in de mode

We duiken komend najaar in de lappenmand

Een soort kliekjesavond, maar dan met afgedankte stukjes stof: de lappendeken komt in alle soorten en maten voorbij komend najaar.

vanaf links: Etro, Dolce & Gabbana, Chloe, Chloe, Philosophy Beeld Imaxtree
vanaf links: Etro, Dolce & Gabbana, Chloe, Chloe, PhilosophyBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Kleren die lijken op lappendekens, collages en quilts. Hoewel de trend nooit ver weg is geweest, is-ie voor komende winter echt niet te missen. Logisch ook, want helemaal van nu: oude lapjes hergebruiken is milieuvriendelijk, handwerken is hip en knus én het kan emotionele waarde hebben. Vooral in de VS worden bij memorabele gebeurtenissen en bij wijze van protest allerhande quilts gemaakt.

Hoe gaan wij ze dragen?

We hebben de keuze: enerzijds is er veel geüpcyclede kleding te koop die is gemaakt van verknipte en verbouwde deadstock (excuses voor die anglicismen) – een werkwijze die Nederlanders Ronald van der Kemp en Duran Lantink al jaren hanteren. Ook Marine Serre en Chloé-ontwerper Gabriela Hearst lieten mooie collages zien, gemaakt van afdankers. Anderzijds zijn er de vrij letterlijke patchworkstukken, gemaakt van een heleboel divers gekleurde eenvormige vierkantjes of schubvormige lapjes, die doen denken aan de lapjesrokjes en letterlijk opgelapte spijkerbroeken uit de jaren zeventig.

Een bekend mens

Misschien wel het mooiste voorbeeld van Nederlands lapwerk: de Bevrijdingsrok, bedacht door verzetsstrijder Mies Boissevain-van Lennep, die in de Tweede Wereldoorlog haar man en twee zonen verloor. Haar idee: in tijden van schaarste en verdriet kon het maken van een rok gemaakt uit lapjes van kleding van dierbaren troost bieden en helpen bij de rouwverwerking.

Waar kopen we dat?

null Beeld

Jas van Pierre-Louis Mascia via Farfetch, € 484

Broek van ribfluweel en imitatieleer van Jaded London, , € 85

Tweekleurig spijkerjack van Monki, € 50

Laarzen van oude VS-vlaggen van Ronald van der Kemp, € 1750

Meer over