Commentaar

'Afwachten hoe demonstraties ontsporen is geen optie meer'

In de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal gooien demonstraties voor en tegen de IS olie op het vuur, schrijft Hans Wansink in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Hans Wansink
Demonstranten worden tegengehouden door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt. Beeld anp
Demonstranten worden tegengehouden door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt.Beeld anp

Zondag was het voor de zoveelste keer raak op en rond de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Met groot machtsvertoon moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om rechts-radicale demonstranten en IS-aanhangers uit elkaar te houden. Politiemensen werden bekogeld met stenen en vuurwerk, journalisten, persfotografen en cameramensen werden belaagd en gemolesteerd.

De bewoners van de Haagse volkswijken Transvaal en Schilderswijk eisen van het gemeentebestuur en van de landelijke autoriteiten dat er een einde komt aan de vele demonstraties die deze zomer hun straten en (speel-)pleinen onveilig maken. Ze wijzen op de toch al gespannen situatie tussen verschillende groepen in de dichtbevolkte multi-etnische buurten. Ondernemers vrezen voor hun nering. Sommigen prijzen het optreden van wijkagenten, anderen klagen over intimidatie en discriminatie. Zelfs de Nationale Ombudsman moest in actie komen; hij zag overigens geen aanleiding om de politie in gebreke te stellen.

Onnozele burgemeester Van Aartsen
Radicale moslimjongeren lieten op 24 juli een pro-Gazademonstratie ontaarden in een weerzinwekkende manifestatie van antisemitisch extremisme. Demonstranten bedekten hun gezicht, zwaaiden met zwarte vlaggen als steunbetuiging aan de terroristen van de IS en scandeerden 'Dood aan de Joden'. Een onnozele burgemeester Van Aartsen zag er aanvankelijk geen kwaad in, maar het Openbaar Ministerie stelde op basis van camerabeelden uiteindelijk terecht vervolging in tegen enkele wetsovertreders.

Het Haagse gemeentebestuur maakte dit weekend wederom een taxatiefout door toestemming te geven voor een Mars van de Vrijheid tegen de IS-jongeren in opnieuw Transvaal en de Schilderswijk. De verdediging van het stadhuis, dat de route van de demonstratie onderweg werd verlegd om een clash tussen rechts-radicalen en moslimextremisten te vermijden, doet gekunsteld aan.

Wanneer de kans bestaat op geweldpleging en dus omstanders gevaar kunnen lopen, is dat een legitieme reden voor de politie en het gemeentebestuur om geen toestemming te geven voor een demonstratie op de plek die de organisatoren hebben uitgekozen. Handhaving van de openbare orde prevaleert boven de vrijheid van demonstratie. De bewoners van de volkswijken wezen terecht op meer geschikte locaties voor demonstraties, zoals het Haagse Malieveld.

Den Haag is niet uniek; de brandhaarden in het Midden-Oosten doen in tal van Europese steden met islamitische bewoners de vlam in de pan slaan. Escalatie moet door het bevoegd gezag worden voorkomen. Afwachten hoe demonstraties ontsporen is geen optie meer.

Hans Wansink is opinieredacteur van de Volkskrant.

Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Beeld anp
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal.Beeld anp
Meer over