Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Adoptie-organisaties waren de pot die de ketel verwijten maakte

De lezersbrieven van woensdag 10 februari.

Een moeder op luchthaven Eindhoven met haar adoptiekinderen uit Haïti. Beeld ANP
Een moeder op luchthaven Eindhoven met haar adoptiekinderen uit Haïti.Beeld ANP

Brief van de dag

Mijn vriend en ik hebben drie kinderen van inmiddels 12, 10 en 6 jaar. We adopteerden hen alle drie op jonge leeftijd via een zogenaamde open procedure in de VS. Wij werden, zoals alle koppels van gelijk geslacht, destijds niet ondersteund door de zeven Nederlandse vergunninghoudende adoptieorganisaties. Wij moesten het dus allemaal zelf regelen en werden verguisd door de vergunninghouders: volgens hen was er bij ons sprake van ‘illegale praktijken’. Soms werd zelfs de term ‘kinderhandel’ gebezigd. De vergunninghouders Wereldkinderen en Kind & Toekomst gingen voorop in deze vendetta, met de in het artikel geciteerde Ina Hut, destijds directeur van Wereldkinderen, als hun woordvoerder.

Wat zijn wij achteraf blij, vooral voor onze kinderen, dat deze vergunninghouders, en in hun kielzog de Nederlandse overheid, ons destijds niet wilden ondersteunen. Als gevolg hiervan hebben wij onze kinderen geadopteerd via een transparante procedure, van A tot Z gedocumenteerd en inzichtelijk en onder toezicht van Nederlandse en Amerikaanse rechters. Wij hebben nog altijd contact met de biologische moeders van onze kinderen en zíj hadden de beslissende stem bij wie hun kind geplaatst werd. Net als alle andere zelfdoeners wilden wij onze kinderen altijd recht in de ogen kunnen kijken. Juist de door de overheid ondersteunde vergunninghouders blijken zich met ‘illegale praktijken’ bezig te hebben gehouden. Dat verbaast ons niet, maar stemt erg verdrietig voor allen die het betreft.

Jaap Reijneveld, Amsterdam

Showproces

Donald Trump heeft aangekondigd dat hij niet bij het impeachementproces in de Amerikaanse Senaat zal verschijnen. Er is een foutje gemaakt bij de oproep. Men had namelijk twee woorden moeten combineren die hij wel begrijpt en die hem aanspreken: tv-show en showproces. Had het een tv-showproces genoemd, dan had hij direct vooraan zitten glunderen. Zelfs de aanklacht ‘you’re fired’ die de aanklager hem zou toebijten, zou voor Trump een feest van herkenning zijn.

Arjen Bosman, Dordrecht

Winterweer

Het wachten is nu uiteraard op de weerkundigen die ons komen verzekeren dat we voortaan ieder jaar met dit type weer rekening zullen moeten gaan houden.

Arnold Bolks, Hardenberg

Rechts

Met de verkiezingen in aantocht beraad ik mij, als doorgewinterd stemmer, als altijd op mijn keuze. Ik ben een trouwe gemeenteambtenaar, belast met de uitvoering van de energietransitie. Ik verweer mij tegen de kritiek dat de overheid niet te vertrouwen is (toeslagenaffaire) met de woorden ‘dan zal ik laten zien dat ik het anders doe’.

Ik geloof in democratie. Ik ben als trouwe Volkskrant-lezer tegen onredelijkheid en ga voor feiten. Braaf check ik de Stemwijzer en neem de programma’s van de partijen aan de linkerkant van het spectrum door. Ik ben immers van oudsher links. Mijn meest rechtse stem ooit ging naar D66. Maar de laatste tijd is er iets in mij veranderd. Mijn puberzonen, al weken aan huis gekluisterd, kwijnen elke dag een beetje meer weg. Blijdschap verdwijnt, met perspectief, uit hun leven. Mijn ouders, achter in de 70, wachten nog steeds op duidelijkheid over hun vaccinatie. Maar dat valt in het niet bij hun zorgen om hun kleinkinderen.

Ze vertellen mij: ‘Laat ons binnen blijven en laat onze kleinkinderen alsjeblieft naar buiten.’ Het huidige kabinetsbeleid begint te knellen. Overal. Dag en nacht. Ook bij een trouwe, thuiswerkende gemeenteambtenaar. En dan zit ik in de auto en hoor het radiospotje van Forum voor Democratie. Thierry Baudet spreekt met zalvende stem over ‘onze vrijheid terug’. En ik? Ik ben op dat moment bereid mijn ziel aan de duivel te verkopen. Alsjeblieft Mark, drijf me niet in de armen van Thierry.

Joke Kok, Dalfsen

Wissel

‘We hebben 6.500 verwarmde wissels, waarvan 40 procent op gas werkt. Bij extreem zware sneeuwval kunnen de gasbranders doven, en dan vriezen de wissels vast. In landen waar vaak sneeuw valt, liggen elektrische wissels.’ Aldus sprak de bestuursvoorzitter van ProRail. Niet in de Volkskrant van 9 februari, al wordt daarin hetzelfde probleem gesignaleerd, maar in Het Parool van 23 december 2009.

Het aantal wissels is in die elf jaar precies hetzelfde gebleven, de krakkemikkige gasbranderwisselverwarming kennelijk ook.

Evert van Ginkel, Leiden

Adoptie

Nu adoptie te veel een handelsspel van vraag en aanbod is gebleken, is het misschien het juiste moment voor het vestigen van de aandacht op pleegzorg. Ook al gaat er in de pleegzorg ook genoeg fout, de ouders van het kind zijn in ieder geval bekend.

Kees de Jong, Utrecht

Meer over