WAT TE DOEN IN LIMA? LEKKER ETEN! GEGRILDE CAVIA MET MAÏSLIMONADE.

Lima is een stad met pech...

DOOR ERIC VAN DEN BERG

Alleen de ligging al: dat Francisco Pizarro vijf eeuwen geleden nu juist op déze plek zijn hoofdzetel wilde hebben. In de woestijn, bij een koude golfstroom vanaf de Zuidpool. Mist! De hele winter lang. Een luttele veertig kilometer verderop aan de Peruaanse kust is het een stuk aangenamer.

En zo nog wat dingen: Lima heeft geen ansichtkaarten-skyline (al is de stad op een imposante klif gebouwd, hoog boven de stranden). Geen monument dat de hele wereld kent (al mogen de kathedraal en Plaza San Martín er wezen). Geen metro. Wél een complete verkeerschaos; miljoenen auto's, minibusjes en taxi's doen maar wat.

Al in Moby Dick (1851) is Lima omschreven als de droevigste stad op aarde. Wat moet je dán nog? Is Lima slechts een plek waar je alleen heen móet vliegen, als tussenstop op weg naar Cusco, de Machu Picchu en het Titikaka-meer? Eén nacht dan in een van de hotels van Miraflores, vooruit, misschien twee, maar dan toch echt snel weer weg.

Wat te kort is om de stad in de armen te kunnen sluiten.

De Limeños zeggen het zelf: Lima es una ciudad de huecos, Lima is een stad van grotten. En dan bedoelen ze vooral de verborgen geneugten. Een geweldig visrestaurant in een steegje van de wijk Chorrillos, of een creoolse peña in Barranco waar je de beste lomo saltado kunt eten en naar het levenslied kunt luisteren – alleen op vrijdagavond open.

De bevolking heeft zijn trots gezocht en gevonden: eten. Waar Nederlanders over het weer keuvelen, praten Limeños over gerechten en de drankjes die erbij horen. Misschien geen geld om nieuwe kleren te kopen, verkondigen ze met enige gêne, maar lekker eten zullen ze.

Meer over