beter leveneet wijzer

Zoete aardappels zijn hip, maar zijn ze ook gezond?

De Amerikaanse herfstklassieker is inmiddels niet meer uit de keuken van de gemiddelde fitgirl weg te denken: zoete aardappels. Is het echt een ‘superfood’ met allerlei extra vitamines? Of is de Hollandse pieper net zo goed voor de lijn?

Zoete aardappel Beeld Colourbox
Zoete aardappelBeeld Colourbox

Zijn zoete aardappels familie van gewone aardappels?

Nee, zoete aardappels en gewone aardappels komen uit twee heel verschillende plantenfamilies.

Waarom zijn er nu zoveel zoete aardappels verkrijgbaar?

Vroeger kenden we zoete aardappel (‘bataat’) vooral uit de toko. Maar in 2013 begonnen het United States Sweet Potato Council en het American Sweet Potato Marketing Institute een campagne in Europa, waarbij ze zoete aardappels promoten als ‘superfood’. Met als resultaat dat Nederlandse supermarkten in 2021 vol liggen met Amerikaanse zoete aardappels.

Ze zijn toch ook gezonder dan gewone aardappels?

Niet echt. Gewone aardappels bevatten meer eiwit, vitamine B6 en kalium. Zoete aardappels bevatten weer meer vitamine C, vezels en bètacaroteen, dat je lichaam kan omzetten in vitamine A.

Zijn zoete aardappels beter voor de lijn?

Nee hoor. Zoete aardappels bevatten meer calorieën en koolhydraten dan gewone aardappels. Alleen is de ‘glycemische index’ (GI) van zoete aardappels iets lager. De GI geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel na het eten van een voedingsmiddel omhoog gaat. Schommelingen in je bloedsuikerpeil zorgen er voor dat je snel weer trek hebt. Producten met een lage GI zouden je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger houden.

Klopt dat ook?

Er is veel discussie over de rol van de glycemische index: je eet voedingsmiddelen namelijk zelden alleen. Zo verlagen eiwitten, vetten en vezels de GI weer, zegt het Diabetesfonds. Bovendien heeft de bereidingswijze invloed. Gebakken zoete aardappels hebben bijvoorbeeld een hogere GI dan gewone gebakken aardappels.

Zijn zoete aardappels gezonder voor mensen met diabetes?

Deze claim vind je op diverse gezondheids- en voedingssites op internet. Hij berust op de veronderstelde lage glycemische index en de suikersoort raffinose in zoete aardappel. Raffinose wordt pas in de dikke darm verteerd en zou daardoor minder invloed hebben op het bloedsuikergehalte, iets wat extra belangrijk is voor diabetespatiënten. Maar het Diabetesfonds zegt hier niets over en de gezondheidsclaim is ook nooit bevestigd door de European Food Safety Authority (EFSA). Bovendien bevatten zoete aardappels ook ‘gewone’ koolhydraten, die wel direct in je bloed worden opgenomen.

Dus wat is nou gezonder?

Volgens het Voedingscentrum zijn zoete en gewone aardappels net zo gezond.

Prijs:
gewone aardappels 1 kg ca. € 1,50
zoete aardappels 1 kg ca. € 3,40

Oordeel: gewone en zoete aardappels ****

Verkrijgbaar: supermarkt, groentenwinkel

Meer over