de gidsmodetrend

Windowdressing: de nakende navel mag gezien worden deze zomer

Niet ­deftig, zo’n blote buik, en toch: in het juiste raamwerk kan het spannend zijn – en chic, vindt Cécile Narinx, die elke week over een modeverschijnsel schrijft. Deze week: bloot rond het middel.

Sies Marjan. Beeld Team Peter Stigter
Sies Marjan.Beeld Team Peter Stigter

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Zul je net zien, heb ik in het kerstnummer van Volkskrant Magazine de hoop uitgesproken dat navel- en buiktruitjes achter zouden blijven in 2018, zijn ze voor de zomer van 2019 niet aan te slepen. En komen ze ook nog eens in allerhande varianten! Zoals ik in dat kerstnummer al schreef: ik heb niks tegen buikjes, echt niet. Maar ik vind het zien van andermans nakende navel plus dynamisch umfeld als je niet op een strand bent te veel privéinformatie.

Prada. Beeld Team Peter Stigter
Prada.Beeld Team Peter Stigter

Welke merken? En hoe dan?

De brutaalste variant werd ­getoond door Sarah Burton van het label Alexander McQueen, die een soort ode bracht aan de bumster van Alexander McQueen uit de vroege jaren ­negentig, een broek zo laag dat hij bijna het schaamhaar (indien nog aanwezig) aantikt. Bij Celine bleef de navel buiten beeld maar werden de zijkanten op taillehoogte bloot gelaten. Prada liet de decolletés zó laag zakken dat ze naveldiep werden en bij Sonia Rykiel kreeg de navel zijn geheel eigen window of opportunity.

Alexander McQueen. Beeld Team Peter Stigter
Alexander McQueen.Beeld Team Peter Stigter

Hoe gaan we het dragen?

De mooiste en meest flatterende manier om een stukje bloot rond het middenrif te laten zien vind ik, met mijn naveltruitjesfobie, de wijze van Chloé, Miu Miu, Sies Marjan en vooral Hermès: het reepje bloot is niet te gek breed en de rok die eronder zit komt tot over de navel en eindigt in de taille. Op die manier is het spannend en chic en blijft er nog wat te raden over. Al heb ik, realiseer ik me ter plekke, nog nooit zitten raden hoe iemand anders’ navel eruitziet. En ik ben niet de enige. Volgens vriend Wiki is ­alvinophilia (navelfetisj) een weinig voorkomende afwijking.

Celine. Beeld Team Peter Stigter
Celine.Beeld Team Peter Stigter
Hermès. Beeld Team Peter Stigter
Hermès.Beeld Team Peter Stigter
null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter
null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Valkuilen vermijden doe je zo

Van alle sterren en sterretjes die dolgraag hun blote buik laten zien – Britney Spears, Paris Hilton, Jennifer Lopez, Rihanna, Gwen Stefani, Kylie Jenner, Madonna, Cher, Miley Cyrus, Beyoncé en vul zelf maar verder in, is Christina Aguilera waarschijnlijk de grootste en de blootste aanstelster. Het is vast een énig mens in het echt, maar erg deftig is ze niet – diplomatiek uitgedrukt. De rokjes kúnnen niet korter en lager, de topjes niet hoger en bloter. Mooie buik hoor, en een reuzesympathieke navel, maar longontsteking én blaasontsteking liggen hier lelijk op de loer.

Christina Aguilera tijdens de MTV Video Music Awards in 2002 in New York City.  Beeld Getty Images
Christina Aguilera tijdens de MTV Video Music Awards in 2002 in New York City.Beeld Getty Images

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Ja lieve modevrienden, zo kan het dus ook! Een crop top avant la lettre, gedragen door een vrouw die stijl door de aderen had vloeien: Lauren Bacall, geboren als Betty Joan Perske maar gestorven als oppergodin van goede smaak en smeulende verleiding. Deze foto werd gemaakt in 1945 voor de Amerikaanse Vogue, drie weken voor haar huwelijk met Humphrey Bogart. Bacall draagt een ensemble van de in vergetelheid geraakte ontwerper Sydney ‘B.H.’ Wragge. Een béétje bloot, een fraaie deux-pièces in mosterdgeel en een slim hoofd erboven: zo wordt het krimptopje never nooit ordinair.

 Lauren Bacall in een stijlvol mosterdgeel ensemble van B. H. Wragge.  Beeld Condé Nast / Getty Images
Lauren Bacall in een stijlvol mosterdgeel ensemble van B. H. Wragge.Beeld Condé Nast / Getty Images

In het winkelmandje

Bralette van Weekday, € 30 Beeld
Bralette van Weekday, € 30
Korte polo van H&M Studio, € 39,99 Beeld
Korte polo van H&M Studio, € 39,99
Kort jasje van Pauw, € 675 Beeld
Kort jasje van Pauw, € 675
Topje van H&M, € 9,99 Beeld
Topje van H&M, € 9,99
Broderietop met krab van &Other Stories, € 49 Beeld
Broderietop met krab van &Other Stories, € 49
Meer over