ColumnTv-recensie

Aids is deze week overal op tv, met een stevig pr-gestuurde boodschap

null Beeld

Er zijn deze week twee onderwerpen die vechten om de meeste zendtijd op tv. Waarschijnlijk wint de hitte het nipt van aids. Dat is nog een knappe prestatie van de lobby die aids wil uitroeien, want de hitte gaat immers iedereen direct aan. Bovendien is de hitte tegelijkertijd gezelliger en dodelijker. In Nederland dan.

De nieuwsluwe tijden en de internationale aidsconferentie, voor het eerst sinds 1992 in Amsterdam neergestreken, bleken een gouden combinatie voor een groots pr-offensief. Dat vlucht MH17, met daarin een zestal prominente aidsonderzoekers, precies vier jaar geleden werd neergehaald, bleek ook een journalistiek haakje, hoe cynisch dat ook klinkt.

De aanwezigheid van beroemdheden als Elton John, Conchita Wurst, prinses Mabel en de Britse prins Harry maakte het event nog meer mediageniek. De redactie van RTL Boulevard had de hele dag tevergeefs naar het hotel van prins Harry gezocht, vertelde Luuk Ikink aan de desk. Pas vlak voor de uitzending kwamen ze erachter dat hij in The Grant zat.

Bij Jinek schoof maandag onder andere Mabel aan, die zo on message was dat Jinek er haast niet tussen kwam. Ook de immer jolige Jaïr Ferwerda nam voor Jinek samen met oud-minister Lilianne Ploumen een kijkje bij de persconferentie van Sir Elton. Telkens was de boodschap hetzelfde: helaas leiden armoede en discriminatie er nog altijd toe dat medicijnen niet overal beschikbaar zijn.

De boodschap die ook breed werd opgepikt, onder meer door NOS en Nieuwsuur: in Rusland is de situatie schrijnend. Omdat homo’s en drugsgebruikers ernstig worden gediscrimineerd en de overheid nauwelijks hulp biedt, is het aantal besmette Russen opgelopen tot een miljoen. Het verhaal van Katja: ‘Mijn moeder zei tegen mijn broer dat hij me niet meer mocht aanraken.’

De NOS liep voorop in de aidsverslaggeving met zeker drie lange items en een paar kortjes. Kysia Hekster somde de cijfers op: wereldwijd zijn er 37 miljoen hiv-patiënten, per jaar gaan er een miljoen mensen aan dood. In Nederland zijn er 23 duizend mensen besmet. Er sterven nauwelijks nog mensen aan hiv in Nederland, vanwege de remmers, die 88 procent van de patiënten gebruikt.

Talkshow M, net terug van een sportzomerstop, wijdde maandag zelfs de hele aflevering aan aids. Een goed idee, om met zo’n rigoureuze keuze terug te keren. Goed ook dat Margriet van der Linden haar eigen betrokkenheid toonde door te vertellen hoe ze als middelbare scholier die net begon te ontdekken dat ze lesbisch was het nieuws over ‘deze homoziekte’ destijds volgde.

Jammer was wel dat in drie kwartier negen gasten, twee optredens en twee live interviewtjes erdoorheen werden gejast. Hiv-patiënt Rob de Groot vertelde dat hij zich destijds niet liet testen, ook al wist hij dat mensen waar hij fysiek contact mee had gehad overleden waren. ‘We praten zo verder’, antwoordde Van der Linden, waarop ze zich tot de volgende gast wendde.

Een smetje, maar het ware stigma was toen al te lijf gegaan.

Meer over