De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Analoog bankieren is een achterhoedegevecht dat kan uitgroeien tot een contrarevolutie

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Jarenlang denk je een semi-clandestien opererende eenling te zijn, een fossiel in een wereld waarin mensen die decennia ouder zijn je voorbij streven. Nederlands fanatiekste adept van digitale dingen, Maurice de Hond, is al 71. Ik ben nog geen 50! Ineens komen er statistieken naar buiten waaruit blijkt dat er méér heimelijk analoog levende mensen zijn. Sterker: maar liefst eenderde van de Nederlandse 65-plussers verzet zich nog altijd dapper tegen internetbankieren. Deze krant speurde zelfs een vrouw van 53 op die nog analoog bankiert.

Columnist Sander Donkers sprak van een heroïsch achterhoedegevecht. Ik zeg: dit achterhoedegevecht kan uitgroeien tot een contrarevolutie als 65-minners die ouderen bijstaan. Beste senioren: ik vind Jan Nagel en Henk Krol vreselijk en 50PLUS een gênante bedoening, maar ik steun jullie in elke vorm van verzet tegen het digitale utopia van Silicon Valley en ING!

Dankzij deze rubriek stuitte ik al eerder op voorzichtige tekenen van analoog verzet. De immer wakkere lezer Pieter Markus uit Geldrop plaatste kanttekeningen bij mijn bange vermoedens dat analoge levens zeldzaam worden. Vorig jaar schreef ik over lezers die incidenteel aan mij opbiechten geen smartphone te willen omdat ze domweg gelukkig zijn met Nokia’s. Ik kreeg daar zoveel reacties op van Nokia-bezitters uit alle hoeken van Nederland dat ik aangenaam verrast was.

Toch meende ik dat deze contacten leken op die tussen Sovjet-burgers van weleer die elkaar samizdat-uitgaven doorspeelden – tussen mensen die de tijd, de machthebbers en de officiële statistieken tegen zich hebben. In de Sovjet-Unie was 99 procent van de bevolking officieel wél gelukkig met het regime. Vraag coryfeeën van Silicon Valley hoeveel procent van de mensen zij gelukkig maken met hun digitale utopia en ze zeggen ook: 99 procent. Niets daarvan. Leve het analoge leven, leve de contrarevolutie!

Meer over