Adrenalinetikken, sport in de Volkskrant en de romantische school

Philippe Remarque
De Volkskrantspecial over de Giro. Beeld
De Volkskrantspecial over de Giro.Beeld

Willem Vissers

U dacht dat u stierf van de zenuwen bij Olympique Lyon-Ajax. Maar hoe voelt het als je 5 minuten na het laatste fluitsignaal een wedstrijdverslag naar Amsterdam moet sturen dat razendsnel op pagina 3 wordt gezet zodat de krant naar de drukker kan? Willem Vissers, donderdag voor ons in het stadion, doet er luchtig over: 'Ik vind het leuk, dat adrenalinetikken', zegt hij vanuit de trein terug naar Nederland.

Hij begint bij wedstrijden tegen de deadline altijd in de rust te tikken, een woord of 200-300. De overige 500 schrijft hij in de tweede helft mee met de wedstrijd. Normaal laat hij zich door het geluid in het stadion leiden, maar in de kolkende massa van Lyon schreef hij 'als een razende Roeland' (hij tikt met tien vingers). Het resultaat: een heel fijn verslag, met emotie én analyse, en ook nog plaats voor de constatering dat het hele jeugdige team van Ajax zoveel kost als één been van Manchester-United speler Pogba.

Een klikhit op internet. Soms vindt hij achteraf dat het beter kon: iets te veel nadruk op de kritiek, iets te wilde beeldspraak. 'Dat moet de lezer me maar vergeven'.

Er zijn wedstrijden die vlak voor het eindsignaal een heel andere uitslag krijgen dan lange tijd lijkt. De kwartfinale tegen Schalke, bijvoorbeeld. Ajax kwam miraculeus terug en Willem moest zijn verhaal omgooien. In Lyon had een Frans doelpunt eerst tot verlenging geleid. Ook vreselijk, want dan had de uitslag een flink deel van de oplage niet gehaald.

Willem Vissers. Beeld
Willem Vissers.Beeld

Sport interessant maken

Ik weet dat veel lezers al die aandacht voor sport overdreven vinden. Maar er is ook een grote groep die het juist belangrijk vindt. Een brede krant als deVolkskrant, vertelde ik deze week bezoekende trouwe lezers, moet mensen met heel verschillende belangstelling boeien.

Voor mij is het belangrijk dat we sport interessant weten te maken, ook voor degene die het vaag volgt. Dat kun je doen door de techniek erachter uit te leggen: hoe je de beste vrije trap neemt, waarom er zo weinig te doen is tegen de draai naar binnen en het daarop volgende schot van Arjen Robben, wat er onder water gebeurt bij waterpolo, de service-truc van Federer, hoe het Formule1-stuur van Verstappen werkt.

Deze week kon u lezen hoe Feyenoord zich het best op de fatale wedstrijd kan voorbereiden en hoe sprintknechten in een wielerwedstrijd de riskante 'leadout' voor hun kopman organiseren. Geen wonder: de chef van de sportredactie, Mark van Driel, is zelf een meester in het genre. Hij heeft me lange verhalen laten uitlezen over onderwerpen als de techniek van het bobsleeën, het precieze verloop van Dafnes sprint en het dwangmatige serviceritueel van Rafael Nadal.

Romantisch kan ook

Een andere manier om Volkskrant-lezers te boeien is de romantische aanpak, waarin we een lange traditie hebben, met namen als Jan Mulder en Bert Wagendorp. Willem Vissers is er met zijn persoonlijke, vrije en emotionele stijl een exponent van. Sommigen vinden zijn vergelijkingen te barok, maar een grote schare fans geniet er juist van.

Romantisch is ook onze ode aan 100 jaar Girod'Italia. Sportredacteur Just Fontein en Rome-correspondent Jarl van der Ploeg verzamelden bij elke etappe verhalen uit de rijke geschiedenis, die evenveel over Italië als over wielrennen gaan. Kijkt u eens op volkskrant.nl/giro2017, daar staan ze allemaal bij elkaar op een kaart, in een mooie scrollpresentatie.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Meer over