Laat het stoppenNadia Ezzeroili

Agenten, stop met het presenteren van menselijk leed als kolderieke buitjes op sociale media

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week keert Nadia Ezzeroili zich tegen twitterende deug-agenten.

Laat me beginnen met een verklaring: over het algemeen zijn we politiemensen op sociale media veel dankbaarheid en waardering verschuldigd. Door hun aanwezigheid houden zolderkamerrukkertjes zich iets meer in wanneer ze de noodzaak voelen om te dreigen met moord, brand of verkrachting. En dankzij accounts als @Politie24 weten we naar wie we moeten uitkijken. Zoals naar deze vermiste persoon: ‘Marokkaanse man met Turks uiterlijk’. We kunnen ook de avonturen van Winston volgen, een labiele kat die door het personeel van een Haags politiebureau is geadopteerd en nu een eigen Instagramaccount heeft.

En dan heb ik het nog niet eens over de tearjerkers die de dienders met ons delen op sociale media: over verwaarloosde kinderen die na een melding zijn aangetroffen in een vervallen huis, of over verdwaalde demente ouderen die met een chocomelletje naar huis zijn begeleid. Nee, de meeste agenten zijn behulpzame mensen die – zoals ze dat graag benadrukken – ‘in verbinding willen staan’ met de samenleving.

Toch moeten we het hebben over politiemensen die zich beginnen te gedragen als cowboys en hun boevenvangst op sociale media etaleren. Neem de agent uit Groningen, die triomfantelijk op Twitter aankondigde dat hij of zij zojuist de eerste fietser wegens appen tijdens het fietsen had bekeurd. Met als uitsmijter: ‘Naast dat ze een slechte uitslag kreeg van de arts over der soatest, kreeg ze slecht nieuws van ons, namelijk een bekeuring van 95 euro.’

Deze agenten kregen ook slecht nieuws van hun chef, die hen dwong de volgende dag hun excuses aan te bieden.

Toch hebben andere agenten niets van dit incident geleerd. Onlangs twitterde een wijkagent uit Dordrecht over twee dakloze alcoholisten die ‘sex denken te kunnen hebben onder een overkapping’. Had hij ze mooi even een donderpreek gegeven en weggestuurd met een bekeuring. ‘Bah’, aldus de wijkagent, die er aan toevoegde dat het om ‘bekende’ daklozen ging.

null Beeld

In Rotterdam lopen ook agenten rond die geregeld daklozen te kakken zetten via het Twitter-account van politie Rotterdam Centrum. ‘7 slapers in een parkeergarage aangetroffen en gewekt’, twitterde een Rotterdamse diender na een vriesnacht in 2017, voorzien van een foto van de jas (met beveiligersembleem) van een van de daklozen. ‘En toen viel mijn oog op een embleem... In beslag genomen en retour beveiliging.’ Maar, reageerde een advocaat in burger, ‘het bedrijf bepaalt of het kleding in bruikleen geeft of schenkt’.

Hier werd niet alleen (de jas van) een dakloze als trofee gepresenteerd, maar handelde de agent niet eens volgens de wet. Diefstal, heet een dergelijke inbeslagname dan. En zo zijn er inmiddels ook voorbeelden van minderjarige arrestanten en dronken meisjes die door agenten voor lul werden gezet op sociale media.

Tegen beroepsdeformatie kun je weinig doen. En eerlijk, een soa-grap is ook best geestig voor liefhebbers van zwarte humor. Maar, beste agenten, stop met het presenteren van menselijk leed en onvermogen als kolderieke buitjes op Twitter, Facebook of Instagram. Je krijgt er geen medaille voor. Niemand is onder de indruk van een agent die een bange 16-jarige puistenkop streng in het gezicht blaft en het na afloop trots vertelt op sociale media. Geef ons liever meer verhalen over Winston, de politiekat uit Den Haag.

De rubriek ‘Laat het stoppen’ wordt afwisselend geschreven door Nadia Ezzeroili, Julien Althuisius, Emma Curvers en Peter ­Pannekoek.

Meer over