Zo bespaar je water: douche wat korter en planten kunnen best tegen een stootje

Wees zuinig met water, dragen waterbedrijven ons op. Dit vanwege de aanhoudende droogte. Maar hoe doe je dat? Drie manieren om water te besparen.

Maaike Vos en Marjon Bolwijn
Voor een studentenhuis aan de Amsterdamse grachten zijn studenten aan het afkoelen in een klein zwembadje.  Beeld Bart Muhl
Voor een studentenhuis aan de Amsterdamse grachten zijn studenten aan het afkoelen in een klein zwembadje.Beeld Bart Muhl

1. Sproeien alleen ná 22.00 uur

Drinkwaterbedrijven adviseren de tuin alleen buiten de piekuren, na 22 uur in de avond, te sproeien. Bij warm weer en droogte is het helemaal niet nodig planten, struiken en bomen vaak water te geven, zegt hovenier Henk Nijland uit Hardenberg, tenzij ze in een pot staan. Hoe droog de bodem er ook uitziet, in de tuin kunnen ze wel tegen een stootje, zeker bomen en struiken die al een paar jaar oud, dus diep geworteld zijn. Die zijn in staat water diep uit de grond te halen. Droogte maakt groen juist sterker. Veel sproeien maakt planten lui en zwak: ze hoeven niet op zoek naar water dus wortelen minder diep. Planten die nu door de aanhoudende droogte slap hangen en bloemen en blaadjes verliezen beschermen zichzelf en lopen geen risico het loodje te leggen. De hovenier adviseert alleen planten water te geven die duidelijk te lijden hebben, wat te zien is aan krullende bladeren. In oostelijke provincies met zandgrond zal dat noodzakelijker zijn dan elders. Met het aanbrengen van gootjes in de bodem om de plant zal het vocht niet weglopen en van ‘maximaal nut’ zijn. Voor moestuiniers is het daarnaast raadzaam te oogsten wat er te oogsten valt en zaaien en planten uit te stellen tot na de droogte. Tomaten kunnen beter wel overdag water krijgen, om schimmel te voorkomen. Nijland heeft nog wat preventieve tips voor alle tuinen: strooi in het voorjaar bodembedekkers als compost, houtsnippers of cacaodoppen. Die houden vocht vast. En zet een regenton neer, zodat er altijd een watervoorraad is.

2. Korte douche

De grootste hoeveelheden water gebruikt een huishouden tijdens het baden, bij het doorspoelen van het toilet en bij het wassen van kleding en vaat. Ook deze activiteiten zien drinkwaterbedrijven het liefst buiten de piekuren, met uitzondering van toiletbezoek. De droogte van nu is een mooie aanleiding die doorstromende stortbakken en lekkende kranen te (laten) repareren. Alleen al een druppende kraan verspilt op jaarbasis tweeduizend liter. Om de druk op de waterhuishouding in de spitsuren te vermijden, is het beter een korte douche te nemen van maximaal vijf minuten dan een bad. En om geen voorprogramma’s te gebruiken bij de wasmachine en vaatwassers alleen vol te laten draaien. Wie de eerste koude douchestralen niet verdraagt kan deze opvangen in een emmer en daar planten in tuin of op het balkon blij mee maken. In de preventieve sfeer werken waterbesparende douchekoppen, mengkranen en het plaatsen van een ‘doorstroombegrenzer’ op kranen.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Geen watertekort

De oproep om zuinig te zijn met water heeft niets te maken met een dreigend watertekort. Lees hier meer.

3. Emmer in plaats van de tuinslang

De auto wassen kan beter wachten tot de droogteperiode voorbij is. Als de nood toch hoog is, bespaart het gebruik van een emmer sop met spons in plaats van de tuinslang of de wasstraat vele liters water. De gelukkige eigenaren van een zwembad, inclusief de opblaasbare varianten, kunnen het water minder vaak verversen.

Droge zomer

De zomer van 2018 behoort sinds deze week in elk geval tot de 5 procent droogste zomers ooit gemeten – al heeft dat met klimaatverandering niet aantoonbaar te maken. Toch ziet het KNMI ‘voorzichtige aanwijzingen’ dat de kans op droge zomers in de toekomst groter wordt.

Afgelopen maand was de droogste juni sinds 1962. Marcel van den Bergh fotografeerde hoe mensen omgaan met de droge dagen.

Meer over