Zuinig

Sophie Grigson's Feast for a Fiver is het boek bij de tv-serie die in Engeland werd uitgezonden: 'Feest voor vijf pond' - nog geen achttien gulden (BBC Books, import Van Ditmar; ¿ 57,95)....

Zij is de dochter van Jane Grigson, die tot de beste culinaire schrijfsters van het land werd gerekend. Grigson jr. schreef met haar man, William Black, eerder een boek over vis. In Feast for a Fiver propageert ze het soort zuinigheid dat lang vanzelfsprekend was, een deugd die in tijden van hoogconjunctuur tot folklore verwordt (zie ook de vroegere Vrekkenkrant).

Het budget noopt Grigson de seizoenen te volgen. 'Aardbeien zijn eind juni goedkoper dan half januari.' Van een kippenkarkas (het vlees is gepocheerd) trek je bouillon die goede soep oplevert. Geen oud brood weggooien. Kun je croutons van maken, of paneermeel (laat zich goed invriezen). Houd niet te streng vast aan je boodschappenlijstje wanneer je in de supermarkt op iets voordeligs stuit. Probeer flexibel te blijven, laat trendy (dure) onzin in het schap staan.

Toch overschrijdt Grigson het budget in twee gevallen, waaronder een 'East-meets-West birthday banquet for six', dat per persoon vijf pond kost. Daaruit de gekruide zalmfilet met kruidenboter, teruggerekend naar vier personen.

Nodig: vier zalmfilets met vel, 150 gram elk.

Voor de kruidenmix: 1 theelepel venkelzaad; snufje fenegriekzaad; 1 theelepel komijnzaad; snufje cayennepeper; snufje kurkuma (koenjit); 2 kleine teentjes knoflook, gekneusd; sap van een kleine limoen; zout en peper.

Prak kruidenboter van: 1,5 eetlepel gehakte verse fenegriekblaadjes of bladpeterselie; 1,5 eetlepel gehakt vers korianderblad; 1,5 eetlepel vers muntblad; 80 gram boter; geraspte schil van een halve limoen; 1 eetlepel limoensap, zout en peper.

Rooster voor de mix in een droge, hete koekenpan venkel-, fenegriek- en komijnzaad. Laten afkoelen, fijnwrijven (vijzel), met de overige ingrediënten tot een zalfje roeren. Smeer dat op de vleeskant van de filets en laat ze een uur op een koele plek staan.

Schep de kruidenboter op aluminiumfolie, kneed er een rol van, vouw dicht en zet koel weg.

Smeer wat olie op het vel en laat de zalm aan die kant drie minuten in een gloeiendhete, droge koekenpan 'schroeien'. Kwastje olie over de vleeskant halen, keren en herhalen.

Serveren met in plakjes gesneden kruidenboter erover.

Meer over