De GidsCultuurtips

Wat gaan we doen dit weekend: cultuurtips voor muziek, theater, fotografie en meer

Take me somewhere nice filmfragment.  Beeld Emo Weemhoff
Take me somewhere nice filmfragment.Beeld Emo Weemhoff

Filmtips

Take Me Somewhere Nice, nu in de bioscoop

Speelfilmdebuut van de Bosnisch-Nederlandse regisseur Ena Sendijarević, die eerder met haar korte film ­Import Cannes haalde. Take Me ­Somewhere Nice volgt de reis van de Nederlandse Alma, kind van Bosnische ouders, die in Bosnië haar zieke vader gaat opzoeken. Samen met haar neef en diens beste vriend trekt ze door het land en verblijft ze in ­hotels die eind jaren tachtig voor chic doorgingen. Ze raakt haar koffer kwijt, vindt een hondje en ondertussen onderstreept Sendijarević alle ­absurditeiten in het script met vervreemdende camerastandpunten. De film is een speelse roadmovie, geïnspireerd op Jim Jarmusch’ Stranger Than Paradise, evenals een serieuzere coming-of-agefilm over het leven tussen twee werelden. Met Take Me Somewhere Nice wil Sendijarevi een film maken over migratie, over een ontwortelde generatie in een geglobaliseerde wereld. Maar dan zonder zielige, dramatische verhalen en cliché clichébeelden.

Florian Myjer door Eva Roefs. Beeld Eva Roefs
Florian Myjer door Eva Roefs.Beeld Eva Roefs

Theatertips

Oorlog en vrede, t/m 29 mei, Frascati Amsterdam

Het kwikzilveren theatertalent ­Florian Myjer pakt in zijn eentje Tolstojs klassieker Oorlog en Vrede aan. Myjer viel de laatste jaren op in even charmante als enigmatische performances in voorstellingen van onder meer De Warme Winkel en Toneelgroep Oostpool. Hij onderscheidt zich met zijn androgyne voorkomen, zijn persoonlijke, openhartige benadering van theater en zijn fijnzinnige spel. Nu stort hij zich op Oorlog en Vrede, het lijvige Russisch meesterwerk over liefde in tijden van napoleontische strijd. Verwacht geen romanbewerking maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond.

Holland Festival, 29 mei t/m 23 juni, Amsterdam

26 dagen met internationale podium­kunst van het hoogste niveau in tientallen theaters in Amsterdam, dat is het Holland Festival. Dit jaar werkt het festival met twee ‘associate artists’, wier werk centraal staat in de programmering. Dat zijn de Zuid-Afrikaanse multimediakunstenaar William Kentridge en de Congolese choreograaf Faustin Linyekula. De openingsproductie op 29 mei is The Head and the Load van Kentridge; een muziektheatervoorstelling over Afrikaanse koloniale troepen in de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk hoogtepunt wordt de monsterproductie Aus Licht, een driedaagse marathonopera van componist Karlheinz Stockhausen.

Het nationale lied, 25 en 26 mei, Nederlandse Operadagen Rotterdam

Overal in Europa lijkt het idee van de natie aan populariteit te winnen. Acteurscollectief Wunderbaum stelt zich in Het Nationale Lied de vraag waarom mensen zich steeds meer aangetrokken voelen tot muziek van eigen bodem. Zingt iedere lidstaat straks zijn eigen lied? Samen met de Rotterdamse koren Koor op Zuid en Operakoor Ropera en Popkoor PuurZang­Enzo scheert Wunderbaum in een spetterend sing-alongspektakel langs tophits en smaakvolle klassiekers. Smartlappen, volksliederen en nationale popsongs: alles komt aan bod.

De Ashton Brothers organiseren dit jaar voorlopig voor de laatste keer hun circusfestival Ashtonia.
De Ashton Brothers organiseren dit jaar voorlopig voor de laatste keer hun circusfestival Ashtonia. "Ashtonia is van groot, naar groter, naar groots gegaan. Het was een jongensdroom die uitkwam en het is een heerlijke avond uit gebleken. Nu is het weer tijd voor nieuwe avonturen”, laat het theatertrio donderdag weten in een verklaring.Beeld ANP Kippa

Ashtonia, t/m 16 juni, Apeldoorn, 21 juni t/m 14 juli Slot Zeist

Festival Ashtonia, geesteskind van de Ashton Brothers, strijkt deze weken neer in Apeldoorn. De Ashton Brothers, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans, veroverden eerder al de theaters met hun virtuoze mix van muziek, mime, slapstick en acrobatiek, en breidden vervolgens uit met een hoogsteigen circusfestival. Centraal staat één grote circustent voor acts van de Ashtons en andere artiesten, met daaromheen bontgekleurde kraampjes, foodtrucks, barretjes en loslopende jongleurs. Verwacht bij deze ‘karavaan der krankzinnigheid’ een avond vol acrobatiek, magie, oogstrelende onzin en heerlijk eten.

"Paard Julius heeft een belangrijke rol in de performance 'Frozen Dance' van Grace Schwindt.” Het gaat om het stuk dat Rutger Pontzen heeft geschreven over de performances Brief Encounters die zondag 26 mei in Tilburg zullen plaatsvinden.Beeld K2

Beeldende kunsttips

Lustwarande, 26 mei en 8 september, De Oude Warande, Tilburg

Half juni opent voor de tiende keer Lustwarande. Succes moet blijkbaar verlengd worden. Terecht. Want kunst in het park De Oude Warande was van meet af aan een geweldig initiatief. Het jubileumseizoen start dit jaar met een programma van performances: Brief Encounters. De reeks van kortstondige ‘event sculptures’ begint op 26 mei met Melanie Bonajo (NL), ­William Hunt (UK) en Grace Schwindt (DE). Tijdens de tweede serie, begin september, zijn er nieuwe werken te zien van Sander Breure & Witte van Hulzen (NL), Last Yearz Interesting Negro (UK) en Gosie Vervloessem (BE).

Charlotte Posenenske, t/m 15 september, Kröller-Müller Museum, Otterlo

‘Monotomie is mooi’, was het motto van de Duitse kunstenaar Charlotte Posenenske (1930-1985). Ze maakte intrigerende minimalistische sculpturen die er meestal uitzien als ventilatieschachten; van die rechthoekige buizen van gegalvaniseerd staal. Die inderdaad monotoon en ook mooi zijn. Posenenske had nogal uitgesproken ideeën over de distributie van haar kunst, die moest voor iedereen toegankelijk zijn. In 1968 keerde ze de kunstwereld de rug toe om sociologie te gaan studeren. Inmiddels, meer dan dertig jaar na haar dood, staat ze volop in de belangstelling: gelijktijdig met deze solotentoonstelling in Nederland is een tentoonstelling te zien in de VS, die naar Barcelona, Düsseldorf en Luxemburg doorreist.

Fotografietips

Lust for life: Ed van der Elsken, 25 mei t/m 6 oktober, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Het archief van de grote Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waar de afgelopen jaren is gewerkt aan de redding van 42 duizend dia’s die werden geconserveerd in het grootste restauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis. Lust for life is een groot retrospectief van het kleurenwerk van de man die zei het leven te bezingen: ‘Ik bezing dan ook alles: liefde, moed, schoonheid, maar ook woede, bloed, zweet en tranen.’

Strand of Oaks. Beeld Dusdin Condren
Strand of Oaks.Beeld Dusdin Condren

Muziektips

Strand of Oaks, 25 mei, TivoliVredenburg, Utrecht

De rustige folkrock van de Amerikaanse band Strand of Oaks is betoverend mooi, op de pas verschenen plaat Eraserland. De gitaren wiegen, zoals ze dat ook doen in het oeuvre van de ‘slackerrockers’ The War on Drugs. Maar de band rond zanger ­Timothy Showalter heeft een wat weidser geluid, en weet ook iets meer variatie te brengen in de songs. We horen Springsteen, en iets van Tom Petty. En vooral mijmerende liedjes die aan het denken zetten. Of het live ook zo meeslepend wordt, dat valt te bezien. In de Metropool in Hengelo speelde Strand of Oaks afgelopen week al, dus daar zijn ze inmiddels op de hoogte. Wie de show daar heeft gemist, kan nog toeslaan in het Utrechtse TivoliVredenburg. Of in september afreizen naar Vlieland, voor het ook al zo rustgevende festival Into the Great Wide Open.

Meer over