de gidsweekendgids

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?

Dwalen tussen expressionistische schilderijen in het Groninger Museum of tussen de rekken van een instafabulous kledingwinkel. Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren de beste tips voor het weekend van 25 en 26 augustus.

Weekend! Beeld Claudie de Cleen
Weekend!Beeld Claudie de Cleen

Naar het museum

In het Groninger Museum is de kleurrijke tentoonstelling Avant-garde in Groningen – De Ploeg 1918-1928 te zien. Een overzicht van de expressionistische schilderkunst van Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg, waarin goed is te volgen hoe de kunstenaars beïnvloed werden door andere stijlen en kunstenaars.

De tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam bevat een prettige mix van kunst- en cultuurgeschiedenis. Het zijn niet enkel dingen op sokkels, er is ook veel oog voor de sociaal-geografische kant van het neoclassicisme: de grand tours en de opgravingen, de ruïnen en de souvenirs. Onze kunstrecensent gaf de tentoonstelling eerder vier sterren, het bezoeken waard dus.

Nog tot en met 7/10 te zien in het FOMU fotomuseum Antwerpen: Paul Kooiker – Untitled (nude), de eerste grote museumtentoonstelling van fotograaf Kooiker buiten Nederland. De tentoonstelling combineert twee oudere reeksen met nieuw werk dat Kooiker speciaal voor het FOMU maakte. Wie denkt zijn fotografie te kennen, zal dus ook verrast worden.

Naar buiten

Laatste kans: dit weekend beleeft reizend theaterfestival De Parade haar finale in Amsterdam. Wij tippen wat kleinere, onopvallende producties, die beslist de moeite waard zijn. En op het Festival Oude Muziek is in de kerken van Utrecht en in festivalhart TivoliVredenburg nog tot en met zondag muziek te horen die soms al eeuwen niet meer te horen is geweest.

Online winkelen heeft z’n pluspunten, maar er zijn in Nederland nog genoeg winkels te vinden waarvoor je graag de deur uitgaat. Cécile Narinx tipt zaken waar dwalen tussen de kledingrekken beslist een genoegen is. Zoals Zolamanola in Utrecht, met een uitgekiende mix van Scandinavische, Franse, Spaanse, Italiaanse, Belgische en Nederlandse merken. Of Koekwaus in Den Bosch: vrolijk, hip, gezellig en instafabulous.

Zelfs als je niks koopt, wordt bij Koekwaus je humeur beter. Beeld Simon Lenskens
Zelfs als je niks koopt, wordt bij Koekwaus je humeur beter.Beeld Simon Lenskens

Uit eten

Volkskrantvlogger Jonneke de Zeeuw is altijd op zoek naar restaurants waar mainstream foodblogs met geen woord over reppen, vaak uit minder bekende keukens van landen als Iran, Georgië, Polen of Ecuador. Deze restaurantjes – meestal zijn ze klein – vindt ze via via, ‘veel rondneuzen en vragen’. Bekijk hier de top-8 van haar favoriete uitheemse eethuisjes, die je niet zult vinden langs sleetse culinaire routes van historische binnensteden.

De shoarma van Shaami Huis in Rotterdam is 24 uur lang gemarineerd in twaalf specerijen waaronder kaneel, kardemom en koriander. Beeld Simon Lenskens
De shoarma van Shaami Huis in Rotterdam is 24 uur lang gemarineerd in twaalf specerijen waaronder kaneel, kardemom en koriander.Beeld Simon Lenskens

Binnen de gebaande culinaire paden valt er natuurlijk ook nog genoeg te genieten. Zoals bij gouwe ouwe Lux in Rotterdam. Hiske Versprille, u weet wel, onze nieuwe restaurantrecensent, heeft daar behoorlijk fantastisch gegeten en concludeert: bij Lux gebeuren bijzondere dingen.

Naar de film

BlackkKlansman (vier sterren), het waargebeurde (ja echt) verhaal van een Afro-Amerikaanse detective die in de jaren zeventig infiltreerde in de Ku Klux Klan, is vintage Spike Lee: een film met vlammende politieke speeches, raciale botsingen, onderdrukking en verzet, creatieve beledigingen en taal als cruciaal onderdeel van identiteit, romantiek, en veel muziek. Speels en opgewekt opgediend, maar tegelijk trillend van sluimerende woede. De film moest ook iets zeggen over het verdeelde Amerika van nu, vertelde regisseur Lee aan de Volkskrant.

Beeld uit BlacKkKlansman. Beeld
Beeld uit BlacKkKlansman.

Plaire, aimer et courir vite (vier sterren) is een mooi gelaagd dubbelportret van de jonge Bretonse student Arthur en de dik twintig jaar oudere Parijse schrijver Jacques, gesitueerd in de Parijse homoscene van de jaren negentig. De titel betekent zoveel als ‘plezieren, liefhebben en snel wegrennen’, en de film zoekt voortdurend zijn weg in een wirwar van levens terwijl steeds duidelijker wordt hoe aids als een schaduw over Jacques’ leven hangt.

Rey (vier sterren), de tweede film van de eigenzinnige Chileens-Amerikaanse filmer Niles Atallah, vertelt een verhaal dat zich moeiteloos voegt bij het genre met zichzelf overschattende, en gaandeweg doordraaiende, Europese avonturiers in de Zuid-Amerikaanse natuur. Films over het gevecht tussen mens en natuur. Of specifieker: over westerse veroveringsdrang van een authentieke, onaangetaste manier van leven. Met beelden die transformeren tot abstracte kunstwerkjes, ontpopt Rey zich tot een audiovisuele trip.

3 Faces (vier sterren) is een slimme, gelaagde en zelfbewuste film van de dissidente Iraanse filmer Jafar Panahi, die ondanks een meerjarig film- en uitreisverbod vanwege het maken van ‘propaganda tegen het regime’ stug door blijft filmen. Een wonderlijke metafilm die het midden houdt tussen roadmovie, detective en documentaireachtig portret van het Iraanse platteland.

Thuis voor de buis

Lekker thuisblijven? Ook de televisie heeft genoeg te bieden. Op zaterdag bijvoorbeeld het sterke kindsoldatendrama Rebelle of de oorlogsklassieker A Bridge Too Far. En op zondag de laatste sessie van dit seizoen Zomergasten met de Belgische psychotherapeut Esther Perel. Bekijk hier al onze tv-tips voor zaterdag en zondag.

Tom Clancy’s Jack Ryan (drie sterren) is bij Amazon de grote nieuwe serie voor het najaar. En groot betekent bij Amazon in ieder geval dat er met geld is gesmeten. Titelrol Jack Ryan wordt vervuld door John Krasinski, bekend als regisseur en hoofdrolspeler van de recente slimme horrorfilm A Quiet Place, en als de charmante kantoortuin-nerd Jim Halpert in de Amerikaanse versie van The Office.

Meer serierecensies zijn te vinden op onze seriepagina. En hier tippen wij alvast de beste series voor het komende televisieseizoen.

John Krasinski in Tom Clancy's Jack Ryan. Beeld AP
John Krasinski in Tom Clancy's Jack Ryan.Beeld AP

Weekendkoken

Een seizoensrecept voor het weekend van Yvette van Boven: maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes en aubergine-yoghurtsaus. Plus een recept voor gevulde courgette, om de restjes op te maken.

Chardonnay is in Nederland een van de populairste witte wijnen. Wij selecteerden de zes lekkerste flessen tussen de 10 en 25 euro. En voor liefhebbers van de wat moeilijkere wijnen raadt Onno Kleyn deze Müller-Thurgau aan uit het Duitse Frankenland.

Maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes & aubergine-yoghurtsaus. Beeld Yvette van Boven
Maaltijdsalade met linzen, tomaat, boontjes & aubergine-yoghurtsaus.Beeld Yvette van Boven
Meer over