De GidsStijlpastoor

Zien we die zinnen als rivieren terug in de garderobe van A. F. Th. van der Heijden?

Over de dracht van de grootste aller Nederlandse schrijvers valt wel iets positiefs te melden, schrijft Esquires hoofdredacteur Arno Kantelberg.

A. F. Th. van der Heijden Beeld Anne Claire de Breij
A. F. Th. van der HeijdenBeeld Anne Claire de Breij

In het zojuist verschenen De stijl van de schrijver, een bundel waarin op ingenieuze wijze een link wordt gelegd tussen de kleding en de schrijfstijl van dertig auteurs, ontbreekt A. F. Th. van der Heijden, nota bene de grootste van zijn generatie. Dat is een behoorlijke omissie van de auteur – u ként hem! – van dit verder kostelijke boekwerkje. Valt er op deze plek dan wellicht een brug te slaan tussen de weergaloze woordsmid en zijn kleding? Zien we die zinnen als rivieren terug in zijn garderobe?

Van der Heijden heeft de neiging om jasjes en regenjassen als een burcht om hem heen te bouwen. Al in de jaren tachtig, de jaren van De tandeloze tijd, waren zijn jasjes groot, maar dat was indertijd de mode, nietwaar. De skinnyrevolutie van begin deze eeuw, de jaren van Homo Duplex, ging aan hem voorbij. Begrijpelijk, met al die kilootjes die eraan kwamen. Een goede kleermaker weet daar wel raad mee. Die plaatst de sluitknoop van het jasje op het dikste punt van de buik. Zit de knoop te hoog, dan bulkt de buik er onderuit (denk Oliver Hardy); een te lage knoop resulteert in het tegenovergestelde (denk Henk Vonhoff).

Een knappe kleermaker houdt de voorlengte van het jasje langer dan het achterpand en ‘knijpt’ de zijkanten om geen wapperend effect te creëren.

Schrijvers’ ravenzwarte Gino Vanelli-tooi is met de jaren ver-beethovend, wat hem het aura van een standbeeld geeft. Het overhemd draagt hij graag los. Op zich niet erg, als de das maar wel strak in de boord wordt getrokken voor het betere lijnenspel. Door een kuiltje onder de strop te knijpen zet je de das vervolgens op slot. Zo’n sexy kneepje is even doelgericht als esthetisch, waarmee we toch weer terug zijn bij de stijl van de schrijver.

Meer over