DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Als wat Baudet beweert klopt, is geweld wel degelijk goed te praten

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: geweld is wel degelijk goed te praten.

Thomas Hogeling

Omroep WNL heeft besloten niet te leren van gemaakte fouten, dus mogen lijsttrekkers ook tijdens deze campagne als gasthoofdredacteur en presentator aanschuiven bij Goedemorgen Nederland. Thierry Baudet greep afgelopen week zijn kans op de woensdagochtend: ‘Maar nu eerst het fakenewsjournaal met Mark Visser.’

De NOS was ontstemd, juist ‘in een tijd waarin NOS-verslaggevers agressief bejegend worden door mensen die ons beschuldigen van het maken van fake news’. Baudet reageerde door te stellen dat de bedreigingen ‘totaal belachelijk’ zijn, ‘op elke manier te verwerpen’.

‘Ik praat geweld niet goed, geweld is nooit goed te praten’, dat is altijd de reactie. Maar stel nou dat je echt gelooft wat Baudet allemaal over corona heeft beweerd. Dat de crisis een ‘globalistische machtsgreep’ is, dat er nooit oversterfte was en dat het virus wereldwijd wordt gebruikt om burgers te onderdrukken. Dan kom je toch in opstand? Aangenomen dat de NOS slaafs meewerkt aan die onderdrukking, is het toch niet verrassend dat journalisten worden uitgescholden? Als die teststraten nauwelijks testen en er voornamelijk staan als decor van een verzonnen pandemie, dan is brandstichting toch best begrijpelijk?

Op de beelden van de avondklokrellen in Amsterdam is een bekende van me te zien, niet bepaald tussen de vredelievende demonstranten. Hij gelooft dat corona een hoax is en we afstevenen op een dictatuur. Het verschil tussen hem en mij is niet onze visie op geweld. Het verschil is dat hij de complottheorieën gelooft en ik niet. Anders had ik wellicht naast hem gestaan, ook met stenen gegooid. Misschien niet de verstandigste strategie, maar je moet toch iets als je hoort wat de overheid allemaal flikt?

Als flexibele opiniemaker verdedig ik hier regelmatig standpunten waar ik persoonlijk niet achtersta, maar laat me dit als privépersoon zeggen: als wat Baudet beweert klopt, is geweld wel degelijk goed te praten.

Meer over