tv-recensieSinterklaasjournaal

Zie ginds de detectiepoortjes in het weiland al staan

null Beeld

Na een pijnlijke verhaallijn in het Sinterklaasjournaal van vorig jaar, lijkt Zwarte Piet dit jaar geen thema meer.

Hij komt, hij komt... Rommeldebommel wat een gestommel, horen we daar in de polder. Zie ginds de detectiepoortjes in het weiland al staan.

Deze week trapte het Sinterklaasjournaal af met het uitzetten van allerlei potentiële Sint-rampen. Er was iets met cadeaus die voortijdig worden opengemaakt, en met Hendrik Haan, die dagelijks water uit de Zaan schept (geweldig stil spel van Hennie Huisman). Om presentatrice Dieuwertje Blok te citeren: als dat maar goed komt.

Echt goed leek het lang niet te komen. De echte Sinterklaasellende vindt al jaren elders plaats. Zo zag ik afgelopen week een interview met anti-Piet-activist Jerry Afriyie. Niet bij hem thuis, zoals normaal in het programma met de titel Binnenskamers (AT5), maar in de stromende regen. Thuis afspreken kon niet. Te link. Voor de zoveelste keer legde Afriyie geduldig en helder uit waar wat hem betreft het schoentje wringt, namelijk dat de NTR de goedheiligomroep bij uitstek net deed alsof de eigen rol binnen het feest eigenlijk niks voorstelde. Vorig jaar leverde die houding een pijnlijke verhaallijn op, waarin de Pieten dagenlang niet in beeld verschenen en vervangen leken door een groepje ‘gewone mannen’. Gevolg: verdere oververhitting van een toch al aangebrand feest.

Dat valt dit jaar vooralsnog (want makkers: het wild geraas dat niet is, kan nog komen) redelijk mee.

In het Sinterklaasjournaal is de kleur van Piet dit jaar geen thema, en op een enkele hardnekkige pieterbaas na is het zwart zo goed als uit het feest gegumd.

De opwinding bleef beperkt tot Johan Derksen. De allesanalist van Veronica Inside had het bisschopsbulletin maandag helaas niet live kunnen zien, maar hij had zich even grondig laten informeren. En, jongens, hadden we het al vernomen, tralali tiralala: de goedheiligman had dit jaar nog maar één donkere knecht aan boord!

‘Fuck off met je veegpieten!’, riep hij. Hij had in de jaren zestig gestreden om alles te mogen zeggen, de Drentse Che Guevara, en nu dit!

Het greep Derksen (69) meer aan dan Martin Bosma. Die was maandag door PowNed uitgenodigd om samen de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal te bekijken. Vier jaar geleden deed Rutger Castricum, de omroep-Bob Woodward, dat ook al eens. Dit keer was de verslaggever van dienst ene Mark, een bal met een rasp als stem. Mark had kaas en worst en port klaargezet voor een heerlijk avondje oud-Hollandsch meesmuilen.

Al snel volgde het bekende riedeltje over Nederlandse cultuur en knettergek en zo, maar het fanatisme ontbrak. Vol bittere smart verzuchtte de PVV-hulpsint dat je kon ‘zuipen wat je wilde’, maar Zwarte Piet ging niet meer zwarter worden.

Dat klonk, vast onbedoeld, hoopvol.

Bosma: ‘Ze proberen Zwarte Piet elk jaar lichter te maken, en dan moeten wij denken ‘we hebben niks in de gaten’. Maar wij zijn dus niet gek.’

Uiteindelijk ging de tv maar uit en werd er nog maar een stukje troostbrie afgesneden.

Meer over