OpinieLezersbrieven

America First herinnert aan Splendid Isolation

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 12 december.

Houses of Parliament, Londen. Beeld Getty Images
Houses of Parliament, Londen.Beeld Getty Images

Brief van de dag

Sander van Walsum schreef in de Volkskrant dat de anglofielen onder ons met enig vertrouwen mogen hopen op Brits-Nederlandse toenadering ná de Brexit.

Dat zal best, maar mijn aandacht bleef haken achter zijn opvatting dat het imperialistische Groot-Brittannië in de negentiende eeuw vooral angst en wantrouwen inboezemde.

Dat gold in ieder geval niet voor Nederland dat zich als exportland ontwikkelde in het kielzog van de vrijhandel die de Britten aan de wereld oplegden. In Azië ontleende Nederland als koloniale reus op lemen voeten bovenal veel gemak aan het Britse imperialisme en de bijbehorende veiligheidsparaplu.

In dat deel van de wereld was het vooral China dat de dupe werd van de agressieve Britse handelsgeest. Aan het einde van de eeuw had de Britse Scramble for Africa ook nog eens een werkzaam aandeel in het opschudden van een ander deel van de wereld.

In Europa kwam de dreiging in de negentiende eeuw echter niet van de Britten, maar in eerste aanleg van de altijd machtsbeluste Fransen.

Uiteindelijk moesten de uitgeputte Fransen het stokje overdragen aan de Pruisen die met geweld aan de wording van de Duitse eenheidsstaat sleutelden. Beide volken joegen de Nederlanders de gehele negentiende eeuw pas echt de stuipen op het lijf en niet in de laatste plaats vanwege de ogenschijnlijk afnemende Britse bereidheid om te interveniëren als de nood aan de man zou komen.

Het America First waar wij nu aan moeten wennen roept dan ook de herinnering op aan de Britse Splendid Isolation uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Dick Vries, Den Helder

Verspilling

Ik ben het geheel eens met Albert van de Ven over onnodig energiegebruik en vervuiling door kerstverlichting en vuurwerk in december.

Maar wat te denken van stadsfonteinen, straatverlichting, gebouwen in schijnwerpers en nachtelijke binnenverlichting, Europarlementen tussen Brussel en Straatsburg, de vele bestelbusjes en vrachtwagens die pakjes afleveren, productie van prullen als plastic Albert Heijn-huisjes, kersttroep en oranjegekte, stapels bedrukt papier (reclame maar ook memo’s en notulen) en nog veel meer?

Vrijwel alles in een menselijk leven is verspillend, klimaatonvriendelijk, onnodig. Het best kun je maar niet geboren worden als je milieu en klimaat wilt ontzien. Dat gaat op Mars ook prima.

Theo de Klerk, Bussum

Voltreffer

‘De slavernij is weer helemaal terug, de muisklik is de nieuwe zweepslag’ was de zoveelste voltreffer van de hand van Jean-Pierre Geelen.

Laat Geelen straks, als Bert Wagendorp weer terug is, vooral meedraaien op pagina 2. Met Sheila Sitalsing, Wagendorp en Geelen heeft de krant een supertrio in handen.

Roeland Loosen, Nijmegen

Wil of wet

Freelance museumgidsen dreigen werk en inkomsten te verliezen door strenger toezicht door de Belastingdienst.

Helaas is net bekend gemaakt dat ook het Stedelijk Museum Amsterdam – net als het Van Gogh en het Rijksmuseum – niet meer gaat werken met zzp’ers. ‘Musea zeggen geen keus te hebben en wijzen naar de Belastingdienst’, aldus de Volkskrant (wet DBA). Dat zij geen keuze hebben is onjuist. Musea maken graag goede sier naar buiten met kunsteducatie uitgevoerd door zzp’ers die vaak minimaal betaald veel werk verzetten.

Musea, ga dan ook goed met ervaren zzp’ers om, en verschuil u niet achter de Belastingdienst. In sommige musea worden gidsen van bovenaf inderdaad in een mal geduwd (de Nachtwacht moet in de tour en/of kledingvoorschriften) en is er sprake van een gezagsverhouding, maar dat willen en doen de musea zelf. Het is aan het museum, de opdrachtgever, om goede afspraken met een zzp’er te maken. Daar waar een wil is, is altijd een wet.

Frans Henk Hoekstra, zelfstandig kunsthistoricus en ruim 25 jaar werkzaam als gids voor het Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Onana

In navolging op het artikel over liedjes voor de voetballers in Engeland hier een suggestie voor Nederland. Vervang in het nummer van Camila Cabello Havana door Onana en je kunt weer 3 minuten vooruit.

Mirjam Müskens, Groesbeek

Brexit

Lang heb ik gehoopt dat de Britten via een tweede referendum toch de Brexit zouden verwerpen. EU-onderhandelaar Michel Barnier had de hoop al eerder opgegeven: ‘Ze zijn liever solitair dan solidair met Europa.’

De leus van Boris Johnson was ‘take back control’, maar het ging om iets anders, iets wat geen aandacht trok. Het VK heeft, net als de twee andere rijke landen, Noorwegen en Zwitserland, geen zin om mee te betalen aan de ontwikkeling van Europa.

De EU wil van heel Europa in alle opzichten een modern en sterk werelddeel maken. Er gaat veel geld van de welvarende landen naar Oost- en Zuid-Europa, maar de Britten houden het liever zelf. ‘I want my money back’, Thatcher zei het al, en daar gaat het nu ook om.

Kees Smit, Bilthoven

Meer over