LezersbrievenDonderdag 11 maart

‘Artsen zijn de dupe van vaccinatiebeleid’

De lezersbrieven van donderdag 11 maart.

Een ochtend op de spoedeisende hulp in ziekenhuis Viecuri, waar naast reguliere zorg ook Covid-19 patiënten worden geholpen. Beeld Joris Van Gennip
Een ochtend op de spoedeisende hulp in ziekenhuis Viecuri, waar naast reguliere zorg ook Covid-19 patiënten worden geholpen.Beeld Joris Van Gennip

Brief van de dag

Overige zorgmedewerkers krijgen geen voorrang meer bij vaccinatie’, meldt de Volkskrant deze week (Ten eerste, 9 maart). Al meer dan een jaar stel ik mij samen met honderden andere medische specialisten en verplegers dagelijks bloot aan meer dan twintig patiëntcontacten per dag. Voor ons werk zijn we veelal genoodzaakt dichterbij te komen dan de sterk geadviseerde anderhalve meter afstand. Dat werk doen we met slechts een mondkapje als bescherming.

Op de ic zie ik regelmatig patiënten zonder volledige bescherming, patiënten die achteraf covid-19 blijken te hebben. Volgens Hugo de Jonge levert het eerder inenten van onze groep een ‘ongewenste vertraging op’. Slecht argument, want de ziekenhuizen hebben al aangetoond sneller dan wie ook te kunnen vaccineren.

Dit besluit is niet alleen keihard voor ons, maar vooral ook voor onze vaak zeer kwetsbare patiënten.

Anne Waalkens, neuroloog, Bilthoven

Hulde

Na de vaak terechte kritiek op de politie is er nu alle aanleiding om eens een compliment uit te delen. De Nederlandse en Belgische politie hebben door het hacken van tienduizenden versleutelde telefoons een klap uitgedeeld aan de georganiseerde misdaad (Ten eerste, 10 maart). Zo’n actie jarenlang in alle stilte voorbereiden, zonder dat er iets uitlekt, is in een land waar vertrouwelijke notulen van de ministerraad soms voortijdig op straat liggen, een prestatie van formaat. Hulde. En vooral: ga zo door.

Johan Smit, Voorhout

Al of pas?

In het artikel over de vaccinatieplanning (Ten eerste, 10 maart) valt opeens met regelmaat het woord ‘al’. Tot nu toe werd bij het beleid van de Nederlandse overheid over strategie, maatregelen en vaccinaties te pas maar vaker te onpas het woord ‘pas’ gebruikt. Ik word een stuk blijer bij het lezen van ‘al’.

Walter Zuidhoek, Alkmaar

Flow traders

Goed nieuws voor Nederland. Flow Traders keert medewerkers 5 ton uit aan bonussen, de top krijgt 7,7 miljoen (Ten eerste, 9 maart). Het geld had toegevoegd kunnen worden aan de uitkering voor investeerders, maar gaat naar de werknemers en de top. Aangezien de inkomstenbelasting flink hoger is dan de winstbelasting, is dit per saldo goed nieuws voor de Nederlandse schatkist.

Michel van den Elzen, Esch

Verschil

Hoewel je goed bent in je werk, ontvang je een relatief laag salaris. Je werk is stressvol, elke dag sta je onder hoogspanning. Werken in het jaar van de pandemie maakt die spanning alleen maar hoger. Soms gaat het mis en sterf je duizend doden. Je baas spreekt van een ‘ongekende menselijke tragedie’ en wil je belonen voor je enorme inzet. Je werkt bij Flow Traders en ontvangt voor jouw bijdrage een bonus van 500.000 euro.

Hoewel je goed bent in je werk, ontvang je een relatief laag salaris. Je werk is stressvol, elke dag sta je onder hoogspanning. Werken in het jaar van de pandemie maakt die spanning alleen maar hoger. Soms gaat het mis en sterven meer dan duizend doden. Je baas spreekt van een ‘ongekende menselijke tragedie’ en wil je belonen voor je enorme inzet. Je werkt in de zorg en ontvangt voor jouw bijdrage een bonus van 1.000 euro.

Vincent Albers, Purmerend

Reizen

Als 80-jarige Dordrechtse ontvang ik een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie. Ik bel de GGD om een afspraak te maken. Helaas is er in Dordrecht geen plaats, ik word verwezen naar Gorinchem. Vanwege het OMT-advies zo min mogelijk te reizen, vraag ik om raad. Het geautomatiseerde systeem antwoordt: doe over een week een nieuwe poging. Week later gebeld: Dordrecht nog niet mogelijk, Gorinchem vol, Gouda nieuwe optie. De reis werd langer.

Naar de plaatselijke GGD gebeld. De organisatie verwijst me direct door naar het RIVM, die bieden de mogelijkheid een klacht in te sturen. Het antwoord komt snel: men is op dit moment te druk om opmerkingen te behandelen. Bij de laatste poging om in Dordrecht een plek te veroveren, krijg ik Spijkenisse als uitkomst. De reis wordt nog langer.

Leen Rietveld, Dordrecht

Grens

De aangekondigde maatregel om een negatieve coronatest te eisen van degenen die met de auto naar Nederland komen, is een voorbeeld van doorgeschoten angstdenken. De besmettingscijfers in België en Duitsland zijn momenteel lager dan de Nederlandse. Als Nederlander die ook in België woont, betaal ik straks 50 euro testkosten om 30 kilometer van Luik naar Maastricht te reizen. Ik betaal niets als ik daarna tien keer zoveel kilometers afleg naar Groningen. Door de quarantaineverplichting moet ik voor een ziekenhuis- bezoek in Nederland tien dagen uittrekken. Vrij verkeer binnen Europa wordt een fictie.

Daan Bronkhorst, Amsterdam/Luik

Meer over