De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Als digibeet heb ik geen apps om tijdens de feestdagen op terug te vallen

null Beeld

Volgende week is het om deze tijd Kerst en de week daarop Nieuwjaar, dus ik wens u nu alvast een 2020 vol nieuwe apps en een heel waardevolle schermtijd voor de feestdagen. Althans: als u behoort tot die ‘tweederde van de Nederlanders’ die volgens een enquête van de online magazine app Readly ‘waardevolle schermtijd wenst voor Kerst’. Nog in een recent verleden waren hordes mensen tijdens de feestdagen veroordeeld tot aan tafel zitten met andere mensen. Readly wist mensen van 2019 te ontfutselen dat ze hun smartphones tijdens de feestdagen vaak nog meer gebruiken dan op ‘gewone’ dagen. Normaal zijn ze bezig met bellen, appen en instragrammen, tijdens de feestdagen zijn ze daar óók mee bezig, maar nu geven ze er een waardevollere invulling aan. Extra waardevol is dat ze extra tijd hebben voor de online magazine app Readly.

Ik realiseerde me weer eens dat vooruitgangsdenkers gelijk hebben dat veel problemen zich vanzelf oplossen. Vóór whizzkids de wereld de smartphone schonken, was de laatste week van het jaar voor velen vaak problematisch, alle mooie liedjes en versieringen ten spijt. Mensen die op gewone dagen al eenzaam waren, voelden zich nog wat eenzamer tijdens de feestdagen, omdat de commercie dan familiegeluk en samenzijn met dierbaren propageert. Mensen die niet eenzaam waren maar woorden als ‘familie’ niet per se associeerden met geluk, zagen zich genoodzaakt te veel te drinken om zwagers en schoonmoeders te kunnen verdragen. Kleine irritaties en grote aanvaringen behoorden tot de orde van het kerstdiner. Tegenwoordig kan één smartphone je van tien zwagers bevrijden – als die zwagers zélf al niet bezig zijn hun waardevolle schermtijd binnen te halen.

Ik ben een digibeet, dus ik heb geen apps om tijdens de feestdagen op terug te vallen. Nu maar hopen dat ik nog familieleden heb die zonder smartphone aan tafel komen.

Meer over