de gidskoptelefoons

Welke noise cancelling koptelefoons zijn hun geld waard?

In de kantoortuin kan het soms moeilijk zijn om je te concentreren. Koptelefoons met noise cancelling worden steeds gewoner. En zo langzamerhand ook betaalbaarder. Een overzicht van de beschikbare exemplaren, besproken door onze techredactie.

null Beeld

Het is alsof iemand de schakelaar van het geluid omzet, een Tita Tovenaar voor audio: voor iedereen die voor het eerst een koptelefoon met ruisverdrijver (‘noise canceling’) inschakelt, lijkt het alsof je met je hoofd onder water verdwijnt en de wereld in een merkwaardig stille vissenkom verandert.

Ruisverdrijvers zijn prettig voor luchtreizigers die in stilte de oceaan willen oversteken, een suisvrije treinreis maken of gewoon even wat minder kantoorgezoem willen laten binnendringen. Hoewel koptelefoons er vooral zijn om muziek te beluisteren, is dit type ook goed voor de concentratie en worden ze geregeld ingezet voor een louterende stilte.

Bose Quiet Comfort 35

Wie de beste ruisverdrijver zoekt, kan hier stoppen met lezen en kiest de Bose Quiet Comfort 35; iets ouder, maar nog altijd onverslagen in de combinatie geluidskwaliteit/ antigeluidskwaliteit. Want dat laatste bestaat dus ook: hoe goed wordt bestaande ruis weggemaakt zonder er nieuwe voor in de plaats te creëren.

Vooral op dit laatste aspect presteert Bose het best, al is de hoofdtelefoon van Sony bijna net zo goed. Bij deze twee is het vooral de ‘gewone’ geluidskwaliteit die de doorslag geeft, en welke daar wint is vooral een kwestie van smaak. (Bard van de Weijer)

Bose Quiet Comfort 35, 349 euro. Beeld
Bose Quiet Comfort 35, 349 euro.

Sony WH-1000XM3: helemaal in niemandsland

Deze derde generatie koptelefoon met noise cancelling van Sony heeft ten opzichte van zijn voorgangers een paar verschillen. De Quick Charging-functie om vijf uur van muziek te genieten na slechts tien minuten opladen is een heel prettige. Sowieso gaat de batterij wat langer mee, terwijl het gewicht nota bene iets is afgenomen.

Het is ongelofelijk hoe goed de koptelefoon omgevingsruis filtert. Dat werkt niet alleen bij notoire herriemakers als vliegtuigen en treinen, maar ook gewoon op straat. Zodra je de M3 opzet, word je in een aangenaam soort vocaal niemandsland gezogen. Zelfs voordat de muziek aanstaat. Gelukkig kan, net als bij de concurrentie, met een druk op de knop ook juist het omgevingsgeluid worden versterkt als daar behoefte aan is. Zo hoeft de eigenaar de koptelefoon niet af te nemen als iemand tegen hem aanpraat. Het mag ook wel voor deze prijs, maar ook over de geluidskwaliteit van datgene waar wél behoefte aan is – muziek – is niets te klagen.

Is hij dan perfect? Dat nog niet. De app blinkt niet uit in gebruiksgemak en de knoppen op het apparaat zelf werken ook niet altijd even intuïtief. Deze nadelen vallen in het niet bij de rest. Dat alles komt met een prijs: de WH-1000XM3 kost 380 euro. Er zijn uiteraard goedkopere oplossingen, ook van Sony zelf. Dat zijn dan vaak zogenoemde in-ear-dopjes. Wie aan stilte hecht, kan beter even doorsparen. Het is geen vergelijk. (Laurens Verhagen)

Sony WH-1000XM3, 380 euro. Beeld
Sony WH-1000XM3, 380 euro.

Plantronics V8200 en Bowers & Wilkins PX: herrie effectief buiten de deur

Twee in 2017 geïntroduceerde modellen zijn de Plantronics V8200 en de Bowers & Wilkins PX. Om met de deur in huis te vallen: beide doen hun werk naar behoren. Maar dat mag ook wel in deze prijsklasse. De kussens sluiten de oren goed af en houden zo al het nodige tegen. Vervolgens kan de muziek- of podcastliefhebber er voor kiezen om de noise-cancelling te activeren. Vooral bij gestage en monotone herrie werkt dat goed, zoals vliegtuigen en treinen. Zowel de Plantronics als de B&W heeft meer moeite met bijvoorbeeld stationsomroepers of luidruchtig pratende collega’s. De erkende toppers van Sony en Bose doen het op dit vlak nog altijd iets beter.

Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar waarom is het via bluetooth koppelen toch nog steeds zo’n ramp? Bij beide koptelefoons gaat dit niet zonder slag of stoot. De adviesprijs van de V8200 is 349 euro, die van de B&W 399 euro. (LV)

Links: Plantronics V8200, vanaf 349 euro. Rechts: Bowers & Wilkins PX, vanaf 399 euro. Beeld
Links: Plantronics V8200, vanaf 349 euro. Rechts: Bowers & Wilkins PX, vanaf 399 euro.

Teufel Mute: veel voor weinig

Teufel is het Duitse audiomerk dat veel biedt voor weinig. De Mute is de eerste ruisverdrijver van het merk en wat meteen opvalt, is de prijs. De Mute kost 130 euro. Voor dat geld zijn zowel de geluidskwaliteit als de ruisonderdrukking behoorlijk. Op een enkele batterij houdt deze koptelefoon het veertig uur uit en als de batterij leeg is, blijft hij gewoon werken, al is er dan geen ruisonderdrukking meer.

Die laatste werkt goed, al wordt er wel wat zacht bijgeluid geproduceerd, zoals bij veel van dit soort koptelefoons. De geluidskwaliteit is prima en de grote schelpen zitten comfortabel. Het sterkste punt is zijn prijs: voor hetzelfde geld als voor een vergelijkbare gewone koptelefoon heb je nu ook ruisonderdrukking. (BvdW)

Teufel Mute, 130 euro. (Teufel hanteert flexibele prijzen, soms kost de Mute ook 170 euro) Beeld
Teufel Mute, 130 euro. (Teufel hanteert flexibele prijzen, soms kost de Mute ook 170 euro)

Libratone Q Adapt

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons vallen de schelpen van de Libratone niet over het oor, maar zitten ze erop. Dat heeft als voordeel dat het apparaat compact is, maar voor de geluidsonderdrukking is deze oplossing minder goed omdat omgevingsgeluid makkelijker doordringt en het compensatiealgoritme harder moet werken om de boel stil te krijgen. De Q Adapt doet dat niettemin behoorlijk goed. De mate van onderdrukking kan worden ingesteld met een knop. Standje maximaal werkt het best, al ontstaat dan wel duidelijk hoorbare bijruis. De geluidskwaliteit is behoorlijk.

Mooi is de bewegingssensor, die de muziek automatisch stil zet als de koptelefoon wordt afgenomen. De schelpen kunnen worden gebruikt om het volume aan te passen en om nummers door te spoelen. Het voordeel van de Q Adapt is de geringe omvang, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is, in combinatie met een goede geluidskwaliteit en redelijk goede ruisonderdrukking. Qua prijs zit hij in het middensegment. (BvdW)

Libratone Q Adapt, 249 euro. Beeld
Libratone Q Adapt, 249 euro.

Nuraphone: deze hoofdtelefoon luistert om te bepalen hoe jij hoort

Ons gehoororgaan zet geluidsgolven om naar voor de hersens begrijpbare elektrische stroompjes en bij niemand is die omzetting identiek. De een is gevoeliger voor bepaalde tonen dan de ander. Voor het ideale geluid zou iedereen eigenlijk een anders afgestelde hoofdtelefoon moeten hebben. Precies dat probeert de Nuraphone, door gebruik te maken van ‘otoakoestische emissies’. Dat zijn extreem zachte geluidjes die onze oren zelf maken bij de omschakeling van geluidsgolf naar hersensignaal. Om dat op te vangen, zijn zeer gevoelige microfoontjes nodig. In de praktijk laat de koptelefoon een minuut lang een spervuur van Star Wars-achtige piepjes los op je oren. Op basis van de geluidjes die de oren terugzenden, bepaalt hij hoe gevoelig je bent voor verschillende tonen. En voilà, het gehoorprofiel is bepaald.

Het geluid van de Nuraphone is eenvoudigweg geweldig. Mag ook wel, voor 399 euro. Maar werken die gehoorprofielen ook? Zeker, blijkt na een testronde met diverse personen. Jammer is wel dat er slechts ruimte is om drie gehoorprofielen tegelijk op te slaan.

De hoofdtelefoon omsluit niet alleen de oorschelpen, maar bevat een tuitje dat een stukje de oren ingaat. Hierin zit ook het microfoontje. Na een aantal uren begint dat wel onprettig te zitten. Het is het enige minpunt. Aan de buitenkant van de Nuraphone zitten nóg vier microfoontjes. Die zijn nodig voor de ‘sociale modus’, waarbij het volume van de muziek omlaag gaat en de microfoons het omgevingsgeluid naar binnen doorgeven. Al is het misschien nog socialer om de koptelefoon gewoon af te zetten. (Niels Waarlo)

Nuraphone, 399 euro. Beeld
Nuraphone, 399 euro.
Meer over