LezersbrievenDinsdag 9 juni

Anno 2020 is het nog steeds zo dat je vanwege je afkomst harder moet werken om je te bewijzen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 9 juni.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Burgemeester Halsema bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam.   Beeld ANP
Burgemeester Halsema bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Brief van de dag: gelijke kansen, omdat het ons recht is

1873. Met een button die dit jaartal beschreef, liep burgemeester Halsema tijdens de Black Lives Matter-demonstratie rond op de Dam. De button riep diverse reacties op: sympathisanten van de Black Lives Matter-beweging vonden het geweldig, terwijl ­anderen hun afschuw er over uitspraken, omdat dit het bewijs zou zijn dat Halsema niet als burgemeester op de Dam stond, maar als activist.

Hoe het ook zij, op 5 juni 1873 arriveerde het eerste schip met Hindostaanse contractarbeiders in Suriname. In totaal zijn ruim 34.000 Hindostaanse contractarbeiders getransporteerd van India naar Suriname. Soms vrijwillig en soms gedwongen. De meesten hebben, gebruikmakend van de geboden kansen en mogelijkheden, een pad ­uitgestippeld om vooruit te ­komen. En ja, zij moesten veel harder werken, kregen niet die gelijke kansen en hebben grote offers gebracht.

Anno 2020 is het nog steeds zo dat je vanwege je afkomst harder moet werken om je te bewijzen. Ook dat moet een keer over zijn. Wij zijn immers gelijkwaardig aan elkaar. Laat de strijd die onze voorouders hebben gevoerd, onze inspiratie zijn om te werken aan een samenleving waarbij iedereen diezelfde kansen heeft om het beste uit zichzelf te halen. Niet vanuit een slachtofferrol, maar omdat dit ons recht is.

Reshma Roopram, wethouder Barendrecht

Olie op het vuur

Mag je ook tegen racisme zijn en toch vinden dat het in Amsterdam goed fout is gegaan op 1 juni? Niet als het aan Sander Schimmelpenninck ligt. Wie moeite heeft met wat er tijdens de anti-racismedemonstratie op de Dam gebeurde, is volgens hem een ‘ordinaire angsthaas’ of een ‘schijnprogressieveling’ . Kritiek uiten op wat er gebeurde heet ‘emoterreur’ en horecaondernemers die zich afvroegen waarom de regels in Aamsterdam plotseling plooibaar bleken, worden door Schimmelpenninck ‘afgunstboertjes’ genoemd.

Schimmelpenninck maakt pijnlijk duidelijk wat er echt mis is in onze maatschappij: de oneindig diepe tweedeling die elke dialoog onmogelijk lijkt te maken. Het onvermogen om in een open discussie eigen onvolkomenheden toe te geven. Om met een vriendelijk gezicht te zeggen: ik ben het niet met je eens, maar ik begrijp je punt. Dat totale gebrek aan wederzijds begrip kweekt juist een ideale voedingsbodem voor racisme en andere onverdraagzaamheid. En de Volkskrant-columnist gooit nog even wat olie op het vuur.

Rob Goossens, Nijmegen

Vocabulair

Sander Schimmelpenninck is binnengehaald om de kussens namens millennials op te schudden. Soms lukt dat wat minder, maar soms, zoals in zijn column ‘Hollandse kleinburgerlijkheid was zelden ondraaglijker’ meesterlijk . Al is het maar omdat hij zaken als geen ander in woorden weet te vangen. Woorden als: geraniummoralisme; emoterreur; afgunstboertjes; spruitjeshetze; regeltjesfetsjisten; sneuneuzen en Kevinconservatisme, een nieuw vocabulair.

Bert Verhagen, Heerhugowaard

Moedeloos

Na het lezen van de column van Sander Schimmelpenninck beving mij een diepe moedeloosheid. De mensen die zich geërgerd hebben aan de demonstratie op de Dam beticht hij van angsthazerij. Schimmelpenninck vond het juist mooi en dacht: ‘Mag het een keertje?’ En dat is nu het punt, het mag nu even een keertje niet. Er zijn in ons land talloze groepen die zich druk maken over allerlei zaken. #MeToo, de boeren, het milieu, de ouderen, het onderwijs, de genderproblematiek, ga maar door. Allemaal thema’s die met regelmaat in onze samenleving opvlammen en waar mensen, vaak jongeren, heel terecht voor in de bres willen springen. En nee, dat kan nu dus even niet. In ieder geval niet op de manier waarop we dat gewend zijn.

Ook ik, dat is duidelijk, behoor tot de groep die erg teleurgesteld was opeens duizenden mensen opeengepakt te zien. Maar dit betekent allerminst dat ik de oproep van die jongeren niet van harte ondersteun.

Schimmelpenninck verwijt mij en vele anderen ‘afschrikwekkende kleinburgerlijkheid’. Niet vaak heb ik het gewoon gebruiken van je gezonde verstand op die manier omschreven gezien. Ik werd er niet blij van.

Wim de Leur, Papendrecht

Hartverwarmend

Dank je Sander Schimmelpenninck voor je hartverwarmende betoog, voor mijn kind, onze kinderen, de toekomst voor Nederland. Mijn moeder zei altijd: ‘Ik hoop maar dat jullie geen oorlog meemaken.’ Wij hebben het goed. Dit wens ik ook onze kinderen toe. Een toekomst zonder oorlog, corona én zonder racisme.

Mariëtte Bentvelsen, Utrecht

Discipline en regels

Columnist Sander Schimmelpenninck draait de wereld echt om. Ons land is er genadig afgekomen met corona dankzij discipline en regels. Amerika, Engeland en Brazilië laten het tegendeel zien. Daarom blijf ik de vertoning op de Dam sterk afwijzen − een misstap van de burgemeester − en die misstap moet als zodanig be- en veroordeeld worden.

Jean Verhaaren, Bergen aan Zee

Benoemen hypocrisie

Maandag geniet ik in de Volkskrant weer van een geweldige column van Sander Schimmelpenninck. Wat een geweldige columnisten heeft de Volkskrant met hem, Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp. Ga vooral door met het dwarsdenken en het benoemen van alle hypocrisie in Nederland en daarbuiten.

Maud Kampstra, Amstelveen

Meer over