De GidsDe Boekenluisteraar

Zelfs als het verhaal van Washington Black niet zou boeien, zou de stem van Graham dat wel blijven doen. Hij zou ook een telefoonboek kunnen voorlezen

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Frits van Oostrom: Nobel streven Beeld
Frits van Oostrom: Nobel streven

We gaan op reis, en… we blijven thuis. Helaas bleek de start van de verbouwing bij de buren precies op de eerste dag van mijn vakantie te vallen. Tiens, zou Kuifje zeggen. Dat vraagt om heel veel innerlijke zen, wat weer een goede oefening is voor alles wat na de vakantie wacht. Ook deze zomer waren er weer veel advocaten van de thuisblijfvakantie. Ze posten fotootjes van hun achtertuin, genomen vanaf 1 hoog met de hashtag #balkonië en maken daarmee een lange neus naar iedereen die op dat moment een tent aan het opzetten is, maar de haringen thuis heeft laten liggen, of zich tot een all-inclusive heeft laten verleiden en zich nu in de ballenbak van de Ikea waant. Thuis hebben we alle boeken bij de hand, in de winkels is het lekker rustig, en als je de post niet openmaakt is er verder niets aan de hand. Wat te luisteren, tussen het boren door? Daar is het virtuele vakantiestapeltje voor. Alles wat je kreeg, alles wat je wilde lezen, maar waar je niet aan toekwam, alles met het heilige voornemen nu dan toch echt…

Dan is dit een mooie toepasselijke titel: Nobel streven – Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode van Frits van Oostrom. Winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2018 en via Luisterrijk te koop. Van Oostrom zelf leest voor, 15 uur lang. Correctie, hij leest niet voor, hij vertelt. Dan valt weer op hoe groot het verschil kan zijn tussen de twee. Zo worden we heel snel meegenomen in het op voorhand geprivilegieerde leven van ridder Jan (circa 1372-1415), geboren in de hoge adel, wiens leven eindigt op het slagveld van Azincourt als huurling van de Franse koning. Een val van veertig jaar die door Van Oostrom minutieus is uitgeplozen.

Vierhonderd jaar na ridder Jan leeft Washington Black in de gelijknamige roman van Esi Edugyan. De jongen wordt als slaaf geboren op een suikerplantage op Barbados, maar is vanaf zijn 18de jaar vrij man. De slavernij is officieel afgeschaft, maar vrij zijn en vrij voelen blijken nog twee heel verschillende zaken te zijn. Het boek wordt voorgelezen door Dion Graham en duurt iets meer dan 12 uur. De awards voor stemacteurs vliegen je in de wereld van audioboeken om de oren, maar de enorme rij prijzen die Graham achter zijn naam heeft staan, zegt wel wat. Inderdaad, wat een stem. Zelfs als het verhaal van Washington Black niet zou boeien, zou de stem van Graham dat wel blijven doen. Hij zou ook een telefoonboek kunnen voorlezen.

Ongemerkt ging het over vrijheid, de vrijheid om te blijven, de vrijheid om te gaan en zo beland ik als vanzelf bij een boek dat ook op dat stapeltje ligt, of zweeft, en dat gaat over vrijheid in gevangenschap. ’t Hooge nest van Roxane van Iperen. Een boek over de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper die tijdens WOII in een villa in ’t Gooi een van de grootste onderduikadressen van Nederland bestieren. Het verhaal wordt voorgelezen door Loretta Schrijver, professioneel en helder, slimme keuze voor een verhaal dat niet voor iedereen goed zal aflopen. Gelukkig zit ik veilig thuis.

Meer over