OMMETJESRotterdam-Zuid

Wandel door voetbalverleden in de schaduw van de Kuip, in Lombardijen en Vreewijk

Stadion De Kuip in Rotterdam. Beeld Joost Stokhof
Stadion De Kuip in Rotterdam.Beeld Joost Stokhof

Reis deze zomer door Nederland met de Volkskrant. Wekelijks drie nieuwe audiotours voor liefhebbers van natuur, cultuur en architectuur. Aflevering 18: Paul Onkenhout wandelt in de schaduw van stadion De Kuip in Rotterdam – én in het roemruchte verleden van Feyenoord.

Ommetje 18

Waar? Rotterdam-Zuid (Lombardijen, Vreewijk)

Wat? Sporen en adressen van Feyenoorders

Hoe & hoelang? Wandelen, 9,5 kilometer, 3 uur

Het is nu waarschijnlijk allemaal heel anders, maar vijftig jaar geleden was het een komen en gaan op het adres Molenvliet 76, een appartement van 86 vierkante meter op de achtste verdieping van een portiekflat in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Dat kwam doordat de bekende Feyenoord-voetballer Willem van Hanegem daar woonde, met zijn vrouw Truus.

Bekenden liepen er de deur plat, anderen hoopten via Van Hanegem een kaartje te kunnen bemachtigen voor een wedstrijd van het grote Feyenoord. Feyenoord had het appartement na zijn transfer in 1968 van Xerxes DHC voor hem geregeld. Het was hier, in die tijd, dat de ongebreidelde liefde van Van Hanegem voor Rotterdam werd aangewakkerd.

De Amsterdamse krant Het Parool ging in 1969 bij hem langs voor een reportage. Een jaar eerder was de flat gebouwd. Verslaggever Willem Ammerlaan constateerde dat Van Hanegem in het ‘weelderige meubilair lekker onderuit ging’ en omschreef het onderkomen als een ‘luxueuze flat’.

Op de foto is te zien dat het revolutionaire elan van de jaren zestig, met veranderingen op elk terrein, aan Willem en Truus volledig voorbij is gegaan. Aan het interieur, donker en degelijk, is niks frivools te ontdekken. Het uitzicht is formidabel, dat wel, en Van Hanegem kon op de fiets naar stadion Kuip, slechts 2 kilometer verderop.

Hardcore Feyenoordwijk

Lombardijen was destijds een wijk in ontwikkeling, een zuidelijke uitbreiding van de stad met merendeels laagbouw. Het is een hardcore Feyenoordwijk, maar dat moet je wel wéten. De sporen van de club zijn groot in getal, maar nauwelijks zichtbaar.

Van Hanegem woonde aan een verbindingsweg. Andere Feyenoorders van het gouden elftal dat de Europa Cup en de Wereldbeker won, dit jaar een halve eeuw geleden, woonden dieper in de wijk, de buitenlandse azen Franz Hasil en Ove Kindvall onder anderen, plus Amsterdammer Rinus Israel. ‘Je zat boven op elkaars lip, iedere dag, maar dat voelde juist wel goed’, zei Van Hanegem in 2016 in de VARAgids.

null Beeld Joost Stokhof
Beeld Joost Stokhof

Ernst Happel, de trainer, of beter gezegd de legendarische trainer, woonde in de Immanuel Kantstraat, op nummer 348, de begane grond. Ove Kindvall, de Zweed die in 1970 in de Europa Cup-finale tegen Celtic het winnende (2-1) doelpunt maakte, woonde in dezelfde straat.

Happel, liefhebber van een goed glas, had geluk. Hij vond een stamkroeg om de hoek. Café ’t Haantje was pas geopend toen Happel er cognac dronk, gehaktballen at en klaverjaste. Het is een Feyenoord-café, nog steeds. Op wedstrijddagen rijdt er een bus naar De Kuip, binnen wordt de club geëerd met foto’s en relikwieën. Veel Rotterdamser wordt het niet.

Dorpse sfeer

De tocht, begonnen in De Kuip, voert op de terugweg door Tuindorp Vreewijk, een wijk ten westen van Lombardijen waar het groen nog steeds overheerst en die op veel plekken wordt gekenmerkt door een kneuterige, bijna dorpse sfeer. Slecht nieuws: restaurant RoosMarijn in Het Witte Paard heeft de coronacrisis niet overleefd.

En dat is jammer, want Het Witte Paard, in 1922 gebouwd als hotel, heeft een Feyenoord-verleden. Trainer Happel bracht hier in 1968 enkele weken door en het bestuur van de club dineerde regelmatig in het chique restaurant. De Hongaarse spits Attila Ladinszky, bijgenaamd de Zigeuner, werd ooit vriendelijk doch dringend verzocht het pand te verlaten: te dronken, te luidruchtig.

Nee, dan Cor Veldhoen, de gedienstige rechtsbenige linksback die in het veld dertien jaar lang linksbuiten Coen Moulijn ondersteunde. Naar hem is een plein vernoemd. Het eerbetoon is bescheiden. Het plein ligt verstopt in speeltuin Hillesluis, maar wie goed kijkt, kan de lichtmasten van De Kuip er zien – altijd een bonus.

null Beeld Joost Stokhof
Beeld Joost Stokhof
Meer over