ColumnAaf Brandt Corstius

Aaf kreeg fysieke pijn van de pijnlijkheid van Iris en de 12 dates

null Beeld

Soms vind ik mezelf zo’n ontiegelijke doelgroep. Je gaat door het leven in de veronderstelling dat je een uniekere sneeuwvlok bent dan alle andere unieke sneeuwvlokjes, maar dan verzint Linda de Mol een nieuwe vrouwenzender en hang je er meteen voor.

Net 5 heet nu Net 5 Powered By Linda, omdat Linda er de baas is geworden. Dus dat moet in de zendernaam. Net zoals alle series die ooit door Linda de Mol bedacht zijn, of die ze lichtelijk kopieerde van Desperate Housewives, als ondertitel ‘Naar een idee van Linda de Mol’ moeten hebben. Dat is een keurmerk.

Daar kan ik flauw over doen, maar ik ging er wel naar kijken: het nieuwe Net 5 Powered By Linda-programma Iris en de 12 dates. Daarin gaat de getalenteerde en beeldschone maar toch ook echt bestaande concertpianist Iris Hond op zoek naar een geliefde. Na elke date gaat ze naar een psycholoog om te bespreken hoe het afspraakje verliep.

Bij de eerste aflevering had ik al zoveel fysieke pijn van de pijnlijkheid dat ik wist: dit wordt mijn nieuwe lievelingsprogramma. Het is bijna niet aan te zien hoe Iris op haar eerste date een obstakelparcours met kabelbanen en klimrekken moet afwerken met een man die ze duidelijk te oud en te levenscoach vindt om als partner te overwegen. En hoe ze vervolgens met een 33-jarige krullenbol op een handdoek op het strand moet zitten, waarbij de krullenbol verklaart dat hij eerst minstens (minstens!) twee minuten in stilte in haar ogen wil kijken.

I feel your pain, Iris, wil je naar het scherm roepen, I feel letterlijk your pain. En dan belandt ze ook nog op een date met een man die de zoon van de koning van Benin blijkt te zijn. De prins van Benin, dus. De prins begint Iris al na een paar minuten een zeemeermin te noemen – hij weet dat zij een zeemeermin is omdat het water trilt als zij binnenkomt. Als de avond verder gevorderd is, noemt hij haar een zeemeerminnenprinses.

Run, Iris, run, wil je gillen, maar Iris valt ervoor. Dat is verwarrend. Ik ben geen man, maar als ik op date was met een hoogopgeleide concertpianist die ouder was dan 6 jaar, zou het niet in mijn hoofd opkomen om haar een zeemeerminnenprinses te noemen.

Hoe het verder gaat, moeten we nog zien. Ik heb mijn hoop gevestigd op de mannelijke psycholoog bij wie Iris steeds haar verhaal doet. Een aardige man, kan goed luisteren, ongeveer haar leeftijd, prima baan. Het lijkt mij de onvermijdelijke plottwist dat ze met hem eindigt. Al zouden diverse beroepscodes ervoor moeten sneuvelen.

Toch denk ik dat het de prins wordt. Het zal ook eens niet.

Meer over