De Betrouwbare Mannetjes1 april

1 april: De Betrouwbare Mannetjes schreven de ongeschreven erecode even voor u uit

null Beeld

We zien het de laatste jaren steeds vaker mis gaan. Problemen rond de 1 aprilgrap. Heel vervelend, want 1 april is bedoeld om de mensen aan het lachen te maken en niet om verwarring te stichten. Menigeen fronste zondagavond de wenkbrauwen bij het nieuws dat Arnoud van Doorn als interim-directeur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum zou worden aangesteld. Was de ex-PVV’er, thans moslim en beroepsbekeerling, niet zo’n beetje de slechtst mogelijke kandidaat? De volgende ochtend kwam de kikker uit de bil en de media waren ‘not amused’. Ze hadden nota bene van tevoren expliciet gevraagd of het om een 1 aprilgrap ging. Volgens De Telegraaf braken het bestuur van de moslimschool en de politicus hiermee ‘een – ongeschreven – erecode, die inhoudt dat als een medium vraagt of er bij een gebeurtenis sprake is van een grap, dit wordt toegegeven’. Om ervoor te zorgen dat iederéén voortaan een grappige dag kan hebben, schreven de Betrouwbare Mannetjes de ongeschreven erecode maar even voor u uit. Geen dank.

1. Leukheid

Het woord zegt het eigenlijk al: een goede 1 aprilgrap bevat een grap. Denk aan een veter die los zou zitten, terwijl deze in werkelijkheid muurvast zit. Zeggen dat een moslim interim-directeur wordt van een islamitische school is natuurlijk prima, maar niet echt een grap.

2. Tijdigheid

Het woord zegt het eigenlijk al: 1 april valt op 1 april. Dus niet op, zeg, 28 maart of 11 maart, of God mag weten wanneer het tegenwoordig allemaal gevierd wordt. ‘Uw veter zit volgende week los’, dat werkt niet. Op 31 maart aankondigen dat een rare debiel directeur van je omstreden school wordt, is misschien goed voor het verrassingseffect, het is te vroeg. Daar verandert de volgende dag zeggen dat dat van de vorige dag een grapje was, niets aan. NB Let op de deadline. Het Limburgse bouwbedrijf The Next Crowd zocht deze week personeel, omdat het de aanbesteding van Trumps muur had gewonnen. Het persbericht, dat zo veel tamtam veroorzaakte dat de bedreigingen binnenstroomden, verscheen op 2 april en bleek op 3 april een 1 aprilgrap. Bedreigingen zijn nooit goed te praten, maar op deze manier roep je het over jezelf af.

3. Eerlijkheid

Een voorwaarde die eigenlijk geen geschreven regel behoeft. Vraagt iemand: ‘Wacht eens even, zit mijn veter wel echt los?’, neem dan uw verlies en zeg de schoendrager dat het een grap betreft. Zonder vertrouwen vaart geen enkele 1 aprilgrap wel. Sommigen vinden dit zelfs de belangrijkste regel.

4. Onwaarheid

De beste 1 aprilgrappen zijn die, die uiteindelijk niet waar blijken te zijn. Dat het Journaal zegt dat iemand naar Nederland komt en dat die dan niet komt, bijvoorbeeld. Of denk aan de veter: het is grappig, juist omdát-ie niet los zit. Pas op, het moet wel leuk blijven. Justin Bieber deed deze week ten onrechte alsof hij vader werd, wat hem terecht op veel kritiek kwam te staan.

5. Feitelijkheid

Ook Danny Buijs, trainer van FC Groningen, kreeg een reprimande. Buijs zei in een perspraatje het trainingscomplex van zijn club dramatisch te vinden, hetgeen een 1 aprilgrap bleek. Terwijl een goede 1 aprilgrap draait om eenvoudig weerlegbare feiten, niet om meningen. Niemand ‘vindt’ uw veter los, hij zít los. Iets als ‘Mijn partij is toch wel/niet voor een Nexit, 1 april!’, daar krijgt u ongetwijfeld gelazer mee.

6. Actualiteit

Bent u niet goed in het verzinnen van een eigen grap? De suggestie dat iets raars dat die dag daadwerkelijk is gebeurd, waarschijnlijk een 1 aprilgrap is, is vaak leuk zat. CO2-heffing? Brexit? Dat lijkt wel een 1 aprilgrap. Johan Derksen van de trap gevallen? Zal wel 1 april wezen. Of zijn veter zat los.

Meer over