in de mode

We gaan deze winter aan het niet-pak: netjes, maar niet stijf

Voor alle thuiswerkers die het pak hadden afgezworen: heroverweeg die beslissing. Want de nieuwe pakken combineren klasse met comfort.

Cécile Narinx
vanaf links: Paul Smith, Dior Homme, Prada, Ermenegildo Zegna, Louis Vuitton Beeld Imaxtree
vanaf links: Paul Smith, Dior Homme, Prada, Ermenegildo Zegna, Louis VuittonBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een tweedelige outfit die op een traditioneel pak lijkt, maar het stiekem toch niet is. Een mix van huispak, kantoorpak, tracksuit en werkmansklof. In Engelstalige bladen heet het the non-suit, en dat dekt de lading eigenlijk prima. Een niet-pak dus, dat wel netjes staat maar nergens traditioneel of stijf oogt en ook nog eens ontzettend lekker zit.

Hoe gaan wij ze dragen?

Aan de drager de keus: de wintermodeshows toonden supersimpele geplisseerde kraagloze jasjes (zoals bij Issey Miyake), er werden militaristische Mao- en Nehru-achtige jasjes gespot (zie Dior Homme), jasjes met hoge revers en extra veel knopen, spijkerpakken en pakken met ritsen. Alles tussen Shakin’ Stevens en Jules Deelder kortom, met hier en daar een snuf Maaskantje, want ook qua materialen kun je alle kanten op: van jersey (zie het ‘Chanel’-mannenpak van Casablanca) tot geweven wol, en van dikke denim tot stug katoen (zoals de ‘poor man’s suit’ van Bonne Amsterdam).

Bekende mensen

Ja, de Beatles, dat waren nog eens trendsetters op het gebied van jasjes en pakken. Of het nu hun kraagloze Pierre Cardin-jasjes waren of de afgeleiden daarvan met Nehru-kraag, of de klassieke jasjes met hoge revers. En wat te denken van de uniformjassen op de cover van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band? Ook (juist!) als je nul muziektalent hebt, geldt: met een goed pak ben je toch helemaal het mannetje.

 The Beatles in Pierre Cardin Beeld Getty Images
The Beatles in Pierre CardinBeeld Getty Images

Hebben

null Beeld

Issey Miyake Homme Plissé geplooid jasje, € 684 met bijpassende broek, € 316 bij Matches Fashion.

Glen Check Relaxed Tracksuit van Patta, € 220.

Relaxed oranjebruin jasje van linnenmix, € 230 met bijpassende broek, € 130 van Scotch & Soda.

Meer over