Beter Leven

Wat is de ideale laptop voor studenten en scholieren?

Het verse school- en collegejaar staat voor de deur, wat voor veel studenten en scholieren een moment zal zijn om een nieuwe laptop te overwegen. Waar moeten ze bij aanschaf aan denken?

null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Wie dit jaar begint aan een studie en nog geen laptop heeft, zal vermoedelijk aan de vooravond staan van een flinke uitgave. Een laptop is al een tijdje onontbeerlijk in het onderwijs. Studenten pendelen immers heen en weer tussen de thuisbasis en de collegezalen. Ook scholieren maken steeds vaker gebruik van een laptop. Maar welke laptop moeten ze dan kiezen in het woud van beschikbare modellen, prijzen en configuraties?

Er zijn een paar basiszaken waar de student of (ouders van) scholier rekening mee kunnen houden bij aanschaf. Helaas staan sommige daarvan op gespannen voet met elkaar, dus het is maar net wat je het zwaarst laat wegen. Met andere woorden: dé ideale laptop bestaat niet. Want dit zou een goedkoop apparaat zijn met niet alleen een prachtig groot scherm en genoeg geheugen, maar dat ook nog eens heel licht en compact is en waar alle software probleemloos op draait. Onmogelijk. Maar je kan natuurlijk wel proberen zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Laten we inzoomen.

Apple, Chromebook of Windows?

De belangrijkste keus luidt: wordt het een Apple- of een Windows-laptop? Of misschien wel een Chromebook? Voor middelbare scholieren kan een Chromebook een interessante optie zijn. Dit zijn betaalbare en lichte apparaten voorzien van Google-software waarbij de gebruiker in de cloud werkt. Nadelen zijn er ook, omdat de gebruiker geen software kan downloaden. Wie zijn laptop alleen gebruikt voor – pak ’m beet – YouTube, tekstverwerken, e-mail en informatie opzoeken, is hiermee prima uit. Dat kan allemaal in de browser.

Een goedkope keus is de 14 inch Acer Chromebook 314 van 319 euro. Voor het hoger onderwijs is zo’n Chromebook geen optie. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor Apple. Veel universiteiten raden expliciet Windows-computers aan, omdat studenten software moeten downloaden die alleen voor dit besturingssysteem beschikbaar is.

Dat kan dus even slikken zijn voor de Apple-fans die een MacBook Air of MacBook Pro overwegen, apparaten die niet alleen zeer gebruiksvriendelijk zijn, maar ook uitblinken bij zwaardere toepassingen. Het loont de moeite om bij de specifieke opleiding te checken wat de vereisten zijn. Zo is voor de TU Eindhoven een Linux- of Apple-computer wél prima.

Gewicht en grootte

Uiteraard kan de boog niet altijd gespannen zijn: een avondje Netflix of gamen is op een groter scherm wel zo fijn. Ook is zo’n forser scherm prettig bij multitasken. Maar een groot scherm betekent ook een groter gewicht. Wie de hele dag op stap is met zijn laptop zal een te zwaar apparaat vervloeken.

De Universiteit van Amsterdam raadt een scherm van ‘minimaal 11 inch’ aan, terwijl de TU Delft duidelijk van veel grotere schermen houdt: ‘minimaal 15 inch’. De Consumentenbond gaat er met zijn advies netjes tussenin zitten en noemt een schermgrootte van 13 of 14 inch ‘ideaal’.

Voor wie niet van sjouwen houdt, zijn er laptops die minder dan 1 kilogram wegen. Voorbeelden zijn de 13 inch Microsoft Surface Pro X (laptop en tablet in één), 13,3 inch HP Pavilion Aero of 14 inch Acer TravelMate X5. Ter vergelijking: de volgens de Belgische site Techpulse beste studentenlaptop (de Lenovo Ideapad 3) weegt, afhankelijk van de uitvoering, zo’n 1,6 kilogram.

Interne geheugen en processor

Het interne geheugen (niet te verwarren met de opslag) zorgt ervoor dat een computer veel programma’s tegelijk kan draaien en soepeltjes tussen die programma’s heen en weer schakelt. De Consumentenbond raadt minimaal 4 GB aan, maar 8 GB is veiliger. Ook hier zet de TU Delft weer een stuk hoger in met ‘minimaal 16 GB’, maar liever nog 32.

Grafische software (bijvoorbeeld voor video-editing) stelt nog eens extra zware eisen aan de hardware. Wat de processor aangaat: die moet 64-bits zijn. Voor studenten is een Intel Core i5 het minimum, of een Ryzen 5 van concurrent AMD. Scholieren kunnen ook met goedkopere processors prima toe, en minder intern geheugen: 4 GB is ruim voldoende. Dat kan een Chromebook zijn, maar ook een goedkopere Windows-laptop met een Intel Celeron, Intel Pentium of AMD A6 processor.

Voor hen is wellicht ook een zogenoemde 2-in-1-laptops te overwegen, waarbij het scherm ook dienst kan doen als (aanraak)tablet. Er is al een Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3 voor 250 euro. De goedkoopste 2-in-1 met Windows (Acer Spin 1) kost 320 euro.

Prijzen

Scholieren kopen voor nog geen tweehonderd euro een Chromebook van Asus of Lenovo. Maar wie een studie doet waarbij de student de laptop gaat gebruiken voor zware grafische toepassingen, kan snel 1.500 euro kwijt zijn. Zo raadt de TU Delft voor zijn studenten Bouwkunde de HP ZBook Power G7 Mobile Workstation aan.

Een student met een studie die minder vraagt (in ieder geval van de hardware) kan voor onder de duizend euro een prima apparaat met de laatste specificaties vinden. Apple-fans zijn minimaal duizend euro kwijt voor de MacBook Air. De MacBook Pro is nog duurder.

Tot slot: let ook op accuduur, om oplaadstress in collegezalen met een beperkt aantal stopcontacten te voorkomen. Van MacBooks is het bekend dat ze uitblinken in lange accuduur; de MacBook Air gaat naar officiële opgave achttien uur mee. Volgens een recente test van LaptopMag presteren enkele Windows-laptops (met de Dell Latitude 9510 aan kop) op dit punt zelfs nog wat beter. De Asus ExpertBook B9450 combineert de lange accuduur ook nog eens met een bijzonder laag gewicht. Maar ja, ook met een hoge prijs.

Meer over