null

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?

Beeld Claudie de Cleen

Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren leuke tips voor het weekend van 11 en 12 augustus.

Sterrenregen

Ligt het wensenlijstje al klaar? Dit weekend vallen de sterren weer van de hemel, zoals elk jaar rond 12 augustus. Volgens de overlevering mag je een wens doen als je een vallende ster ziet. 'Blijf lekker lang buiten zitten; neem er de tijd voor. Je ziet van alles. En hoe later in de nacht, hoe meer meteoren er verschijnen', zegt meteorenexpert Peter Jenniskens. Lees in dit artikel- of bekijk de video - hoe je het beste naar de vallende sterren kunt kijken of hoe je ze kunt fotograferen.

Dronevogels

Na tien jaar zwoegen op het perfecte vlieggedrag van de drones, mogen de dronevogels van Studio Drift eindelijk hun vleugels uitslaan. Het is het kunstwerk Franchise Freedom, een ode aan de versmelting van technologie en natuur, is op 10, 11 en 12 augustus te zien boven het IJ in Amsterdam. Het beste zicht op de voorstelling heeft de bezoeker vanaf het terras van restaurant Pllek of vanaf de Haparandadam in de Houthaven.

Franchise Freedom Beeld Ossip van Duivenbode
Franchise FreedomBeeld Ossip van Duivenbode

Vuurwerk

Nog meer spektakel in de lucht ziet u op Scheveningen. Acht landen gaan daar met elkaar de strijd aan voor de titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’ tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen. Vrijdag- en zaterdagavond is het vuurwerk vanaf 21.45 te bewonderen vanaf het strand en de boulevard van Scheveningen.

Slapen

Geen zin om de hele nacht op te blijven voor wat bewegende lichtjes in de hemel, dan kun je ervoor kiezen lekker bij te gaan slapen dit weekend. Maar, kun je ook te veel slapen?

Kun je ook te veel slapen? Beeld Daantje Bons
Kun je ook te veel slapen?Beeld Daantje Bons

Weekendrecept: gepofte banaan met sfouf en dadelroom

Lekker eten dan. Nadia Zerouali schotelt ons wat zoet genot voor. Want 'zoet met zoet met zoet is soms gewoon lekker; dus met een zoete, zachte, lichtgerookte banaan, een room van de zachtste dadels die je kunt vinden en sfouf erover, beleef je puur genot.'

Gepofte hele banaan met sfouf en dadelroom door Nadia Zerouali. Beeld
Gepofte hele banaan met sfouf en dadelroom door Nadia Zerouali.

Meer eten

Ook een lekker gerecht voor het weekend: mosselen. Op klassieke wijze, of in de spaghetti, op z’n Thais of één van de andere overheerlijke variaties uit dit mosselgidsje.

Kunst in de buitenlucht

Het wordt prima weer voor een fietstochtje. Bijvoorbeeld langs een bronzen zwerfkei, reuzen en een Toetanchamon. Into Nature is een tweejaarlijkse manifestatie in Drenthe, die hedendaagse kunst tijdens de zomermaanden de natuur in brengt. Twintig kunstenaars uit de hele wereld doen mee. Meer buitenkunst vindt u dit weekend in Zwolle, Tilburg en in elf Friese steden.

Het kunstwerk Alo alo van Hervé Youmbi op Into Nature in Drenthe.  Beeld Harry Cock
Het kunstwerk Alo alo van Hervé Youmbi op Into Nature in Drenthe.Beeld Harry Cock

De Parade Utrecht

Het rondreizend theaterfestival De Parade is alweer aan zijn laatste dagen in Utrecht toe, voordat het volgend weekend in Amsterdam neerstrijkt. Warm aanbevolen: Marvellous, een voorproefje van de satirische superheldenmusical, die vanaf januari 2019 avondvullend op tournee gaat. Over uitgebluste, gepensioneerde superhelden als Justitia en De Denker, die nu alleen nog verveeld over verkeersopstoppingen praten tijdens de jaarlijkse reünie-barbecue, in de miezerregen. Ook de moeite waard: het opzwepend hiphopsprookje Fox Populi. Maar niet alle experimenten op De Parade zijn geslaagd.

Nadia Amira al Rawi onderzoekt en bevraagt op De Parade vrouwelijke rolpatronen in verschillende culturen in een zoektocht naar haar eigen identiteit. Beeld Sacha Grootjans
Nadia Amira al Rawi onderzoekt en bevraagt op De Parade vrouwelijke rolpatronen in verschillende culturen in een zoektocht naar haar eigen identiteit.Beeld Sacha Grootjans

Eredivisie

Goed nieuws voor de voetballiefhebber: de eredivisie begint weer. Met het terughalen van Daley Blind, die vier seizoenen bij Manchester United speelde, wil Ajax een einde maken aan vier jaar zonder titel. Zaterdag gaat de club van start tegen Heracles. Bij PSV mag Mark van Bommel zich gaan bewijzen. Dit zijn zes zaken om op te letten bi de start van dit eredivisie-seizoen.

Trainer Mark van Bommel van PSV tijdens de training voorafgaand aan de eerste competitieronde van de Eredivisie in het seizoen 2018/2019.  Beeld ANP
Trainer Mark van Bommel van PSV tijdens de training voorafgaand aan de eerste competitieronde van de Eredivisie in het seizoen 2018/2019.Beeld ANP

Filmtip

Of bekijk die grommende, schreeuwende, spugende, gillende, piepende, sissende en kreunende totaalperformance die Leonardo Dicaprio eindelijk zijn eerste Oscar bezorgde. We hebben het over de beruchte berenaanval in The Revenant, zaterdagavond om 20.00 uur te zien op Veronica.

Meer over