BrievenDit schrijven onze lezers

Actievoeren hoeft niet binnen gevestigde orde

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 30 september.

Een klimaatmars van scholieren in februari vorig jaar in Den Haag.	 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een klimaatmars van scholieren in februari vorig jaar in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

Sander Schimmelpenninck grijpt in zijn column de gewraakte hashtag ‘Ik doe niet meer mee’ aan om jongeren de les te lezen: niet zo schreeuwen in de leegte op sociale media, ga liever naar de stembus!

Het is een behoorlijke aanname dat influencers voor alle jongeren in Nederland spreken: de meesten van ons hebben hartelijk gelachen om Famkes ‘Vrie de Piepol’ en volgden daarna braaf ons onlinecollege. Ook is het fraai om met een beschuldigende vinger naar jongeren te wijzen, terwijl op het Malieveld vooral vijftigplussers met viruswaanzinspandoeken stonden.

Maar een nog grotere aanname is dat veranderingen alleen kunnen worden bereikt binnen onze democratische instituten. Een beetje historisch besef doet deze stelling al gauw de das om: een beweging als Dolle Mina stond buiten de gevestigde orde, maar heeft haar stempel achtergelaten. In het heden zien we hoe Black Lives Matter- protesten en Klimaatmarsen het debat op gang brachten over racisme en de klimaatcrisis. Daarnaast kúnnen sommigen zich niet laten horen binnen de gebaande wegen, bijvoorbeeld vluchtelingen aan de grens, of zij die nog niet mogen stemmen.

Zeker, jongeren moeten vaker naar de stembus. Maar hoe wij stemmen over Europa, het klimaat en immigratie, zien wij niet terug in het beleid van dit kabinet. Onze protestgeluiden leiden nog niet tot aantoonbare veranderingen. Om dan bewegingen te beginnen buiten de gevestigde orde, bijvoorbeeld op sociale media , is een begrijpelijke en nuttige reactie.

Jarne van der Poel, Utrecht

Samen

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’, stelt de overheid. Maar in het licht van de genomen maatregelen sluit deze formulering beter aan: ‘Alleen dankzij grote offers in met name de horeca en cultuursector krijgen we corona onder controle’. Er zijn immers genoeg mensen die er nog warmpjes bijzitten, wiens salaris ongewijzigd wordt doorbetaald en die zelfs nog vrolijk pensioen opbouwen.

Hoe zou het zijn als er maatregelen komen die van ons allemaal een financieel offer vragen? Ik denk aan een kleine verhoging van de loon- en/of vermogensbelasting, waarmee een potje wordt opgebouwd om faillissementen en ontslagen in de nu getroffen sectoren te voorkomen – waar we op de lange termijn allemaal bij gebaat zijn. Alleen dan doen we recht aan deze belangrijke slogan en krijgen we echt samen corona eronder.

Jacky van de Goor, Eindhoven

Feestjes

Het valt mij op dat steeds naar de overheid wordt gewezen als mensen zich niet aan de coronaregels houden. Uit recente cijfers blijkt dat veel coronabesmettingen plaatsvinden in cafés en bij feestjes thuis. Ik vraag me dan af: hoe haal je het in je hoofd om ’s nachts met dertig dronken mensen op elkaar gepakt te gaan zitten als je weet dat het aantal besmettingen rap toeneemt. Ik begrijp wel dat je als student een leuke tijd wilt hebben. Maar als feestjes zo blijven doorgaan, duurt de pandemie alleen maar langer. Het ligt niet aan de overheid – het ligt aan het gebrek aan verantwoordelijkheid van mensen zelf.

Oscar Vastenburg, 14 jaar, Bemmel

Draagvlak

Het blijft een merkwaardig fenomeen dat het draagvlak onder de ­bevolking voor maatregelen tegen covid-19 door de politiek belangrijker wordt gevonden dan de timing van die maatregelen.

Het lijkt wel of de angst voor stemmenverlies de voornaamste reden was waarom de regering bij deze tweede coronagolf achter de feiten aan loopt. Als politieke beweegredenen de prioriteit krijgen boven objectieve, medisch wetenschappelijke,

lijkt me dit de omgekeerde wereld. Hiermee zet je de mensen op het verkeerde been. Dit maakt ze onzeker, bang en boos. Jammer.

Arend Hart, Phitsanulok, Thailand

Exponentiële groei

In zijn column van afgelopen maandag schrijft Bert Wagendorp dat je met exponentiële groei moet oppassen. Als je een A4’tje vijftig keer dubbel vouwt, heb je een opgevouwen stuk papier van hier naar de maan, aldus Wagendorp. Het effect van een exponentiële toename is echter nog aanzienlijk groter en onvoorstelbaarder, zoals eenvoudig is te berekenen:

2 tot de macht 50 x 0,2 mm (dikte van het papier) = meer dan 225 miljoen kilometer. Dat is ruim 500 keer de afstand tussen aarde en maan.

Kees Boot, Wierden

Interview

Dat Erik Mouthaan moest huilen nadat hij een leider van de neonazi’s had geïnterviewd die de walgelijkste dingen over Joden en zwarte mensen had gezegd, daar hoeft hij zich niet voor te schamen, dat siert de man (V, 28 september). Dat Mouthaan een arts tot zijn vrienden rekent die vindt dat miljoenen mensen die geen zorgverzekering hebben omdat ze in staten wonen waar op de Republikeinen is gestemd dan maar dood moeten gaan, vind ik onbegrijpelijk. Het is allebei even verwerpelijk.

Jan Rob Dijkstra, Winsum

Pensioen

In het pensioenartikel staat het nu duidelijk: “Bij 119 fondsen wordt slechts 69 cent betaald voor elke euro toegezegd pensioen”. De rest wordt bijgepast uit het niet indexeren van de pensioenen van de reeds gepensioneerden. Er vindt dus geen overdracht plaats van jongere werkenden naar oudere gepensioneerden, maar omgekeerd. Het pensioen van de werkenden wordt gefinancierd uit het kapitaal dat de al gepensioneerden bijeen gespaard hebben. En de transitie naar een nieuw stelsel ook. De indexering komt pas terug als de huidige gepensioneerden dood en begraven zijn.

Prof dr B.J.M. Ale, Delft

Meer over