De gidsCocktails

Zelfgemaakte cocktails om Koningsdag thuis wat op te fleuren

Afdingen op de vrijmarkt, slenteren over straat en daarna neerploffen op een overvol terras: het zit er dit jaar met Koningsdag niet in. Wie thuis toch wat sfeer wil creëren, kan zelf cocktails bereiden. Tess Posthumus, één van de beste cocktailmakers van Nederland, deelt haar tips.

Anna van de Breemer
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Bloody Mary

‘Mijn favoriete drankje tijdens dagfeestjes zoals Koningsdag is een Bloody Mary, ideaal voor een bozy breakfast’, zegt Tess Posthumus, die tot de beste cocktailmakers van Nederland behoort. Het is het type drankje waarvan het geoorloofd is dat je ’m al vroeg nuttigt. Het fijne is dat je het tomatenmengsel dat je gebruikt al van te voren kunt maken en in de koelkast kunt bewaren tot het moment suprême.

Hoe je een goede Bloody Mary maakt? ‘Je kunt flink variëren. Pureer tomaten die je hebt, maar doe er gerust andere groenten bij zoals wortelen of selderij. Ik heb zelf een juicer thuis en daar gooi ik de groenten gewoon in.’ Vul een longdrinkglas met ijsklontjes. Schenk het groentesap (120 ml) erbij, vroeg een scheut wodka (45 ml) toe en gebruik vervolgens tabasco (4 druppels) en worcestershiresaus (4 dashes). Beetje zout erbij en wat citroensap (10 ml) en klaar.

Voor feestelijk tintje kun je de cocktail garneren met een satéprikker met daarop een tomaatje, augurk of zet er een stengel selderij in.

Heb je een shaker in huis? Mooi. Want de Bloody Mary hoor je eigenlijk te ‘rollen’. Dat is dus wat anders dan shaken of stirren. Bij shaken zou er te veel schuim ontstaan en bij stirren mengt de tomatensap niet goed met de overige ingrediënten.

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Punch

Restjes drank opmaken is tijdens deze coronacrisis een beter idee dan naar de supermarkt hollen, om daar samen met andere bezoekers van alles te gaan inslaan. ‘Gebruik die restjes drank om een good old punch te maken’, tipt Posthumus. Er is geen strikt recept voor punch en dus kun je je best wat vrijheid permitteren.

‘In de klassieke punch zitten vijf ingrediënten, het woord ‘punch’ betekent ook ‘vijf’ in het Hindi’, zegt Posthumus. ‘Die ingrediënten zijn: sterke drank, water om de punch volume te geven, iets zoetig zoals suiker of honing, een zuur, zoals citroen of limoen, en kruiden, je kunt daarvoor ook thee gebruiken. Je kan het zo feestelijk maken als je wilt, met verse aardbeien erin of een citrusvrucht. Net wat je in huis hebt.’ Volgens Posthumus is punch perfect voor mensen die niet van gedoe houden. Je giet de drank in een kom, lepel erin en iedereen kan voor zichzelf een glas vullen.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Alleen verse citroentjes
‘Het is heel goed als mensen thuis proberen een cocktail te mixen. Ik zou wel zeggen: koop een jigger, zo’n klein barmaatje en ga niet prutsen met een grove keukenmaatbeker. En gebruik alleen verse ingrediënten: koop verse citroentjes en limoentjes, niet van die vieze knijpflesjes, want daar zit een bijsmaakje aan. En proef: proef tot je hebt gemaakt wat je écht lekker vindt.’ Lees hier het interview met Tess Posthumus over de perfecte cocktail.

Mimosa

‘De mimosa is het ideale drankje om in een feestelijke stemming te komen. Makkelijk en lekker’, zegt Posthumus. Je schenkt verse sinaasappelsap (50 ml) in een champagneflûte, voeg daar voorzichtig de champagne (100 ml) aan toe zodat het glas niet overstroomt. Roer het drankje door. Op het laatst schenk je de cointreau (10 ml) erbij. Maak de cocktail af met een sinaasappelzest, oftewel de gedroogde schil van een sinaasappel. Of zet een sinasappelpartje op de rand.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Shaken or stirred, that’s the question, toch?
‘Shaken doe je met cocktails die sappen, melk of room bevatten. Dat mengt minder gemakkelijk’, zegt Timo Janse, die samen met Posthumus eigenaar van cocktailbar de Flying Dutchmen is. ‘Shaken moet je met kracht doen. Het is net een dans, je moet meegaan met het ritme van de ijsblokjes. Te weinig shaken is nooit goed. If you shake, you wake up the drink. Roeren is delicater, daarvan krijg je een meer fluwelige structuur. Dat maakt een groot verschil. Een geshakete Manhattan is echt niet te pruimen. Maar er komt meer bij kijken om een goede cocktail te maken. Het is bekend dat je drankjes slechter worden als je gestresst achter de bar staat. Daarom probeer ik altijd in een positieve state of mind te zijn als ik achter de bar stap. Als je liefde in je cocktails stopt, dan proef je dat. Maar verder: nothing is written in stone, zoals we in de barwereld zeggen. Alles mag. We zijn er om plezier te maken, niet om moeilijk te doen.’

Abrikoning

Dit drankje bedacht Posthumus speciaal voor Koningsdag. ‘Fris en toch met wat pit door de chili siroop die je gebruikt.’ Hoe je het maakt? Meng Ketel One vodka (30 ml), met Pinkyrose Chili Grapefruit siroop (30 ml), vers citroensap (25 ml) en apricot brandy (10 ml). Shake de drank en schenk uit in een groot glas gevuld met ijsblokjes. Garneer met een gedroogde abrikoos.

Via Deliveroo kun je cocktails van cocktailbar The Flying Dutchman, gevestigd in Amsterdam, thuis laten bezorgen op Koningsdag.

Struin de vrijmarkt af vanaf de bank

De Volkskrant heeft iets bedacht om toch een béétje dat slenteren-langs-de-kleedjes-met-een-halve liter-in-de-hand-gevoel op te wekken: een online mini-vrijmarkt.

Meer over