ColumnHarriët Duurvoort

Als het om vuilnis gaat is Rotterdam net Rome

Vorige maand haalden de smeulende vuilnishopen van Rome de internationale pers. Meeuwen, vliegen, vlooien, kakkerlakken, maden, ratten en zelfs wilde zwijnen vieren een bacchanaal op een teringzooitoren van opengereten vuilniszakken die niet worden opgeruimd. Overal liggen hopen afval die de stoepen blokkeren. Romeinen gaan zigzaggend over straat, met dichtgeknepen neus. ‘In de geschiedenis van de mensheid zijn grote epidemieën altijd vooraf gegaan door gebrek aan vuilnisverwerking’, waarschuwde een hoogleraar hygiëne en geneeskunde in een Romeinse krant.

Doen wij het veel beter? Rotterdam is net Rome denk ik, als ik zuchtend de jaloezieën opendraai. Kolossale bergen vuil naast de afvalcontainers. Vue sur la merde. Nu woon ik in een arme multiculturele wijk. Maar zelfs naast de kliko’s in Rotterdams sjiekere buurten liggen vaak grofvuil en opengescheurde zakken. Het is bovendien geen exclusief Rotterdams probleem. Wie googlet op ‘zooi naast kliko’s’ vindt noodkreten uit Amsterdam, Oss, Veghel, Amersfoort, Utrecht, Arnhem, Hoorn, Lelystad. Enzovoorts.

De Rotterdamse VVD-wethouder buitenruimte Bert Wijbenga meent dat ‘minder vaak opruimen niet ­nadelig hoeft te zijn’. Hij wil daarom 17 miljoen bezuinigen. Duizenden Rotterdammers tekenden een petitie ‘vuilnisbelt Rotterdam’.

‘De afgelopen jaren zijn vele miljoenen gestoken in het steeds sneller ophalen van vuil op straat’, stelt Wijbenga. ‘Maar het is net als met pubers: hoe harder je achter hun kont aan opruimt, hoe nonchalanter ze worden. Het is er alleen maar smeriger op geworden. In sommige straten kunnen we wel drie keer per dag langskomen.’ Dat vertikt hij en daar ben ik, in mijn straat vol ‘pubers’, mooi klaar mee.

Niemand betrapt ooit een dader, die dumpt stiekem in de nacht. ‘Niet normaal’, klagen de Polen bij mijn kliko’s. Het zijn de Bulgaren, foeteren ze. Anderen zweren bij de Antillianen, of de tokkies. Iedereen geeft elkaar de schuld. Hoewel op gemeentepolitiekniveau verrassend genoeg aartsvijanden Leefbaar Rotterdam en Denk elkaar hebben gevonden als broeders in de strijd tegen het smeerpijperijbeleid van de VVD.

Het is niet fraai, maar ik uit mijn woede op de dienstdoende telefoniste van het meldingsnummer van de gemeente. ‘Ja mevrouw, we hebben uw melding van de buiten-beter- app van zaterdag’, zegt ze lijzig. ‘Het duurt maximaal drie werkdagen voordat het wordt opgeruimd.’ Drie dagen!?, gil ik. Vanaf zaterdag dus 5?’ Intussen doen meeuwen zich te goed aan rijst met rottend vlees, terwijl ze een volle poepluier terzijde schuiven. Ik ben wanhopig.

Slechts 1 procent van de Rotterdammers veroorzaakt de zooi op straat, weet Wijbenga. Om die een lesje te leren, investeert hij niet in opruimdiensten maar in ‘flying squads’, die vervuilers op heterdaad moeten betrappen. Het AD ging op pad met twee vuilnis-boa’s. ‘Fred trekt zijn handschoenen aan, pakt een stanleymes en snijdt het plastic open. Een druipende kwarkbeker. Iets wat lijkt op spaghetti. Een dichtgeknoopt zakje. Hij pakt alles beet, draait het rond en gooit het opzij.’ Arme Fred. In de teringzooi zoeken naar adresgegevens, terwijl vrijwel alle administratie digitaal is. En nog steeds is het duister of Fred wel de bevoegdheid heeft de zak in kwestie ook op te ruimen.

Daarnaast poogt Rotterdam net als andere gemeenten bewoners te verleiden met het ‘adopteren’ van een afvalcontainer. ‘Om u te helpen om de omgeving van de container schoon te houden, krijgt u gratis een sleutel om de container vanaf de zijkant te openen om verstoppingen te verhelpen, een prikker, werkhandschoenen en een bezem om afval dat naast de container op te ruimen.’

Nee, bedankt. Ik betaal € 324,10 afvalstoffenheffing. Ik zwem niet in het geld maar ben bereid meer belasting te betalen als er dan dagelijks wordt schoongemaakt. Vuilniswerk moet goed beloond worden.

Ook het opfleuren van containers met bloemetjes en buxushagen weerhoudt mensen ervan hun afval naast de containers te zetten. Ik heb in de buiten-beter-app gevraagd of ook mijn probleemcontainers in aanmerking mogen komen. Of dat desnoods een graffitikunstenaar ze fleurig mag bespuiten met in koeienletters ‘clean your f*ckin’ shit up’. Of zo.

Werk je met ondergrondse afvalcontainers, dan moet je erkennen dat er dagelijks moet worden gereinigd. Anders is, zoals vroeger, twee keer per week de zakken voor de deur zetten in de wetenschap dat de vuilniswagen zo komt nog altijd minder smerig.

Dan, toevallig, zie ik twee Marokkaanse vuilnismannen met prikkers en vuilniszakken de kliko’s opruimen. Ik storm naar buiten om ze te bedanken.

Meer over