GeldvraagReinout van der Heijden

Waarom laat de Belastingdienst mij niet weten dat ik geen recht meer heb op een toeslag?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Waarom stuurt de Belastingdienst mij niet gewoon een brief zodra ik geen recht meer heb op een toeslag? Nu krijg je veel te laat bericht en moet je over een tot twee jaar geld terugbetalen. Treurig hoor.

De Belastingdienst weet pas heel laat op hoeveel toeslag u recht heeft. De toeslag die u in januari 2021 ontvangt, is een voorschot op van een schatting van wat uw inkomen en vermogen dit jaar zal zijn. Dat is een schatting op basis van oude gegevens.

De Belastingdienst weet op zijn vroegst in juli 2022 hoe hoog uw inkomen over dit jaar werkelijk was. Dan gaat de fiscus de hoogte van uw toeslag definitief vaststellen. Als de oorspronkelijke berekening fout was, krijgt u in de herfst van volgend jaar de rekening. En soms later, als de dienst achterloopt. U heeft dan minstens 20 maanden lang te veel of te weinig gekregen.

Als belastingplichtige bent u zelf verantwoordelijk voor het corrigeren van de informatie die de hoogte van uw toeslag bepaalt. Simpeler gezegd: u moet er zelf de hele tijd op letten of de Belastingdienst wel goed geïnformeerd is. Gaat op 1 juli uw loon of uitkering omhoog, dan moet u naar mijn.toeslagen.nl om het inkomen aan te passen. En stijgt het inkomen weer in januari volgend jaar, dan doet u dat opnieuw. Ook als er in uw gezins- of leefsituatie iets verandert, moet u dat doorgeven.

115.000 huishoudens die tot 2020 geen huurtoeslag kregen wegens een te hoog inkomen, hebben nu ineens recht op 50 euro per maand.

De meeste mensen doen dat niet. Het gevolg is dat ongeveer een kwart van alle toeslagen later gecorrigeerd wordt. De Belastingdienst vordert ieder jaar ongeveer 1,5 miljard euro terug. Het gaat vaak om bedragen waarvoor een betalingsregeling nodig is. Het inkomen daalt dan dubbel: met het teveel uitgekeerde bedrag plus met de aflossing van de opgelopen schuld.

Een ander probleem is dat veel mensen via toeslagen niet krijgen waar ze recht op hebben. Uit een onderzoek van 2016 bleek dat een op de zeven huishoudens niet de toeslag krijgt waar zij recht op hebben.

Na het schandaal met de kinderopvangtoeslag heeft iedereen zijn buik vol van die toeslagen. Maar het stelsel veranderen kost minstens drie tot vier jaar. De jaarlijkse navorderingen blijven dus voorlopig bestaan.

Ondertussen is de Belastingdienst zijn leven aan het beteren. Vorig jaar stuurde de dienst 21.000 brieven aan burgers bij wie er iets in hun situatie veranderde, om hen erop te wijzen dat dit gevolgen kon hebben voor hun toeslagen. Helaas gebeurde dit niet bij de ruim 100.000 huurders die door een wetswijziging vanaf 2020 ineens recht kreeg op huurtoeslag, hoewel ze volgens de normen van vóór 2020 teveel inkomen zouden hebben. Zelfs op de website en in informatiebladen van de Belastingdienst werd hier met geen woord over gerept.

Toeslagen over 2020 kunt u nog tot september dit jaar aanvragen. Check uw gegevens op mijn.toeslagen.nl om een naheffing volgend jaar te voorkomen. En misschien kunt u zelf wel navorderen bij de Belastingdienst.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over