CommentaarOpenlijk racisme aanpakken

Als supporters zich misdragen moeten clubs desnoods punten in mindering worden gebracht

De schouders ophalen bij racisme legitimeert geweld, dus moet de KNVB nu harde maatregelen nemen.

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in duel met Declan Lambert van FC Den Bosch. Beeld BSR Agency
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in duel met Declan Lambert van FC Den Bosch.Beeld BSR Agency

Racisme rond het voetbal is al zo oud als er gekleurde spelers op de velden rondlopen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw schiepen hooligans er lol in om bananen richting het Ajax-doel te gooien waar de in Suriname geboren keeper Stanley Menzo kleur gaf aan een elftal met doorgaans witte, Hollandse voetballers. Dit alles begeleid door een golf van oerwoudgeluiden, van links naar rechts over de tribune.

Dergelijk racisme leidt sinds jaar en dag tot diepe verontwaardiging en gêne bij clubbestuurders, maar na een tijdje gaat voetbalminnend Nederland over tot de orde van de dag. Dit alles in afwachting van een volgende ‘incident’ waarop dan weer voorspelbaar wordt gereageerd.

Schok

Dit weekeinde ging er opnieuw een schok door het land. Jongelui die zichzelf supporter noemen van FC Den Bosch jouwden op de tribune richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira: ‘kankerneger, kankerzwarte, kankerkatoenplukker’. Op tv-beelden is te zien hoe de Hitlergroet wordt gebracht. Dit doet menig liefhebber de schouders ophalen: voetbal immers is een uitlaatklep voor de boze witte burgers van het ‘hi-ha-hondelul’.

De relatief jonge scheidsrechter Laurens Gerrets deed iets waar oudere collega’s die al zo veel langer bekend zijn met dit type wangedrag vaak voor terugdeinzen: hij legde de wedstrijd stil. Dit was een moedig besluit, want de schouders ophalen bij racisme legitimeert geweld. Ontluisterend waren de relativerende opmerkingen uit de hoek van FC Den Bosch: coach Erik van der Ven noemde Mendes Moreira in de catacomben zelfs een ‘zielig mannetje’ omdat hij na het maken van een doelpunt juichte richting het vak met FC Den Bosch-supporters.

Hard aanpakken

Bij openlijk racisme is het allang niet meer genoeg als clubs met de mond belijden dat hun supporters in overtreding hard zullen worden aangepakt, bijvoorbeeld met een stadionverbod. Met de KNVB voorop zullen hardere maatregelen moeten worden genomen.

Daarbij moet zero-tolerancebeleid de norm zijn. En als supporters zich misdragen moeten clubs desnoods punten in mindering worden gebracht. FC Den Bosch-Excelsior 0-5 – aldus het wedstrijdformulier na de eerste helft. Hooligans willen niet luisteren, dus laat het ze voelen.

Meer over