TechBewust digibete burger

Alles wijst erop dat er ook analoge reaguurders moeten hebben bestaan

Bestonden reaguurders óók voor je auto’s had? Beeld ANP
Bestonden reaguurders óók voor je auto’s had?Beeld ANP

Los het volgende raadsel op en win een reis naar het hoofdkantoor van Twitter: het zit veilig in zijn eigen ruimte en uit zich onbeschoft en obsceen. U antwoordt: dat is makkelijk, dat is de reaguurder of de internettrol. Dat digitale tijdperk faciliteert forse hoeveelheden onbeschoftheid. Vroeger, toen mensen nog niet vanachter schermpjes op elkaar reageerden, moesten ze elkaar in de ogen kijken en durfden ze niet half zo barbaars te zijn. Utopische whizzkids die de digitale revolutie in gang zetten, dachten dat ze de wereld beter zouden maken: mooi niet.

U als lezer van deze rubriek weet dat vooruitgangsdenken hier wordt bestreden en dat Maurice de Hond geen genie is. Toch ben ik geen adept van het ‘achteruitgangsdenken’, oftewel dat geloof dat mensen vroeger wél aardig waren. Alles wijst er volgens mij op dat je minder leuke menselijke neigingen in alle tijden en culturen tegenkomt.

Een gevolgtrekking daaruit is dat er ook analoge reaguurders moeten hebben bestaan. Digitale reaguurders worden weleens vergeleken met belletjetrekkers, wat niet aardig is voor leuke analoge kinderen die een middagje plezier hebben. Vorige maand voegde een VW Golf met een spoilertje met 140 km/h in op de A2. De bestuurder – geslacht: m – gebruikte eerst de claxon, toonde daarna de rechtermiddelvinger en hield toen nog even de rechterwijsvinger tegen zijn slaap. Ineens besefte ik: daar heb je hem, de analoge reaguurder! Veilig in zijn eigen ruimte, onbeschoft en obsceen. Elke verkeersagent kan je vertellen dat bestuurders van reaguurauto’s verschrompelen zodra ze uit hun cocon worden gehaald. Internettrollen – meestal: M – die in levenden lijve met hun proza werden geconfronteerd, bleken evenmin heldhaftig.

U vraagt: maar bestonden reaguurders óók voor je auto’s had? Ik heb de middeleeuwen niet meer meegemaakt, maar ik beweer dat ridders destijds éérst in hun veilige harnas kropen voor ze onbeschoft om zich heen sloegen.

Meer over