de gidsmodetrend

Wees geen Pino, maar je mag fladderen met je veren deze lente

Vooral voor fladderaars, maar eigenlijk komt iedereen ermee weg, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een mode­verschijnsel. Deze keer: de niet te missen verentrend.

Marc Jacobs. Beeld Team Peter Stigter
Marc Jacobs.Beeld Team Peter Stigter

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Pasen, weinig mensen weten dat nog, is het hoogste christelijke feest van het jaar. Hoger dan Kerstmis! Alle reden om je op je paasbest op te doffen. Helaas is de focus toch een beetje verschoven van het chic vieren van de herrijzenis van Jezus naar getrut met woonboulevards en erger nog: paashazen. Pluizige uitvreters die pronken met andermans leg vind ik dat. Het zijn toch ­kippen die eieren leggen, en niet hazen? Ter ere van onze gevederde vrienden stippen we daarom de niet te missen verentrend aan.

Rochas. Beeld Team Peter Stigter
Rochas.Beeld Team Peter Stigter

Welke merken? En hoe dan?

De verentrend is niet enorm, maar je kunt en wilt er als mode­vriendin niet echt omheen dit seizoen. Marc Jacobs stuurde een soort rozerode suikerspinvormige veertjescocon het plankier op, waarmee je sans gêne bij ­Sesamstraat zou kunnen solliciteren. Bij Rochas zat het gevederte wat subtieler en deftiger aan rokzomen en tops, bij Loewe ging het om iets rommeliger, ruigere verendetails. Valentino hield het bij manchetten en Saint Laurent bij een piepklein, wuft verenbehaatje. Mooiste veren: bij Dries Van Noten, gemaakt van pailletten en dus gegarandeerd diervriendelijk.

Loewe. Beeld Team Peter Stigter
Loewe.Beeld Team Peter Stigter
Valentino. Beeld Team Peter Stigters
Valentino.Beeld Team Peter Stigters
Saint Laurent. Beeld Team Peter Stigter
Saint Laurent.Beeld Team Peter Stigter
Dries van Noten. Beeld Team Peter Stigter
Dries van Noten.Beeld Team Peter Stigter

Hoe gaan wij het dragen?

Zo’n verencocon is natuurlijk een binnenkomer van jewelste, maar heel subtiel is het allemaal niet. Behalve als je in de Folies Bergère werkt (of bent aangenomen bij Sesamstraat, dus) luidt het aloude devies ook hier weer: doseer! Hou het klein en subtiel, één toefje zegt meer dan duizend tooien. Bovendien is het bij veren eigenlijk net zo als bij bont, exotisch leer of angorawol: verdraaid lastig om erachter te komen of er geen dieren hebben geleden voor je fraaie pakje. Dierenrechtenorganisatie Peta tekende verhalen op over ganzen en struisvogels die levend geplukt worden. Check de labels als je zeker wilt weten of de veren synthetisch of dierlijk zijn.

Valkuilen vermijden doe je zo

De allergrootste valkuil voor de verendrager is uiteraard het Muppet- of Sesamstraateffect, waardoor allerlei grapjassen je groeten met ‘Hé Pino’. De kleuren knalgeel en hemelsbauw in combinatie met oranje laarzen als de pest mijden zal allicht helpen, maar een teveel aan veren blijft linke soep. Een andere voetangel, eentje die we de ‘jörk’ zullen noemen, is een hyperkunstzinnige jurk aantrekken in de vorm van een vogel. Björk kreeg deze zwaanjurk van de Mace­donische ontwerper Marjan Pejoski en deed bij haar aankomt bij de Oscars in 2001 of ze een ei legde op de rode loper. Björk komt daarmee weg, verder niemand.

Björk tijdens de Academy Awards in 2001. Beeld WireImage
Björk tijdens de Academy Awards in 2001.Beeld WireImage

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Eerlijk gezegd nam ik Olivia Palermo nooit heel serieus. Van realityster tot ‘ontwerper’ en ‘influencer’, daar haalde ik als analoge dino natuurlijk mijn onverbouwde neus voor op. Maar stiekem heeft Palermo wel degelijk smaak. De outfit die ze droeg naar het balletgala in New York is dan wel zwart op zwart, maar kijk eens hoe verschillende structuren toch diepte en leven geven. Niks opgeduwde borsten, helblonde krullen of knalrode lippen. Gewoon: een zijscheiding, een naturel hoofd, een losse jurk die door die hoge split toch sexy is. En dan die veertjes aan de polsen, die gaan dartelen als Olivia voor de dansers klapt. Applaus voor de vrouw!

Olivia Palermo op het balletgala. Beeld Getty Images
Olivia Palermo op het balletgala.Beeld Getty Images

In het winkelmandje

Roze jurk met blauwe verenrand van Prada via My Theresa, € 2.100 Beeld
Roze jurk met blauwe verenrand van Prada via My Theresa, € 2.100Beeld
Tasje van Bulgari, € 165 Beeld
Tasje van Bulgari, € 165Beeld
Zwarte franjetrui van Essentiel Antwerp, € 165 Beeld
Zwarte franjetrui van Essentiel Antwerp, € 165Beeld
Jurk met verenrand van Miu Miu via My Theresa, € 1.590 Beeld
Jurk met verenrand van Miu Miu via My Theresa, € 1.590Beeld
Verenwaaier van Gucci, prijs op aanvraag Beeld
Verenwaaier van Gucci, prijs op aanvraagBeeld
Meer over