Amateurisme is de nieuwe norm

Hij vond het wel jammer inderdaad. Wat er gebeurd was inderdaad. En hij herkende zich ook niet in het ontstane beeld eigenlijk, van knallende ruzies inderdaad. Maar ze hadden een verschil van inzicht gehad en daar waren ze toch niet helemaal uitgekomen eigenlijk. Zou hij maar zeggen. Eigenlijk inderdaad.

Ajax-directeur en fulltime stopwoordjeskanon Edwin van der Sar lichtte het onverwachte vertrek van Peter Bosz nog maar even toe. Na zijn eerste, fantastische seizoen, nog voor hij had kunnen oogsten, alweer vertrokken. Nee, de club was er niet voor gaan liggen. Waarom Edwin geen enkele poging had gedaan het toch niet onoverkomelijk lijkende geschil binnen de technische staf op te lossen, werd niet duidelijk. God, wat kon die man keepen. Ondertussen wordt de trainer van Jong Ajax, Marcel Keizer, genoemd als voornaamste kandidaat om Bosz op te volgen. U weet wel, Marcel Keizer.

Ook de BBC zond een gloednieuwe aflevering van Amateur Hour uit. En de Betrouwbare Mannetjes waren er eens lekker voor gaan zitten. Een groot glas platgeslagen bier en zure sjippies, good old David Dimbleby, en kijken hoe de verkiezing zich van district naar district, van galmende gymzaal naar galmende gymzaal zou ontvouwen. Niet dat we vertrouwen hadden in een goede afloop. Hartstikke leuk natuurlijk, zo'n exitpoll, maar wij hadden ons lesje inmiddels wel geleerd. De kater was al lang en breed ingecalculeerd.

Peter Bosz en Edwin van der Sar.Beeld anp

Toch bleek het bij het ontwaken dit keer allemaal anders. Althans, juist niet eigenlijk. Theresa May had het geweldig verneukt voor zichzelf inderdaad. We hadden niemand zo de eigen ruiten zien ingooien sinds Donald Trump het onderzoek naar zijn stinkzaakjes met de Russen juist had verhevigd door FBI-directeur James Comey te ontslaan, zullen we maar zeggen.

Amateurisme. Het lijkt de nieuwe norm te zijn. De ene leider is nog onbekwamer dan de ander. Of het nou gaat om de algemeen directeur bij Ajax, de Prime Minister of de man die deze week de crisis in het Midden-Oosten verder aanzwengelde door, niet gehinderd door enige kennis van de aldaar gelegerde Amerikaanse troepen, via een terloops tweetje bondgenoot Qatar als schurkenstaat aan te wijzen. Nee, het is dat Jan Roos is opgestapt bij VNL, anders zouden we denken dat werkelijk iedere droomfunctie wordt bezet door incompetente figuren.

Donald Trump en James Comey.Beeld epa

Bij Ajax staat geweldige jeugd klaar, maar laat het maar aan de oude garde over om de boel te verkloten. Waarom eigenlijk? Als er nou naar de Amerikaanse jongeren was geluisterd, had Bernie gewoon gewonnen. En hadden de Britse jongeren zich vorig jaar nog door de senioren een snoeiharde Brexit in de maag laten splitsen, nu toonden ze zich een stuk minder hardleers dan de Tories. Voor het eerst sinds 1992 had een meerderheid van hen gestemd. In de leeftijdscategorie van 18 tot 25 zelfs 72 procent.

Toen we jong waren, dachten we dat alles wel goed zou komen omdat volwassenen verstandig waren. Nu we zelf ouder zijn, kunnen we slechts hopen dat het toch nog goed komt omdat de jongeren verstandiger zijn. Nee, zo bezien is het naar voren schuiven van de trainer van Jong Ajax helemaal zo'n gek idee nog niet inderdaad. Eigenlijk.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Misschien eerst nog één piepklein Brexit-referendumpje. Om het af te leren.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over