Column

Arm Amerika: van onbetwiste leader of the free world tot internationaal lachertje

Als we dit een beetje handig spelen, zijn we in no time de onderkoning van Europa.

Alle ogen waren op hem gericht. Het was natuurlijk razend spannend, maar als iemand dit klusje kon klaren, was hij het. Zie hem gaan, die soepele rondgang op de pedalen, die strakke blik. Recht op z'n doel af, zonder in de berm te poepen. Muurvast zat het. En dus zwierde Herman Tjeenk Willink, onderkoning van Nederland en formatietijger par excellence, als een jonge Piet Hein Donner het Binnenhof op.

Toch, de rest van de wereld had iets anders aan het hoofd. Via de Radio Oranje van het Élysée sprak Emmanuel Macron tot de achterblijvers in het bezette gebied: 'Tonight, I would like to say to the United States: France believes in you. The world believes in you.' Had Trump vorige week nog een bom onder de Navo gelegd, woensdag besloot hij zijn dwerghandjes van het Parijs-akkoord af te trekken. De wereld bekijkt het maar. Met z'n klimaat.

Emmanuel MacronBeeld afp

Gouverneurs van onder meer Washington, New York, Californië, Florida, burgemeesters, ceo's van Disney en Apple, en ondernemer Elon Musk, iedereen elleboogde zich naar voren om de kamikaze te veroordelen, en te verklaren zich alsnog aan de gemaakte afspraken te zullen committeren. Macron die in feilloos Engels en met Frans gevoel voor drama opriep to Make The World Great Again, Merkel die duidelijk maakte dat Europa misschien voortaan maar helemaal niet meer op de Verenigde Staten moet rekenen om vervolgens een ferme slok uit de halveliterpul Beiers bier te nemen. Het leek bijna alsof ze er stiekem een beetje van genoten, deze gedwongen draai naar onafhankelijkheid. Ein ouderwetse prosit der Gemütlichkeit.

Arm Amerika. In amper vijf maanden tijd van onbetwiste leader of the free world verworden tot internationaal lachertje van heb-ik-jou-daar. Met Donald Trump als de omgekeerde Koning Midas. Sinds zijn aantreden in januari bleef de verwachte patriottische lente van Le Pen en Wilders uit, lijkt Europa hechter dan ooit, en maakt godbetert Jeremy Corbyn opeens alsnog kans om donderdag de hubris van Theresa May af te straffen.

De Betrouwbare Mannetjes wierpen een korte blik op de bolle bully in Washington, staarden naar de nieuwe cool kids in Parijs en Berlijn, en dachten aan de formatie. Op Henk, Ingrid en een handjevol forumleden na is er werkelijk niemand die Trump nog serieus neemt. Na de collectieve zegen van het internationale bedrijfsleven even geen last meer van de Klaver-fobie van De Telegraaf. En door het zelfgekozen isolement van Groot-Brittannië liggen er verdorie nog kansen voor Nederland ook. Hoe moeilijk kan het zijn? Meedoen met miljardair Musk, met Mickey Mouse. Niet May, maar Mark met Merkel & Macron. Maximaal momentum door mondiaal milieumineur. Nee, als we dit een beetje handig spelen, zijn we in no time de onderkoning van Europa.

Soms lossen zelfs de meest complexe problemen zich vanzelf op. Net zoals Trumps rampzalige besluit weleens een katalysator voor een beter milieu zal kunnen blijken. Met alle respect voor Herman Tjeenk Willink natuurlijk, maar zoals de zaken er nu voor liggen, had zelfs Edith Schippers het nog wel gekund. Maandag even langsfietsen. Hij hoeft 'm niet eens op het grote slot te zetten. D'r in en d'r uit. Alle lichten staan op groen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Waar Tjeenk Willink is een weg.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over