de gidswinkelen

Zijn Black Friday-aanbiedingen wel echt zo voordelig?

Je ontkomt bijna niet meer aan het koopjesspektakel. Met deze tips laat je je niet overdonderen en vind je de échte aanbiedingen.

Timo Nijssen
Black Friday in Brazilië: consumenten vechten om een televisie. Beeld REUTERS
Black Friday in Brazilië: consumenten vechten om een televisie.Beeld REUTERS

Je moet stevig in je schoenen staan om vrijdag niet te zwichten voor de alomtegenwoordige Black Friday-aanbiedingen. Vorig jaar had zelfs columnist Aaf Brandt Corstius een terugval in haar winkelarme bestaan: ‘Het bleek allemaal ineens kletskoek en grootspraak. Want: alles met twintig procent korting. Alles. De hele winkel. In een heleboel winkels. Pakken dus wat je pakken kan.’

Steeds meer winkels houden bovendien een Black Friday-week, waardoor je ook nu al je slag kunt slaan. En als de ene winkel meedoet, kan de andere niet achterblijven. ‘Met Black Friday trek je het kopen aan het einde van het jaar naar voren. De klant kan zijn euro’s maar één keer uitgeven. Als jij erin slaagt hem eerder naar jouw winkel te lokken, heb jij het geld binnen’, zo tekende economieredacteur Joost de Vries vorig jaar op. En dat betekent vooral feest voor de grote winkels, terwijl de kleine ondernemers er eerder onder te lijden hebben. December is voor winkeliers immers de periode waarin consumenten toch wel de portemonnee trekken, dus is het niet logisch om zo vroeg in het feestseizoen al met kortingen te strooien. Reden voor bijvoorbeeld sportwinkel Decathlon om juist niet aan speciale aanbiedingen te doen.

Zijn Black Friday-aanbiedingen wel écht zo voordelig?

Ja en nee. Sommige winkels verhogen de prijzen in aanloop naar een kortingsfestijn als Black Friday, om ze dan op die dag weer voor de normale, oude prijs te verkopen als ‘aanbieding’. Zo hekelt de Consumentenbond webwinkel Wehkamp omdat het doet alsof een elektrische tandenborstel in de aanbieding is, terwijl hij die prijs al maanden heeft.

Om te voorkomen dat je je aan zo’n fopdeal een buil valt, houden techwebsites Tweakers en Hardware Info ook de historische prijzen van elektronica bij, een productgroep waar flink mee gestunt wordt. Bij Tweakers zie je hoeveel korting er op een product zit en ook wanneer het product voor het laatst zo goedkoop was. Hardware Info laat alleen aanbiedingen zien die tien procent goedkoper zijn dan de laagste prijs die er de afgelopen week voor dat product bij alle webshops te vinden was. Bovendien controleert de prijsvergelijker of de producten de afgelopen drie maanden niet even goedkoop of nóg goedkoper waren. De aanbiedingen die de vergelijkingssites tonen, verschillen hier en daar. Het loont dus om ze allebei te checken.

Bereid jezelf goed voor

Vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig? Of koop ik het puur omdat het zo’n goede aanbieding is? Volgens The New York Times gebruiken winkels Black Friday vaak om van hun voorraden af te komen aan trendy gadgets die bijna het einde van hun hype hebben bereikt. Hoe vaak heb je je met korting aangeschafte slowjuicer nou écht aangezwengeld? En heb je wel een blender nodig als je staafmixer ongeveer hetzelfde doet?

Maak van tevoren een lijstje met dingen die je nodig hebt en daadwerkelijk gaat gebruiken. Ga daarna pas kijken of er goede aanbiedingen voor zijn, in plaats van gedachteloos folders en aanbiedingssites af te struinen en je mandje vol te gooien.

Bedenk per product op je wensenlijst hoeveel je er ongeveer aan uit wilt geven. En vind je het oké om iets meer uit te geven aan een luxer model waarop een betere korting wordt gegeven dan op het model dat wel binnen je vooraf bedachte prijsgrens past?

Voor verbruiksartikelen als tandpasta en afwasmiddel zijn bulkaanbiedingen te vinden. Tien tubes voor een tientje, tachtig procent korting op een enorme doos van 200 vaatwastabletten – dat soort werk. Je bespaart er mee, maar heb je wel genoeg ruimte om zo’n deal in je huis op te slaan? Of vind je over anderhalf jaar nog steeds zo nu en dan een fles shampoo in een vergeten hoekje?

Er zijn absoluut goede aanbiedingen te vinden op Black Friday waarmee je je bankrekening spaart. Maar als je een camera met vijftig procent korting koopt terwijl je vervolgens gewoon foto’s met je telefoon blijft maken, dan heb je alsnog honderd procent te veel uitgegeven.

Meer over