ColumnWilma de Rek

Als er echt wat aan de hand is, houd de politiek dan buiten de deur – dat was de boodschap van het debat

null Beeld

Officieel duurt het zomerreces nog tot en met 31 augustus maar in politiek Den Haag zit de stemming er alweer helemaal in. Massaal tilden de leden van de Tweede Kamer deze week hun caravan op de trekhaak om woensdag aanwezig te kunnen zijn bij de vergadering die op verzoek van PvdA-leider Lodewijk Asscher was ingelast. En niemand die mokte. Logisch: we krijgen te maken met een gigantische ramp waardoor duizenden doden gaan vallen, ouderen en kwetsbaren eerst.

Niet eerder was het in Nederland zo lang achter elkaar zo heet. Extra alarmerend is dat klimatologen deze temperatuurstijging niet zagen aankomen. Dat de aarde opwarmt is bekend, dat hittegolven dus heter worden ook; maar ze worden veel heter dan de computermodellen voorspellen, en niemand snapt hoe dat kan. Nederland warmt ook nog eens sneller op dan het wereldwijde gemiddelde. Alle reden dus om de volksvertegenwoordigers van vakantie terug te roepen.

Alleen ging het Kamerdebat niet over klimaat. Het Kamerdebat ging over corona, aanvankelijk ook een ramp, inmiddels gedegradeerd tot onderwerp voor politieke steekspelletjes waaraan woensdag geen einde leek te komen. Aan het einde van de avond zou de motie van PVV-leider Geert Wilders worden behandeld, waarin hij de regering verzocht mensen in de zorg een forse salarisverhoging te geven. Dat is natuurlijk een prima plan. Op de regeringspartijen na, die zich zodra het om zorgsalarissen gaat opeens uiterst krenterig opstellen, vinden alle mensen in het land dat we onze #frontsoldaten beter moeten betalen; en dus vindt de oppositie dat ook. Geert Wilders vormt hierin een bondje met PvdA, SP en GroenLinks.

Er zou een hoofdelijke stemming komen. Daarvoor is een ‘quorum’ van 76 Kamerleden vereist (de helft plus 1). De hele dag en avond was dat quorum aanwezig maar toen Wilders’ motie aan de beurt was, bleek het op wonderlijke wijze verdampt. Er zaten nog maar 62 Kamerleden in de zaal en de hoofdelijke stemming ging niet door.

Wilders en zijn maten vonden het een jankende schande en waren het er snel over eens dat de leden van de coalitiepartijen ‘massaal’ waren ‘weggerend’. ‘Ze zijn de knip voor de neus niet waard’, sprak Wilders woedend, waarop Lodewijk Asscher hem overtoepte met de mededeling dat het ‘ongehoord en ondemocratisch was’ dat coalitieleden ‘in vredestijd het Kamergebouw ontvluchten om een stemming onmogelijk te maken’.

Wat moest Jesse Klaver van GroenLinks nog? Hij wachtte tot de Tweede Kamer helemaal leeg was, trok zijn jasje uit, rolde zijn hemdsmouwen op, legde zijn telefoon in zijn rechterhand en begon zichzelf te filmen. ‘Ik sta hier in een… ‘(korte stilte) … ‘lége Tweede Kamer’ (inderdaad zag je op de achtergrond schokkende beelden van lege stoelen). ‘Zojuist was er een debat over de aanpak van corona. En er gebeurde iets dat ik...’ (schudt verbijsterd het hoofd), ‘me niet kan herinneren dat ik het eerder heb meegemaakt. De coalitie, dus de VVD, het CDA, D66, ChristenUnie, die zijn zojuist’… (weer een korte stilte)… ‘wéggelopen uit de zaal en…’ Zo jammerde hij nog een tijdje voort, als een B-acteur in een slecht toneelstuk.

Wanneer er echt wat aan de hand is, houd de politiek dan buiten de deur: dat was eigenlijk de boodschap van het hele coronadebat.

Goddank koelt het buiten al wat af.

Meer over