ColumnEva Posthuma de Boer

Als ik alle afleveringen van de Keuringsdienst van waarde kijk, weet ik dan genoeg om een goed mens te zijn?

null Beeld

Het leven door de ogen van de Posthuma de Boers; elke twee weken een foto uit het rijke naoorlogse archief van vader Eddy, met een tekst van dochter Eva.

Bij ons in de straat stond ineens een afvalcontainer voor plastic. Verheugd schafte ik een vuilnisbak aan met twee compartimenten - het ene voor plastic, het andere voor de rest - die nu een prominente plaats in onze keuken inneemt. Over wat er nodig is geweest om de godsliederlijk dure metalen bak met emmers van dik zwart plastic te produceren, moet ik maar niet te lang nadenken. Ik scheid. Daar gaat het om. Dat vind ik belangrijk.

‘Ik geloof niet in zoiets als een hemel, maar ik wil wel het soort mens zijn dat er naar binnen mag’, schreef Nick Hornby in How to be good (Hoe ben je een goed mens?), en dat is precies waarom ik deze vuilnisbak heb gekocht.

Segovia, 1982 Beeld Eddy Posthuma de Boer
Segovia, 1982Beeld Eddy Posthuma de Boer

Beetje jammer dat de gemeente de plastic-container in onze straat alweer gaat verwijderen omdat te weinig mensen er gebruik van maken. Hoeveel scheidende mensen zijn er nodig om dat ding te laten staan? En waar laat ik het plastic uit mijn peperdure scheidbak? Sta ik dan, met mijn goeie gedrag. How to be good. Ik wil zo graag, voor mezelf, voor de planeet. Zo probeer ik ook consequent te koken volgens de tachtig-twintigregel – 80 procent plant, 20 procent dier. Klinkt eenvoudig. Maar heeft u wel eens zo’n vegetarische rookworst bij de zuurkool gegeten? Dat is een marteling! Dan flans ik liever iets in elkaar met een paddestoel of een paar bonen. Niet uit blik natuurlijk, nee, ik wéék ze, nachtenlang. Of mogen ze wel uit glazen potjes? En hoe zit het met vis? Zalm, tonijn, zijn die gekeurmerkt wel verantwoord of überhaupt uit den boze?

Hoe harder ik mijn best doe, hoe meer vragen ik heb. Geen aardbeien uit Senegal, wel prei van eigen bodem, dat begrijp ik. Maar hoe zit het met Hollandse tomaten? Die zijn er tegenwoordig het hele jaar door. Vol van smaak, uit kassen. Sommige van die kassen zijn duurzaam gebouwd en draaien op de zon, andere slurpen nog kwaadaardige energie. Hoe weet ik of een tomaat uit een goeie of een slechte kas komt? Waar vind ik antwoorden? Op internet raak ik verstrikt, wat moet ik geloven? En wie? Teun van de Keuken? Als ik alle afleveringen van de Keuringsdienst van waarde kijk, weet ik dan genoeg om een goed mens te zijn? Een plekje in de hemel van Hornby is knap lastig te veroveren, met deze scheidzooi.

Meer over