ModeRuiten

Zo komt die ruit wel van zijn minderwaardigheidscomplex af

Als je niet oppast, kan je ruitje resulteren in een loodzware look, aldus Cécile Narinx over het modeverschijnsel van deze week.

Cécile Narinx
De show van ontwerper Sonia Rykiel. Beeld Heike Gulker
De show van ontwerper Sonia Rykiel.Beeld Heike Gulker

Hoe gaan wij het dragen?

Wie diep van binnen nog steeds een punker is, kan natuurlijk gewoon z’n ouwe Sid Vicious-broek uit de mottenballen halen. Wie het wat hedendaagser wil aanpakken, zoekt het in contrasten en combinaties. Van verschillende ruiten dus, of van ruiten met panter- of bloemprint. Of juist in het contrast tussen een overgooier van dikke ruitstof met een lief wit bloesje er-onder. Of een rock-T-shirt gedragen op een damesachtige lange rok van plaidstof. Ruitenkoning Burberry liet de ruit van zijn sportieve kant zien, op zonnekleppen en gecombineerd met trackpants. Behoorlijk nineties, zeker, maar daarmee ook weer behoorlijk nu.

De show van Versace. Beeld Team Peter Stigter
De show van Versace.Beeld Team Peter Stigter

Valkuilen vermijden doe je zo

De ruit is van nature een nogal rechtlijnig en hoekig type. Als je niet oplet en een tikje doordraaft in de af-styling kan een van top-tot-teenruitpak resulteren in een loodzware look. Zeker met de tartan - sowieso al een hele serieuze ruit, gezien de familiegeschiedenis en clancultus die eraan kleeft - is het uitkijken geblazen. Voor je het weet zie je eruit als een Britse royal die tegen haar zin op de Braemer Games rondloopt. Precies dát wordt hier piekfijn gedemonstreerd door Prinses Diana. In haar latere jaren een stijlicoon, maar hier nog een doodongelukkig slachtoffer van de stijve hofdresscode. Dit is geen jurk meer, dit is een ouwetuttenkeurslijf. Met een knotsgekke ufo op het hoofd, ook dat nog.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Wie net als ik stuitergek is op ruiten, kan z’n lol op dit seizoen. Niet dat ze ooit helemaal weg zijn geweest: er zat altijd wel ergens een voorzichtig ruitje verstopt in de wintercollecties, al was het in een voering of kraag. Dit najaar is het gedaan met die bijrollen en eist de ruit alle aandacht op. Voorop loopt de traditionele rode tartan (Schotse ruit), die voor de gelegenheid z’n gele broertje heeft meegenomen en ook dikke vrienden is geworden met madrasruiten, Prince de Galles, plaids, houthakkersruiten, Brabants bont en wybertjesdessins, hier en daar zelfs in het roze of paars.

De show van Dries van Noten. Beeld Team Peter Stigter
De show van Dries van Noten.Beeld Team Peter Stigter

Welke merken? en hoe dan?

Voor een vrolijke ruitenpotpourri kloppe men niet aan bij ontwerpers met een minimalistische dan wel zwaarmoedige inborst. Bij wie dan wel? Bij het huis van de koningin van de vrolijkheid Sonia Rykiel uiteraard, waar breed lachende modellen van alpinopet tot broekspijp in ruiten gehuld gingen. Bij de immer uitbundige Donatella Versace was het feest, van alpinopet (alweer alpinopetten? Jazeker!) tot sok. Een andere gebronsde ontwerper, Michael Kors, gooide hoge ogen met een mix van rode, blauwe en gele Schotse ruiten − en bloemetjes en panterprint, maar die laten we hier even voor wat ze zijn.

Prinses Diana in 1989. Beeld Getty Images
Prinses Diana in 1989.Beeld Getty Images

Neem een voorbeeld aan

Voor een geslaagde, inspirerende look met ruiten gaan we naar de Verenigde Staten, waar jaren na Diana Spencer het stijlicoon Gwen Stefani werd geboren. Weinig vrouwen hebben de goede en geheel eigen smaak zó aan de kont hangen als Stefani, die niet alleen al jaren trouw is aan blondering, zwarte eyeliner en rode lipstick, maar ook aan ruiten in het algemeen en rode tartan in het bijzonder. Of het nu een grote rode sjaal is, een jurkje of een skinny geruite broek, Gwen rockt ze en oogt er kwiek en vief in. Niets aan haar verraadt dat ze eind 40 is.

De jurk die ze op deze foto draagt laat zien wat het geheim is van effectief ruiten dragen: er moet een scheutje losheid in, een snufje ontspanning en een hele schep lol. Grote zonnebril erbij, haar in een brutale staart, brandweerrode laarzen erbij: kijk d’r gaan. Zo komt die ruit wel van zijn minderwaardigheidscomplex af.

Meer over