de gidsweekendgids

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?

Live kattenfilmpjes kijken op De Parade, cocktails drinken tussen creatieve hipsters in Soho House of de nazomer inluiden thuis op de bank, met een glas vrolijke bruiswijn en een nieuwe serie. Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren de beste tips voor het weekend van 25 en 26 augustus.

Redactie
Weekend! Beeld Claudie de Cleen
Weekend!Beeld Claudie de Cleen

Cultuur snuiven

De Parade is deze week op de eindbestemming Amsterdam aan haar finale begonnen. Wij tippen wat kleinere, onopvallende producties die in de laatste week van het reizende theaterfestival beslist niet over het hoofd gezien mogen worden. Want wie wil er nou niet live naar een kattenfilmpje kijken of het fenomeen vloggen vertaald zien naar een theatervoorstelling die zich afspeelt in de jaren zeventig?

De muziek die op het Festival Oude Muziek wordt uitgevoerd is in sommige gevallen eeuwen niet meer te horen geweest. Van 24 augustus tot en met 2 september kun je in de kerken van Utrecht en in festivalhart TivoliVredenburg terecht voor muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. Het thema dit jaar is Het Bourgondische leven, dus dat wordt vast genieten.

Katten kijken van Likeminds, te zien op De Parade. Beeld Erik van ’t Hof
Katten kijken van Likeminds, te zien op De Parade.Beeld Erik van ’t Hof

Ver voor het Instagramtijdperk, om precies te zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw, verwierf de Amerikaanse kunstschilder Wayne Thiebaud wereldfaam met zijn kleurige en smakelijke stillevens van taarten, ijsjes en milkshakes. In Museum Voorlinden in Wassenaar is nog t/m 16 september de overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Nog iets wat het altijd goed doet op sociale media: Banksy. Zijn iconische werken zijn tot begin volgend jaar te zien op de tentoonstelling Banksy: Laugh now in het Moco Museum Amsterdam.

Op stap

Hiske Versprille, onze nieuwe restaurantcriticus, leverde zich voor haar eerste Volkskrant-recensie over aan het lot en belandt bij Restaurant De Bloemkool in Bergen op Zoom. Warempel, zomaar een fijne zaak met klassieke gerechten waar menig fusionhipster nog een puntje aan kan zuigen.

Voor wie zich juist wel tussen hipsters wil begeven: hipper dan Soho House wordt het bijna niet. De stijlvolle Engelse keten opende deze zomer een elegante club met hotelkamers in Amsterdam. Hier kom je niet zomaar binnen, Soho House is alleen bedoeld voor 'vlotte types': mensen uit de mode, kunst, design, media, reclame of de filmsector. ‘Dus geen advocaten, bankiers of zakenmannen in pak.’

Soho House Beeld
Soho HouseBeeld

Naar de film

Landschap met twee moeders en kind, zo had Figlia Mia (vier sterren) ook kunnen heten. De 10-jarige ­Vittoria komt in tweestrijd als zij haar biologische moeder leert kennen, een losbandige vrouw die als dag en nacht verschilt van Vittoria’s stabiele adoptiemoeder. En dat alles gesitueerd in het even authentieke als mythische landschap van het eiland Sardinië.

Voor deze extatisch bloederige wraakfilm moet je wel in de stemming zijn. Als Jen zonder pardon in een afgrond wordt geduwd, nadat ze eerst is verkracht en vervolgens aan haar belagers heeft geprobeerd te ontsnappen, zint ze op vergelding. Drie mannen en een vrouw, op elkaar jagend in een zonovergoten berg- en woestijnlandschap: veel elementairder en gewelddadiger dan Revenge (vier sterren) kan het haast niet.

Vanaf de allereerst seconde maakt de Japanse eetfilmklassieker Tampopo (vier sterren) uit 1985, die nu opnieuw in de bioscoop te zien is, zijn cultstatus waar. Een slimme, zelfbewuste, lieve en hilarische film, die dankzij zijn speelse vorm en hoge verteltempo geen moment door de tijd is aangetast.

Koken

Na het schrijven van honderden ovenrecepten in de afgelopen jaren, vond Yvette van Boven het tijd voor iets anders: een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Ze trapt meteen goed af met deze bijzonder smaakvolle gekonfijte coeur de boeuf-tomaten en een kliekjesrecept voor meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeftjes.

Nog even genieten van de nazomer? Dat kan met een glas vrolijk gebruis van de Loire-oevers. Deze mousserende wijn beoordeelt Onno Kleyn met een 8,5.

Gekonfijte coeur de boeuf-tomaten. Beeld Yvette van Boven
Gekonfijte coeur de boeuf-tomaten.Beeld Yvette van Boven

Thuis voor de buis

De Britse advocatenserie The Split - met onze eigen Barry Atsma - is een tikkeltje soapy, maar bij vlagen subliem Brits geacteerd, een soort combinatie van Love Actually en Cold Feet. Liever wat anders? Op onze seriepagina hebben we inmiddels meer dan tachtig serierecensies verzameld - genoeg potentieel bingemateriaal om het weekend door te komen.

‘Ouderwets’ lineair televisiekijken, met de afstandsbediening in de hand, kan natuurlijk ook. Op zaterdag bijvoorbeeld met de Disneyklassieker Mary Poppins of een kijkje achter de schermen bij het gezelschap reuzenpoppen dat vorig weekend neerstreek in Leeuwarden. En op zondag met de nieuwe Nederlandse thrillerserie Ik weet wie je bent of de nieuwe politieke thrillerreeks The Bodyguard - nee, (helaas?) geen remake van de Whitney Houston-film uit 1992.

Meer over