De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Aarzelingen over voorpagina’s met overleden idolen, zoals Maradona

null Beeld

Het overlijden van Diego Maradona werd bekend op het moment dat de krant van de volgende dag al grotendeels in de steigers stond. We moesten opnieuw beginnen.

Een foto voor de voorpagina was snel gevonden. Onze eigen Guus Dubbelman was in 1986 in Mexico en had een legendarische foto gemaakt van Maradona op het toppunt van zijn roem, net nadat hij de 2-0 tegen België had gemaakt. Enig nadeel was dat we hem alleen op de rug zagen, waardoor de foto afstandelijk was en niet ontroerend. ‘Maar je ziet juist wel goed hoe hij hier contact maakt met het publiek, het volk’, zei adjunct-hoofdredacteur Marije Randewijk. ‘En dat was nu net zijn kracht.’

Hoe groot zouden we de foto meenemen? Over de volle breedte, was de wens van de artdirector, of zoals dat in krantentermen heet, op ‘5 kolom’. Dat is vrijwel altijd het mooist, maar ik aarzelde. Maradona was een legendarische voetballer, maar heeft buiten het voetbal ook veel schade aangericht door warme banden te onderhouden met de Napolitaanse maffia en later met dictators als Fidel Castro, Hugo Chávez en Nicolás Maduro. Uiteindelijk besloten we niet de volle breedte te nemen.

De voorpagina met de dood van Diego Maradona, zoals de artdirector die had willen maken, met een foto over de volle breedte van de pagina. Beeld
De voorpagina met de dood van Diego Maradona, zoals de artdirector die had willen maken, met een foto over de volle breedte van de pagina.

Toen David Bowie overleed, hebben we ook lang geaarzeld. Verdient deze grote vernieuwer in de popmuziek een hele voorpagina? We besloten van niet, ook al omdat het overlijden vroeg plaatsvond, waardoor het al meer dan 24 uur geleden was als de krant op uw deurmat zou ploffen.

Toen George Michael overleed, liepen de gemoederen helemaal hoog op. Tijdens het kerstdiner ontspon zich een levendige e-mailwisseling tussen de toenmalige hoofdredacteur, de chef nieuws, Eelco Meuleman, en mijzelf. Het postuum moest ver achterin, vond de hoofdredacteur – groot fan van Bowie –, want Michael had artistiek toch weinig gepresteerd.

Onzin, vonden Meuleman en ikzelf, George Michael had veel betekend voor de lhbti-gemeenschap en bovendien een paar prachtige albums gemaakt. We kwamen er niet uit en concludeerden naderhand dat de waardering sterk afhankelijk is van je geboortedatum.

Bij Maradona speelt dat sterk. Mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, waren jongens toen Maradona in 1986 wereldkampioen werd. Ze hadden de leeftijd dat je smoorverliefd kunt worden op een voetballer. Voor hen kon het eerbetoon niet groot genoeg zijn. Anderen zien vooral een cokesnuivende valsspeler voor zich, over wie al veel te veel is geschreven.

Meer over