ColumnSheila Sitalsing

Amsterdam, knijp je handjes dicht met deze burgemeester

null Beeld
Beeld
Sheila Sitalsing

Vanaf deze plek wil ik Amsterdam van harte feliciteren met de nieuwe burgemeester, een uitstekende keuze volgens mij: autonoom, intelligent en geestig. Handjes dichtknijpen, niks meer aan doen. Prima ook dat Amsterdam, waar, zo lees ik allerwegen, de mensen zo ‘progressief’ zijn dat we ons daar in de rest van het land niets bij voor kunnen stellen, voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als eerste burger krijgt.

In mijn eigen stadje, waar we onze progressiviteit doorgaans zorgvuldig verborgen weten te houden, hebben we allang een vrouw en die bevalt in stoerheid, warmte, effectiviteit, gedecideerdheid, vrolijkheid en algemene leukheid beter dan alle mannen die haar voorgingen bij elkaar. Ik gun het ze in Amsterdam van harte.

Bijna had ik in de vorige zin ‘de Amsterdammers’ geschreven, maar dat is niet zomaar een woord, zo is de afgelopen tijd gebleken. Ik heb weinig verstand van Amsterdam, er gaan maanden voorbij dat ik er niet kom en ik dacht altijd dat Amsterdammers mensen zijn die in Amsterdam wonen, daar ingeschreven zijn, er OZB, hondenbelasting en rioolheffing betalen en stemrecht voor de gemeenteraad hebben. Gewoon net als bij ons.

Niet dus. Over Amsterdammers zijn hardnekkige mythes gecultiveerd, vol flauwekul en lariekoek. Over een exceptioneel slag mensen waar je toe behoort als je daar toevallig geboren bent, het slag van de ‘echte Amsterdammer’ of zelfs ‘ras-Amsterdammer’. Raszuivere types, vrij van vreemde smetten uit andere landsdelen, die bij voorkeur in ‘onvervalst Amsterdams’ praten en bij wie het opzetten van een grote, onbeschofte bek geen zorgwekkend teken is van het hebben van een grote, onbeschofte bek, maar van kennelijk ras-Amsterdammerschap. Zij zouden over bijzondere eigenschappen beschikken: vrijgevochten, klein hartje, sociaal.

Typisch Amsterdams inderdaad. Kom je nergens anders in het land tegen.

Namens deze raszuivere Amsterdammers, die lang niet altijd blijken te resideren in Amsterdam, maar gewoon in Zoetermeer of in Beetsterzwaag, voerde de afgelopen weken een enkele krant, ‘opiniemaker’ of strijder op sociale media – niet zelden geboren op niet-Amsterdamse grond – een eenzame strijd tegen de beoogde burgemeester, wegens haar vermeende ongeschiktheid om zich met ‘echte Amsterdammers’ te kunnen onderhouden. Een interessant staaltje identiteitspolitiek uit kringen waarin normaal diep gezucht wordt wanneer een minderheidsgroepering voorzichtig om aandacht vraagt. Er kwam een Facebookpagina die zich tegen haar benoeming keerde, met een paar duizend volgers van onduidelijke herkomst, mogelijk Beetsterzwagers, of Russische trollen, hetgeen ook de Volkskrant er niet van weerhield een en ander op te voeren als bewijs dat de nieuwe burgmeester ‘polariserend’ is.

Ondertussen zit de hoofdstad kennelijk vol met nep-Amsterdammers die op slinkse wijze een ‘extreem-linkse’ gemeenteraad op het pluche hebben gehesen. Ik kwam wat verzuchtingen tegen in mijn berichtenboxen van mensen voor wie de combinatie van deze gemeenteraad met de nieuwe burgemeester te veel is. Zij verklaarden per direct uit Amsterdam te zullen vertrekken. Daar zullen mensen tussen zitten die er helemaal niet wonen, alsook Russische trollen, maar mochten zich er serieuze verhuislustigen tussen bevinden, nog even dit: ik wil u met klem adviseren niet naar mijn stadje te komen. Wij houden hier niet van misogyne gelukszoekers.

Meer over