Zo ziet het Land van Ooit er tegenwoordig uit

Het ooit zo sprookjesachtige Land van Ooit is tegenwoordig niet meer dan een grauw en verwilderd gebied. Ralph Denessen en Rick Sleenhoff maakten met een drone een filmpje van het voormalige pretpark in Drunen, meldt Looopings.

Martine Steenvoort
null Beeld YouTube/Ralph Denessen
Beeld YouTube/Ralph Denessen

Het Brabantse kinderthemapark ging in 2007 failliet door tegenvallende bezoekersaantallen. Maar naar eigen zeggen had het bedrijf last van aanhoudende negatieve publiciteit rond de Belgische evenknie 'Ooit Tongeren', die slechts 74 dagen open was. De twee hebben geen connecties, maar dat mocht niet baten, volgens DuCate, eigenaar en exploitant van het Land van Ooit.

Het Land van Ooit, opgericht in 1989 en groot geworden met Kloontje het Reuzenkind en Sap de Aardwortel, ging in 2006 al eens over de kop, waarna DuCate het park overnam. Het faillissement betekende het ontslag voor zestien vaste werknemers en ongeveer 250 seizoensmedewerkers.

Vijf jaar later staat het Roze Kasteel (van de Graaf en de Gravin van Ooit) nog wel overeind, dat wordt door antikrakers bewoond. Het is de bedoeling dat daar binnenkort een tijdelijke horecagelegenheid komt.

Het filmpje van Denessen en Sleenhoff:

null Beeld YouTube/Ralph Denessen
Beeld YouTube/Ralph Denessen

Land van (n)Ooit

Het sprookjespark was amper 74 dagen open: het Land van Ooit in Tongeren, België. Een miljoenenfiasco werd het. Lees hier de reconstructie van Volkskrant-correspondent Leen Vervaeke.

Om toch een beetje in de sfeer te blijven: vorig jaar werd de korte film 'Postcards From Pripyat, Chernobyl' gepubliceerd, dat het getroffen gebied vanuit een drone zien. Filmmaker Danny Cooke maakte onder meer indrukwekkende beelden van het verlaten pretpark in Tsjernobyl.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Het Land van Ooit in 1989. Beeld anp
Het Land van Ooit in 1989.Beeld anp
Meer over