Beter Leven

Zijn de nieuwe Graze-granenrepen nou echt zo’n verantwoord tussendoortje?

Er zijn tal van granenrepen op de markt die beloven een gezonde snack te zijn voor de momenten waarop je wat extra energie kunt gebruiken. Zijn die tussendoortjes echt zo verantwoord?

Loethe Olthuis
null Beeld Graze
Beeld Graze

En? Zijn ze dat?

‘Met onze producten kun je lekker en verantwoord snacken op elk moment van de dag.’ Graze zet hoog in op gezondheid. Met havervlokken, pitten en lijnzaad klinken bijvoorbeeld de Honey Cinnamon-bites in ieder geval heel verantwoord. Maar er zijn genoeg andere graanrepen waar zulke ingrediënten ook in zitten. Dat is het verschil dus niet.

Wat dan wel?

Graze voegt bijvoorbeeld soja toe aan zijn repen, waardoor het eiwitgehalte zo’n 16 procent is, hoger dan in andere granenrepen. Het is alleen zeer de vraag of extra eiwit extra gezond is: de gemiddelde Nederlander krijgt al meer eiwit binnen dan nodig, zegt het Voedingscentrum.

En verder?

Graze-repen bevatten maar zo’n 14 procent suiker. Dat krijgt Graze voor elkaar door cichoreiwortel-vezels toe te voegen, die van nature zoet smaken en bovendien het vezelgehalte flink oppeppen. In andere granenrepen zit soms wel een kwart suiker en minder vezels, maar bijvoorbeeld de Goed Bezig-havermoutrepen van Bolletje bevatten ook 15 procent suiker en net zoveel vezels. Je moet dus goed op het etiket kijken.

Dus ze zijn niet gezonder?

Niet zo snel! Want volgens het Voedingscentrum zijn veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ te calorierijk of er zit te veel suiker of verzadigd vet in. Graze ziet één reepje van 30 gram als ‘portie.’ Daarmee krijg je 150 calorieën, ruim 4 gram suiker (een klontje) en ruim 10 gram, overwegend onverzadigd, vet binnen. Zo’n reepje is best klein, twee stuks heb je zo op bij een kopje koffie. Dan krijg je dus al 300 kcal binnen, best veel voor een tussendoortje. Twee theebiscuitjes zijn maar zo’n 65 kcal.

Hoe zit dat dan bij andere graanrepen?

Dat is dus lastig, ook omdat ze allemaal andere portiegroottes hanteren. Maar de meeste zijn behoorlijk calorierijk. Eén Sultana havermoutstick levert wel 190 calorieën en ruim 8 gram suiker.

Dus zijn het gezonde tussendoortjes?

Voor af en toe. Graze scoort misschien wat beter dan een aantal andere granenrepen, maar je krijgt nog steeds snel veel calorieën binnen. Neem liever een appel.

Prijs: Graze Honey Cinnamon bites, 4 repen à 30 g € 3,-.
Bolletje Goed Bezig havermoutrepen, 9 repen à 23,5 g € 2,-
Oordeel Honey Cinnamon bites: ***
Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over