null

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen / eten / kijken?

Beeld Claudi de Cleen

Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteerden de beste tips voor het weekend van 16 en 17 juni.

Weekendrecept: Maak een rabarber-bietensalade, nu het nog kan

Net als de asperges, ligt de rabarber deze week dus zo'n beetje voor het laatst in de schappen. Doe er uw voordeel mee. U moet weer lang op nieuwe oogst wachten.

null Beeld

Zondag: Vaderdag vieren

Alle ouders worstelen met de vraag: doe ik het goed? Of: heb ik het destijds goed gedaan? Ook bekende vaders als Jan Siebelink en zijn zoon Jeroen. Andere opvoedvraag die in onze vaderdaggids aan bod komt: hoe voed ik mijn dochter een beetje stoer op. Maar ook: zo ziet de ideale papa-dag er uit.

WK Voetbal:

Voetballiefhebbers hoeven zich niet te vervelen dit weekend. Zo speelt Argentinië zaterdag in Moskou tegen IJsland. ‘Een duel tussen de kwaliteit van de vedette versus de kracht van het collectief’, schrijft Willem Vissers. ‘IJsland was de verrassing van het EK, na plaatsing voor de kwartfinales. Een afgelegen eiland bij de poolcirkel met 340 duizend inwoners verwende de wereld. Niet eens zozeer door het voetbal zelf, wel met collectief denken en spelvreugde.’

In de stemming komen? Hier verschijnen onze voorbeschouwingen.

Weet je niets van voetbal? Niet getreurd, met deze acht nutteloze feiten kun je toch meepraten in het café of op een verjaardag dit weekend.

Bekijk hier het speelschema (klik op de afbeelding om te vergroten):

null Beeld

Beeldende kunst: Gelatin: Vorm-Fellows-Attitude, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam t/m 12/8.

‘De definitie van kunst is een rechts ding geworden’, meent Oostenrijks kunstcollectief Gelatin. ‘De vraag is nu steeds: wat is onze cultuur?’ Met vier metershoge drollen en honderd verschillende naaktkostuums bieden de kunstenaars een melig, vrolijk en superdemocratisch antwoord. Koning, keizer, admiraal, poepen doen ze allemaal. Toch is het de ervaring die telt: een naaktpak maakt iedereen lacherig. Lees hier de ****-recensie.

Bioscoopfilm: Utøya 22. Juli. Regie Erik Poppe

72 minuten. Zo lang duurde de aanslag op het Noorse eiland Utøya in 2011. Het is ook de tijd die Erik Poppe nodig heeft om het verhaal van de slachtoffers te vertellen in Utøya 22. Juli. In een enkele take toont hij hoe het onafwendbare onheil hen op de hielen zit, opjaagt en insluit. Wie afgestompt door school shootings en terroristische aanslagen vooral getallen op papier is gaan zien, kan met deze hel van een film het vastgeroeste gemoed losschudden. Lees hier de ****-recensie.

Biscoopfilm: Hereditary. Regie Ari Aster

Hereditary, ongetwijfeld de engste film in tijden, bespeelt de wetten van het horrorgenre. Geen gemakzuchtige jump scares of andere trucjes, en tóch is de spanning om te snijden. Hereditary voelt als een kussen dat steeds steviger op je gezicht drukt. Of, om een van de heftigste beelden uit de film te parafraseren, als een stalen draad die almaar sneller door je keel getrokken wordt. Lees hier de *****-recensie.

Meer horror:

Nog niet uitgehorrord? Dit zijn de twaalf beste horrorfilms ooit.

Musical: Elisabeth in Concert. Paleis Soestdijk Baarn, t/m 23/6

Pia Douwes herneemt haar beroemde rol van keizerin Sisi in de openluchtversie van de musical Elisabeth op paleis Soestdijk. Hier wordt handig gebruikgemaakt van de sprookjesachtige omgeving, met weelderige lichtprojecties en paardenkoetsen die af en aan rijden. De grootste attractie is het zestienkoppige orkest, dat met een kraakhelder, rijk geluid de bombastische muziek van de musical recht doet. Lees hier de ****-recensie.

Duet tussen Elisabeth (Pia Douwes) en De Dood (Stanley Burleson) in 'Elisabeth in Concert' Beeld Roy Beusker
Duet tussen Elisabeth (Pia Douwes) en De Dood (Stanley Burleson) in 'Elisabeth in Concert'Beeld Roy Beusker

Expositie en retrospectief: Alex van Warmerdam: L’histoire kaputt. Eye Amsterdam, t/m 2/9

Op de overzichtstentoonstelling van het werk van filmmaker en beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam wordt beeldend werk overtuigend gecombineerd met fragmenten uit zijn unieke filmwerk. Van Warmerdam neemt je mee op een schitterende afdaling in zijn eigen hoofd. In zijn werk Kamer bijvoorbeeld, waar je het gevoel van tijd kwijtraakt en uiteindelijk verward en euforisch wordt uitgespuwd. Lees hier de *****-recensie.

Alex van Warmerdam in Ober, 2006. Dit weekend te zien in Eye.  Beeld
Alex van Warmerdam in Ober, 2006. Dit weekend te zien in Eye.

Laatste kans: Hyperrealisme. Kunsthal Rotterdam, t/m 1/7.

Wat staat die vrouw daar lang stil tegen de muur. Is ze nou echt, of toch niet? Op de tentoonstelling Hyperrealisme in de Kunsthal Rotterdam zie je pas het verschil als je boven op een beeld (of mens) staat, en zelfs dan is het soms moeilijk.

‘Het kan een enorme emotie oproepen bij een bezoeker’, zegt curator Eva van Diggelen. Haar persoonlijke favoriet is Woman and Child van kunstenaar Sam Jinks, het beeld van een oude vrouw die een pasgeboren baby vasthoudt. ‘Jinks heeft ze net een slag kleiner gemaakt dan ze in het echt zouden zijn’, zegt Van Diggelen. ‘Dat maakt ze extra kwetsbaar. Je zou ze willen omarmen en zeggen: kom, ik zorg voor jou.’

Tip van de curator: om echt van de tentoonstelling te genieten, moet je als bezoeker niet alleen naar de beelden kijken, maar ook naar de andere bezoekers. ‘Ga op een bankje zitten en kijk wat er gebeurt, hoe mensen op elkaar reageren.’ Een kans om ongegeneerd voyeur te spelen. Lees meer.

Een vijf meter grote baby van kunstenaar Ron Mueck.  Beeld Arie Kievit
Een vijf meter grote baby van kunstenaar Ron Mueck.Beeld Arie Kievit

Op tv:

Lekker thuis voor de buis? Bekijk dan de tv-tips en de filmtips van de Volkskrant . Of bekijk onze seriespagina.

Meer over