Reportage

We gaan nog niet naar huis

Jonge globals zoeken op reis de warmte van thuis en het gemak van een hotel. Zoku levert het: een hotelkamer met huistafel en bedstee. Het kost wel wat.

Kirsten Hannema
'Zoku is een plek voor samenkomst' Beeld
'Zoku is een plek voor samenkomst'Beeld

Is het een loft, Airbnb, een pension? Nee, het is Zoku, de nieuwe hotelketen die de schijnbaar onverzadigbare markt van Amsterdam - en daarbuiten - wil veroveren. Op 1 juni is het pilotproject in het gerenoveerde Metropoolgebouw aan de Weesperstraat geopend.

null Beeld
Beeld

Zoku is Japans voor familie, stam of clan en wordt als achtervoegsel gebruikt om subculturen aan te duiden. In dit geval hebben we het over de global nomads zoku, jonge mensen die voor hun werk en plezier van stad naar stad reizen en hun dagen zodoende grotendeels van huis doorbrengen. Volgens bedenker Hans Meyer, die met architectenbureau Concrete in 2005 de succesvolle hotelketen CitizenM, ('betaalbare luxe voor mobiele burgers'), oprichtte, viel deze doelgroep tussen wal en schip. Wekenlang in een hotelkamer bivakkeren, is duur en ongezellig, terwijl een verblijf van een paar maanden te kort is om een appartement te huren. Het bracht hem op het idee van een longstayhotel, met kamers vanaf 160 euro per nacht, dat voelt als een tijdelijk thuis.

Dat begint met het ontwerp van de kamers. Een revolutie in de hotelbranche: niet het bed, maar de tafel staat centraal. 'Het idee is dat je een tijdje in Amsterdam woont in plaats van dat je hier logeert', legt architect Rob Wagemans van architectenbureau Concrete uit. Elke kamer heeft een eigen keuken met elektrische kookplaten, koelkast en vaatwasser. Klap de kast tegenover de keuken uit en je hebt een bureau; van printer tot perforator - aan alles is gedacht. Klap de boel weer in en je hebt ruimte voor een diner voor twee of een zakelijke brainstormsessie: de schetsrol hangt klaar naast de tafel. Wil je even de spieren losmaken? Grijp de ringen aan het plafond voor een paar pull-ups. En ja, slapen kan natuurlijk ook, door een trapje uit de muur te trekken dat naar een hoger gelegen 'bedstee' leidt.

Microlofttrend

Met zijn slimme, compact ontworpen kamers haakt Zoku aan op de microlofttrend die uit Japan is overgewaaid naar populaire grote steden, waar grond schaars is en huren de pan uit rijzen. Kamers met het formaat van een bezemkast en het vernuft en gelikte design van een iPhone. Om tot een ideale habitat te komen, bezochten Meyer en zijn architectenteam hotels in Bali en Washington, waar zij global nomads en hun gedrag bestudeerden. Daaruit zijn twee kamertypes voortgekomen: de loft (24 m2), die prima is als je een paar dagen blijft, en de XL loft (30 m2), die met zijn ruime keuken en leefruimte geschikt is voor een langer verblijf.

Aan de 133 kamers in het Metropoolgebouw is een 'groen' dak toegevoegd. 'Uit ons onderzoek bleek dat veel mensen in de stad het contact met de natuur missen', vertelt Meyer. Het dak, met waterpartij, moestuin, loungeterras én grandioos uitzicht over de binnenstad, maakt deel uit van een reeks zogenoemde social spaces die de gehele zesde verdieping beslaan: lobby, zithoek met open haard, bibliotheek, keuken, game room, jamsessiehoek, flexwerkplekken - allemaal toegankelijk voor publiek. Het idee is dat de expats op deze manier met buurtbewoners in contact komen. 'Zielige' scenario's, zoals op Edward Hoppers beroemde schilderij Hotel Room of in de film Lost in Translation, waar mensen eenzaam op een bed voor zich uit zitten te staren, behoren weldra tot het verleden. Van de bakken met jelly beans tot kunst ('Fuck art, let's be hedge fund managers' meldt een schilderij aan de muur), dit hotel wil succes en optimisme uitstralen.

Urby

Concrete is bekend van (interieur-) architectuur in de vrijetijdsindustrie: de Supperclub, hotelketen CitizenM en nu Zoku. Nu wil het de Amerikaanse woningmarkt veroveren met woonconcept Urby. Samen met de Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Ironstate richt het bureau zich met betaalbare, compacte huurappartementen op starters. Het eerste woongebouw van 900 appartementen op Staten Island is eind juni klaar; later dit jaar volgt een wolkenkrabber op Harborside.

Samenkomst

'Zoku is een plek voor samenkomst', zegt architect Wagemans in de algemene open ruimte. 'We hebben alle barrières afgebroken.' Een receptie-balie ontbreekt, de banken en chillhoeken zijn gericht naar de bar in het midden, waar iedereen omheen kan hangen en je als gast zelf een biertje kunt tappen. Nadat je met de lift boven bij de kamers bent aangekomen, check je in met het e-mailbericht dat je na reservering hebt ontvangen op je smartphone. Ontbijt en lunch werken volgens het selfserviceprincipe: je kookt zelf op je kamer en doet de boodschappen of je eet mee in de open keuken en zet je eigen bord weg. Zodoende heeft Zoku - op de schoonmakers na - nauwelijks personeel nodig. Het hotel werkt met sidekicks, vlotte types die geen vastomlijnde taak hebben en dag en nacht beschikbaar zijn om je te helpen, of het nu gaat om een kopje thee of iemand om mee te tennissen.

Wel is er een vaste chef-kok: de jonge Zuid-Afrikaan Nicholas Wilkinson bereidt dagelijks een vlees-, vis- en vegetarisch gerecht. Want al beschikt elke kamer over een eigen keuken, het is natuurlijk leuker om bij andere gasten of stadsbewoners aan te schuiven aan een van de lange eettafels. Een apart restaurant heeft Zoku niet, gasten kunnen wel mee-eten. Prijs: 22,50 euro, inclusief een glas wijn.

De kamerprijs is nog wel een dingetje. Het starttarief van 160 euro per nacht kan lager worden, want als je langer dan tien dagen blijft, krijg je 20 procent korting (ook op eten en drinken) en na een maand 40 procent. Een 'huur' van 3.000 euro per maand is nog steeds niet mis. Zoku zal het moeten hebben van global nomads die de rekening bij het bedrijf kunnen declareren.

Zoku, Weesperstraat 105, Amsterdam.

undefined

Meer over