de gidstips voor dit weekend

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?

Dir weekend kun je nog één keer de beste theaterstukken zien, je alvast voorbereiden op de eigenaardigste modetrends van het najaar of de schetsen van Rubens bekijken in Boijmans. Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren de beste tips voor het weekend van 8 en 9 september.

Eindelijk weekend! Beeld Claudie de Cleen
Eindelijk weekend!Beeld Claudie de Cleen

Modeweek

Tot en met zondag vind op het Museumplein de Amsterdam Fashion Week plaats, het grootste mode-evenement van Nederland, dat twee keer per jaar wordt georganiseerd. De modeshows zijn alleen toegankelijk voor genodigden, maar worden ook geprojecteerd op een 5 meter lang scherm aan de buitenkant van de tent.

Voor de thuisblijvende modeliefhebbers: ter ere van het evenement staat het Volkskrant Magazine dit weekend helemaal in het teken van mode. Moderedacteur Bregje Lampe praat je bij over de trends van komend najaar (nylon, logo's en brede schouders), terwijl Cécile Narinx je voorziet van tijdloze stijltips. En waarom wil je nu opeens een gele jurk, terwijl je dat voorheen zo’n onflatteuze kleur vond?

Kunst kijken

Er is iets onweerstaanbaars aan de schetsen van heel goede kunstenaars: ze zijn een onverbloemde weergave van iemands talent. De schetsen van Peter Paul Rubens zijn vanaf zaterdag te zien in de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Wij namen alvast een kijkje en kregen het gevoel over Rubens schouder mee te kijken terwijl de figuren onder diens handen groeien.

Ook vanaf zaterdag te zien: de verhalen van echte Hollandse families uit de 17de en 18de eeuw in de tentoonstelling Lief en Leed: Hollandse families in voor- en tegenspoed in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Te zien zijn schilderijen met een afwijking: portretten waarop mensen naderhand zijn toegevoegd of juist verwijderd. Mooi zijn die ingrepen vaak niet, wel intrigerend. Welke verhalen gaan erachter schuil?

De achtste editie van het fotofestival BredaPhoto heeft als thema To Infinity and Beyond, over de invloed van de wetenschap op ons leven, en presenteert tot en met 21 oktober op verschillende locaties in de stad een waaier aan hedendaagse fotografen en beeldmakers. Dat geeft genoeg stof tot nadenken. Waar liggen de grenzen van de wetenschap? En zijn we bezig met vooruitgang of helpen we onszelf de vernieling in?

Nog meer fotografie in het Huis Marseille in Amsterdam met de expositie Zoon van fotograaf Koos Breukel, met foto’s die Koos van zijn oudste kind maakte van zijn geboorte tot zijn 18de verjaardag. Het resultaat is een monument aan het leven van Casper.

Casper in 2000, 2009 en 2014. Beeld Koos Breukel
Casper in 2000, 2009 en 2014.Beeld Koos Breukel

Wil je nog een laatste kans om de beste theatervoorstellingen van het jaar te zien? Dat kan tot en met 16 september op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. De elf producties die door de jury als beste van het jaar zijn aangemerkt, gaan in reprise. De recensenten van de Volkskrant zagen alle elf voorstellingen in het theater: hier staan de recensies op een rij.

Naar de film

Verwar Dogman niet met een superheldenfilm, want een held is hondentrimmer Marcello zeker niet. Op een verweesde strandboulevard nabij Napels, bestiert deze Marcello (debutant Marcello Fonte) een salon. Tussen de trimbeurten door handelt hij stiekem in cocaïne. Marcello is hondstrouw, ook aan zijn grootste klant die hem regelmatig in elkaar slaat. De bijzonder charmante openingsscène, waarin Marcello een pitbull te lijf gaat met zwabber en föhn, had niet verder verwijderd kunnen zijn van het extreem grimmige slotbeeld; en toch is het dezelfde wereld, waarin mensen zich gedragen als honden. (vier sterren)

Ooit waren het prachtige flats. Inmiddels zijn de woontorens in Rabot, de armste wijk van Gent, met de grond gelijk gemaakt, maar de Vlaamse documentairemaker Christina Vandekerckhove ving nog net op tijd ‘het getto’ dat er volgens de bewoners was ontstaan. Drie jaar werkte ze aan haar documentaire Rabot over de laatste generatie ­bewoners: de armen, de eenzamen, de zieken, de psychiatrische patiënten, de getraumatiseerden, de weduwnaars, de drugsgebruikers en ex-gevangenen. (vier sterren)

Beeld uit Rabot. Beeld
Beeld uit Rabot.

De Braziliaanse tiener Fernando, een getalenteerde handbalkeeper, komt thuis met goed nieuws: hij is gescout door een Duitse sportacademie en staat wellicht aan het begin van een grootse carrière. Gejuich van zijn jongere broertjes. Maar vader is sceptisch over de ambities van zijn zoon, terwijl moeder reageert met een mengeling van droefenis vanwege het onverwacht vroeg uitslaan van Fernando’s vleugels en trots. De Braziliaanse regisseur Gustavo Pizzi levert met Benzinho een verkwikkende familievertelling af. (drie sterren)

Eten en drinken

Suhumi in Den Haag is een van de twee Georgische restaurants in Nederland. Onze recensent Hiske Versprille werd aangenaam verrast door de eeuwenoude en overdadige Georgische eetcultuur en is nu van plan een reis naar Georgië te boeken.

Het Georgische restaurant Suhumi, met chef-kok Isolde. Beeld Els Zweerink
Het Georgische restaurant Suhumi, met chef-kok Isolde.Beeld Els Zweerink

Voor de thuiskokers: er zijn weer pruimen in overvloed. De schappen in de supermarkt liggen er vol mee, dus neem gerust een paar kilo mee naar huis. Yvette van Boven weet wel hoe je ze op krijgt. Bekijk hier haar seizoensrecept voor eendenborst met pruimen-cidersaus en, om de rest op te maken: pruimenclafoutis als toetje.

Nog nooit besprak Onno Kleyn een Priorat in zijn wijnrubriek, omdat die meestal bijna ondrinkbaar dik en krachtig is. Maar deze Catalaanse 90 minuts van Trossos del Priorat is anders. Nog steeds stevig en diep zwart, maar beter in balans. Vloeibaar testosteron, en nog lekker ook.

Eendenborst met pruimen-cidersaus. Beeld Yvette van Boven
Eendenborst met pruimen-cidersaus.Beeld Yvette van Boven

Thuis voor de buis

Laat u niet misleiden door het zoetsappige vernis dat over de serie Berlin 59 (oorspronkelijk: Ku’damm 59) ligt. Dit door de Duitse publieke omroep ZDF gemaakte drama straalt geregeld in pasteltinten. Niet alleen op het affiche, ook in menig scène is de aankleding van een bedrieglijke vrolijkheid. Op momenten dreigt Ku’damm 59 weg te glijden in een gemakkelijke soap, maar telkens is er dan een grimmige wending in het scenario, mogelijk gemaakt door de complexe geschiedenis van Duitsland. Nu te zien op Netflix. (drie sterren)

Meer series vind je op onze seriepagina, waar we tippen welke de moeite waard zijn - en welke niet.

Voor niet aan streamingdiensten doet, biedt de televisie genoeg vermaak. Zoals de fantastische mozaïekfilm Magnolia, of de onconventionele prinsessenfilm Brave. De rest van onze tv-tips voor zaterdag vind je hier.

En zondag is er voetbal: Frankrijk - Nederland. Liever niet? Dan worden er gelukkig ook weer fijne films uitgezonden, zoals Indiana Jones and the Last Crusade of The Color Purple. Bekijk hier alle tv-tips voor zondag.

Het weekend betekent voor veel mensen ook: uitslapen. Aan een goede nachtrust zitten allerlei voordelen, wij verzamelden hier de cijfers in kekke graphics.

Meer over